Kritsa

Régió: Kelet-Kréta, Lassithi körzet
Koordináták: 35.156337,25.646807

Kritsa a múltjára és néphagyományaira rendkívül büszke krétai falucska, dombok lankáira építve. A Kréta keleti részén, Lassithi régióban fekvő település lakossága a mai napig intenzíven őrzi az elődei emlékét és tradícióit, ennek köszönhetően a látogatók körében is népszerű. 


A kb. 2000 állandó lakossal rendelkező falu keskeny, zöldellő növényekkel és színes virágokkal tarkított utcáin számos kisebb-nagyobb üzlet található, így a helyi szőttesek, terítők bárki számára könnyen beszerezhetőek. A krétai népművészet és a hagyományőrzés miatt a kritsai lakosok közül néhányan még a hétköznapokban is tradicionális ruhákat viselnek, az ide látogatók nagy örömére. Kritsát meglátogatva nem csak vásárlásra, de finom ételek elfogyasztására is lehetőség van: több, helyi család által vezetett, hagyományos krétai taverna és kávézó várja a turistákat.

Kritsa, Kelet-Kréta

Bár az Agios Nikolaos városától mindössze 10 kilométerre fekvő Kritsa az év legnagyobb részében meglehetősen csendes, nyaranta a kelet-krétai falucska utcái akár még zsúfoltak is lehetnek. Amikor beköszönt Kréta szigetére a nyaralószezon, több utazási iroda fakultatív programkínálatában helyet kap a falu meglátogatása, és naponta akár több turistabusz is megfordulhat itt. A nyaralókat szállító buszok mellett természetesen Agios Nikolaosból naponta többször is közlekednek Kritsába helyi, krétai buszjáratok is. Az utcák többségébe egyébként azok szűkössége miatt gépkocsival nem lehet behajtani, évszázadokkal ezelőtt még egészen mások voltak a tervezési szempontok.

Kritsa lakosai a nyaranta megélénkülő idegenforgalom mellett a mezőgazdaságból élnek, messze földön híresek a környék díjnyertes olívaolajai. A minőségi olívakészítés rejtelmeibe több helyi termelő is biztosít betekintést, sőt a manufaktúrák többségében akár kóstolásra, és olíva olaj vásárlásra is lehetőség van. A környéken emiatt igencsak gyakoriak az olajfaültetvények, a fák közül közül sok már több évszázada biztosítja a kiváló minőségű alapanyagot.

Kritsa, Kelet-Kréta

Kritsa falu és környékének látnivalói Krétán

A krétai falucskában három helyi, régebbi időkből származó szökőkút is megtekinthető – ezek valamelyikét szinte biztosan felfedezi az ide látogató. A legtöbb krétai településhez hasonlóan Kritsa régiójának is vannak az ókorba nyúló gyökerei, a Lato nevű dór városállam (Ancient Lato) alig négy kilométeres távolságra virágzott a falutól. Lato régészetileg is feltárt romjai között ma is felfedezhető számos korabeli kőépület fala és alapkövei, több helyen görög és angol nyelven tájékoztató táblákat is helyeztek ki az ide látogatóknak.

Néhány kirándulástipp Kritsa falu közelében, Kelet-Krétán nyaralóknak:

Kritsa szurdok (Kritsa Gorge)

A település északi határában húzódik a több kilométer hosszú Kritsa szurdok (Kritsa Gorge), amelyet a Kelet-Krétán túrázók is előszeretettel keresnek fel. A szurdok bejárata a közeli, kettéhasadt hegy torkolatánál található, nem különösebben nehéz megtalálni, táblák is jelzik. A kb. másfél óra alatt végigjárható útvonalon szűk sziklafalak között kanyarog az út, a falak repedéseiben növények zöldellnek. Tavasszal még patak is csörgedezik a hasadék alján, így téve még inkább festőibbé a krétai szurdokvölgy látványát.

Panagia Kera templom

A Kritsától egy kilométerre, keletre fekvő bizánci templom főként a 14. és 15. századból származó freskóiról híres. Panagia Kera ódon falai között az évszázadokkal ezelőtt készült festmények többsége meglepően jó állapotban maradt fent.

Kritsa temploma, Kelet-Kréta látnivalói

Főbb távolságok:

Agios Nikolaos: 10 km
Stalis, Malia, Hersonissos: kb. 40-50 km
Sitia: 75 km
Heraklion: 67 km
Rethymno: 144 km
Chania: 205 km
Plakias: 178 km
Matala: 133 km
Ierapetra: 38 km

Kréta szállások
Apartman és hotelek véleményei, árak, értékelések
Scroll to Top