Platanias

Régió: Nyugat-Kréta, Chania körzet
Koordináták: 35.517856, 23.908489

Platanias a szomszédos Agia Marina településsel szinte teljesen egybeépült nyaralóvároska Chania nyugati oldalán, melynek aranyhomokos strandja és nyüzsgése sok nyaralót vonz Krétán.


Nyugat-Kréta ezen részén kisvárosok és üdülőfalvak hosszú sora várja az utazókat, melyek barátságos légkörükről, a nyaralók teljeskörű kiszolgálásáról, és a lassan mélyülő homokos tengerpartjaikról egyaránt híresek. Az egyik legnyüzsgőbb krétai nyaralóhelynek számító Platanias (görög nyelven Πλατανιάς) is emiatt nyáron élénkül fel igazán, amikor a főutca mentén található számos apartman és szálloda megtelik vendéggel. A téli hónapok nyugodtságát ilyenkor felváltja a pezsgés, amint a nyaralók esténként megtöltik az utcákat, betérnek a helyi boltokba és tavernákba.

Platanias éjszaka
Platanias, Nyugat-Kréta

Az egykori kis halászfalu mára kifejezetten modern turistacentrummá avanzsálódott, ahol Plataniasban szinte mindent megtalálnak az ide érkezők: kisebb-nagyobb szupermarketek, autókölcsönzők, bárok, éttermek, szórakozási lehetőségek rendkívül széles választéka szolgálja ki a turistákat. A Chania környéki falvak közül itt Plataniasban, valamint a szomszédos Agia Marinában a legjelentősebb az éjszakai élet: a települést átszelő főút melletti járdákon nagy a forgalom.

Platanias látnivalói

Platanias történelem

A nyugat-krétai Platanias a középkorban a halászok néhány tucatnyi házából állt csupán, melynek házai amfiteátrumszerűen magasodtak a tengertől távolabb fekvő, környező dombok lankáin. Kréta velencei hódoltsága alatt Chania régiója jelentősen fejlődött, ez magával hozta Platanias bővülését is. Egyre több lakóház épült, és a nép lassan beépítette nem csupán a magasabb pontokat, hanem a tengerhez közelebb eső részeket is. A település előtti szigetre erődöt emeltek, és katonák biztosították a helybéliek zavartalan kereskedelmét.

Platanias Kréta
Platanias utcakép

Később, a török uralom alatt Platanias többször is a krétai ellenállás egyik bázisa lett, ahol rendszeresen összegyűlt az elégedetlenkedő lakosság. A város igazi fejlődésnek csak egy évszázaddal később, a 80-as évektől indult, amikor a Chania környéki turizmus is egyre jelentősebbé vált Krétán.

Jelenleg Plataniasnak két része van, egy magasabb részeken fekvő ófalu régies stílusú házakkal, illetve a tenger menti modern nyaralócentrum. A település nevét a környéken egykor oly bőségesen növekvő platánfákról kapta, amiből ugyan ma már valamivel kevesebb nő, ám néhány öregebb példány azért még ma is látható.

A sziget Platanias és Agia Marina előtt, Agii Theodori

A két kedvelt krétai nyaralófalucskának egyik legjellegzetesebb része a tengerparttól nem messze, a tengerből kiemelkedő kopár sziget, melyhez érdekes történet is kapcsolódik.

A helyi városi legendák szerint az ókorban egy tengeri szörny garázdálkodott Chania környékén, amely többször felbukkant a vízben, riogatta a helybélieket, ordítása messze vidékre is elhallatszott. A Plataniasban és Agia Marinában lakó férfiak többször is megpróbálták elpusztítani, ám a szörny minden alkalommal visszatámadt, és megfutamította a fegyvereseket. Amikor a krétai szörnyeteg már nem csak a tengeren a hajókat, de a szárazföldet is fenyegette, a falu asszonyai imáikkal az ég felé fordultak, és a szentek segítségét kérték.

Platanias strand, tengerpart
Agia Theodori sziget

Az égiek meghallgatták Platanias lakóit, és a szörnyet kővé változatták. A megkövült szörny még ma is látható: a mesék azt állítják, hogy a Platanias és Agia Marina előtti sziget, az Agia Theodori (Thodorou) a lény kővé vált alakja. A sziget Kréta irányában nyitott barlangja a szörny kitátott szája, mely megkövülésének pillanatában épp ordításra nyílt.

Platanias strandja, a Platanias beach

Platanias strandja főként sárgás homokkal, aprókaviccsal borított, mely teljesen kiépítve húzódik hosszan. A térképeken Platanias beach néven jelzett part mentén nem csak tavernák és bárok működnek, hanem olyan vízisport lehetőségek is elérhető a tengeri kalandra vágyóknak, mint pl. a parasailing, vagy vízibicikli bérlés.

Platanias strandja

Az életmentő szolgálattal is kiegészített krétai strand viszonylag sekély és kifejezetten gyerekbarátnak mondható, egyedül az északi parton időnként előforduló nagyobb hullámzáskor lehet fürdési tilalom. Platanias strandjáról további információkat itt írunk.

Platanias strand, Kréta

Hol érdemes megszállni Plataniasban?

Nyugat-Kréta egyik jelentős nyaralócentruma viszonylag sok különféle szállásal várja a vendégeket: vannak apartmanok és studiók is szép számmal, de a legtöbb itt mégis a különféle szálloda. Utazási irodák is előszeretettel hozzák utasaikat Plataniasba és környékére Agia Marinába, szervezett repülős nyaralási ajánlatokat partnerünktől itt találunk.

Egyéni utazáshoz a Plataniasban megszállt nyaralók véleménye és ajánlása alapján érdemes választani, amelyek a magyar utazóknak is megfelelő tisztaságot és színvonalat biztosítanak. Chania repülőterétől Platanias 37 kilométerre fekszik.

A foglalható szállodákhoz és apartmanokhoz Plataniasban egyéni utazáshoz ide klikkeljünk!

Platanias szállás apartman szálloda Kréta
Kréta, Platanias nyaralás

Platanias látnivalói, avagy mit érdemes megnézni

A falu egyik látnivalója főleg a katonai különlegességeket kedvelők számára lesz érdekes, mivel Plataniasban egy kis katonai múzeum üzemel (War Shelter Platanias / WW2 Museum). Az ófaluban, a dombon túl található bemutatót egy II. világháborús bunkerrendszerben alakították ki, ahol korabeli fegyvereket és haditechnikai eszközöket lehet megtekinteni. Koordináták: 35.514241, 23.911844

Platanias nyaralás Nyugat-Kréta
Platanias ófalu

Plataniasban nyaralva feltétlenül érdemes megnézni Chania történelmi városát, mely lebilincselő látnivalókat és élményt ad a Kréta szigetére utazóknak. A közeli, csupán 12 kilométerre elterülő krétai nagyvárosba akár busszal is be lehet menni, a helyi megállók Platanias főutcáján vannak.

Platanias Kréta
A központban

Platanias saját strandjainak élvezetén túl feltétlenül érdemes lehet meglátogatni akár egyénileg, akár szervezetten a Nyugat-Kréta legszebb strandjai közé tartozó Elafonissi beachet és a Balos beachet, és ha van rá mód, az aranyhomokos Falassarna strandot sem érdemes kihagyni.

Plataniasból az ínyenceknek a déli part olyan gyöngyszemei is elérhetőek, mint Chora Sfakion vagy a rejtett gyöngyszemek közé tartozó Loutro, de ezekhez legtöbb esetben már autóbérlés szükséges, mert fakultatív programok nem látogatják őket.

Platanias taverna, Kréta

Kellemes nyaralást Nyugat-Kréta egyik legnépszerűbb nyaralóvároskájában!

Kréta szállás vélemények
Scroll to Top