Platanias beach

Platanias beach

Elhelyezkedés: Nyugat-Kréta, Chania régió
Koordináták: 35.517338, 23.904996

A Chania közelében fekvő nyaralóváros az egyik legnépszerűbb település Kréta északnyugati oldalán, ráadásul Platanias strandja jóleső felfrissülést és számos szórakozási lehetőséget is nyújt az ide utazóknak.


Platanias strand megközelítése

A település a szomszédos Agia Marina mellett az egyik legnyüzsgőbbnek számít a Chania környéki falvak közül, így mind a nappali, mind az éjszakai órákban itt tapasztalható a legnagyobb élet a környéken. Platanias strandjára, mely a településközpontot is jelző főúttól két-háromszáz méteres távolságra található, szintén illik az élettel teli jelző. A tengerpartra a főútról kisebb utcák és sikátorok visznek le, melyeken keresztül a tengerhez legközelebb eső apartmanok, szállodák és kávézók is elérhetőek.

Platanias strand Nyugat-Kréta Chania mellett

Milyen Platanias tengerpartja?

A meglehetősen hosszú, két kilométeren át húzódó krétai strand teljesen összeépült Agia Marina tengerpartjával, mely keletről szegélyezi Plataniast, illetve a nyugati oldalon Geranival. Platanias strandját (Platanias beach) szinte teljes hosszában bérelhető napágyak- és napernyők borítják, melyet középtájt csupán a népszerű északnyugat-krétai település aprócska kikötője szakít meg. A tenger szeszélyeitől a kikötőt hullámtörők és méretes kövek védik, mely viszonylag kis mérete miatt nagyobb hajókat nem, csupán halászcsónakokat és kisebb kirándulóhajókat fogad. A kikötő nyugati szomszédságában Platanias gondozott futballpályája szolgál a helyi kiscsapatok mérkőzéseinek lebonyolítására, a zöld gyep öntözésére még a legnagyobb nyári forróságban is ügyelnek.

Platanias strand (Platanias beach) Kréta

Platanias strandjának (Platanias beach) fövenyét jobbára szürkés-barnás aprókavics borítja, melyet helyenként homokos szakaszok szakítanak meg. A fürdőzők a napernyők mögött bárokat, tavernákat találhatnak, melyek közül néhány fogyasztás ellenében is használhatóvá teszi a napágyait. A tenger Platanias partjának legtöbb pontján közepesen gyorsan mélyül, havonta néhányszor pedig előfordulhatnak olyan napok, amikor nagyobb hullámzás éri el a strandot. Amennyiben az északról érkező hullámok olyan nagyok lennének, hogy a tenger kevéssé válik alkalmassá nyugodt fürdőzésre, az életmentő szolgálat emelvényének tetején piros zászlókkal figyelmeztetik a nyaralókat.

Platanias strand, Kréta

A strand környéke

A stranddal szemben jól kivehető a legendákkal övezett Agia Theodori (Agii Theodori) sziget is, mely alig két kilométerre Krétától emelkedik ki a tenger kék vizéből. A helybeli legendák megkövült tengeri szörnye a száját éppen a nyugat-krétai Platanias nyaralóvároska felé fordítja, mely valójában egy kb. 8 méter magas nyílás, mely mögött egy kis barlang húzódik. Apró érdekesség, hogy a ‘száj’ körül több kisebb barlangot is alkotott a természet, melyek közül sok a víz felszíne alatt megbúvó tengeri barlang.

Platanias strand, Kréta sziget

Aki a kalandot keresi, Platanias strandján azt is megtalálhatja, ugyanis nyaranta működik itt néhány vízisport cég is, akik parasailinget (víziejtőernyőzést), jet-skit, kenut, vízibiciklit, vagy akár SUP-ot biztosítanak az ide érkezőknek.

Platanias strand Nyugat Kréta Chania

Milyen szállások ajánlottak Plataniasban? Szállás információk

Az ide utazók számára rengeteg a lehetőség, sok Krétán nyaraló teszteli és látogatja folyamatosan az ide épült apartmanokat és szállodákat. Platanias mérete miatt meglehetősen sok a szállás errefelé, az egyszerű apartmanoktól a legmagasabb minősítésű szállodákig. Platanias előnye sokak számára az itteni nyüzsgés, az ajándéküzletek, szupermarketek, éttermek és bárok sokasága, a teljesen kiépített tengerpart, és a látványos óvárosáról és velencei kikötőjéről híres Chania közelsége. A chaniai repülőtér (CHQ) Plataniastól kb. 36 kilométerre terül el, így idáig a menetidő sem túl hosszú. A korábban már errefelé járt nyaralók az alábbi szállásokat ajánlják az egyénileg Krétára utazók számára Plataniasban, az idei évre ajánlott utasbiztosítási információkat és kalkulátort pedig itt találod, ahol egy perc alatt meg is köthető az utasbiztosítás.

Ajánlott apartmanok, studiók

Ariadne Beach Apartman (2-6 fős szobák)

Despina Apartments (3-6 fő)

Amaryllis (2-3 fő)

Villa Georgios (2-3 fő)

Hotelek, szállodák

Alkionides Seaside Hotel (2-5 fő)

Evropi Hotel (2-5 fős szobák)

Porto Platanias Village Resort (2-5 fő)

Indigo Mare (2-6 fő)

Blue Dome Hotel (2-4 fő)

Melina Beach Hotel (2-6 fő)

Marika Hotel (2-4 fő)

Thalassa Beach Resort (2-4 fő)

Troulakis Beach Hotel (2-3 fő)

Marakis Hotel (2-4 fő)

További szállásokért Plataniasban kattints ide!

Platanias beach információk

Part: homokkal borított, kavicsos, aprókavicsos részekkel
Kiépítettség: napernyők, napágyak, bárok, éttermek, helyenként öltözőfülke és tusoló, életmentő szolgálat, vízisport lehetőségek, kikötő
Víz: kék, zöldeskék, sekélyebb részekkel
Hullámzás: előfordulhat havonta néhányszor
Ismert nevek, írásmódok: Paralia Platanias, Platanias beach

Kellemes időtöltést kívánunk a nyugat-krétai Platanias nyaralóváros strandján!

Kréta szállások
Apartman és hotelek véleményei, árak, értékelések
Scroll to Top