Xerokambos beach

Xerokambos beach (Xerocambos)

Elhelyezkedés: Kelet-Kréta, Lassithi régió, délkeleti part
Koordináták: 35.036789, 26.221947

Kopár és kietlen domborzat, kéken és zölden csillogó, kristálytiszta tengervíz Kréta délkeleti csücskében, Xerokambos vidékén.


Xerokambos környéke Kréta sziget egyik legkevésbé kiépített, legnyugodtabb tengerparti része, mely nagyban a hatalmas távolságoknak is köszönhető. A délkeleti sarokban elterülő partvidék Heraklion repülőterétől bő 160 kilométerre terül el, az északkeleti nyaralóvárosoktól, Hersonissostól, Stalistól és Maliától 130-140 kilométer, Agios Nikolaostól 100 kilométer, és még Ierapetrától is bő 70 kilométeres távolságot jelent. Xerokambos, avagy Xerocambos emiatt szinte teljesen megmaradhatott annak az aprócska településhalmaznak, ami évtizedeken át jellemző volt, és nyugodt hangulata még az elmúlt években sem változott túl sokat.

Xerokambos strand Kréta

Xerokambos és a sziget ezen részének jellemzője a rendkívül egyedi, vadnyugati tájakra emlékeztető kopár dombokon kívül a kristálytiszta tengerpart is. Néhány kilométeres távolságon belül 4-5 kisebb-nagyobb öböl is lehetőséget nyújt a fürdőzésre, ráadásul ezek többsége csupán minimálisan kiépített, így akik a szinte érintetlen strandokat kedvelik, azok számára Xerokambos legjobb strandjai (Xerokambos beaches) nagy eséllyel tetszeni fognak.

Xerokambos beach (Xerocambos) Kréta

Xerokambos tengerpartja, a nyugalom szigete

A zsúfoltság a nagy távolságok miatt szinte ismeretlen fogalom: nyaranta manapság már ugyan érezhetően többen meglátogatják Kelet-Kréta ezen tengerpartjait, mint akár egy évtizede, azonban a tömeg még manapság is messze elkerüli ezt a helyet. Xerokambos strandjaihoz kis utak vezetnek, melyek zöme vagy aszfaltozott, vagy keményre döngölt földút. Mögöttük kis parkolók nyújtanak ingyenes megállási helyeket, illetve néhány helyen egyszerűen az út mellé lehúzódva történik parkolás. A legnagyobb strand, mely a térség meghatározója is egyben, a Mazida Ammos beach (Paralia Mazida Ammos), mely tágas és hosszú öböl, napernyőkkel.

Xerokambos, Mazida Ammos beach Kréta

A tőle nyugatra eső kis méretű Amatos beach általában kiépítetetlen, míg a keletre fekvő Argilos beach és Vourlia beach már bérelhető napernyőkkel és napágyakkal is ki van építve, mögöttük az Akrogiali és Dolphin tavernákkal.

Xerokambos, Argilos beach

A partok kiépítettsége általában kimerül néhány bérelhető napágyban és napernyőben, távolabb a parttól egy-egy házias jellegű tavernában lehet fogyasztani. Xerokambos legjobb tavernái a Liviko View Restaurant, a Taverna Kostas, és a Taverna Creta Sun, melyek a főút mellé épültek, könnyen megközelíthetőek.

Xerokambos, Argilos beach

Az itt jelen lévő, szinte végtelennek ható nyugalom miatt a sziget ezen részén háborítatlanul lehet élvezni a napsütést és a tengert, búvárkodni a kristálytiszta vízben, élvezni Kelet-Kréta egyik legszebb és legegyedibb tengerparti részét.

Mazida Ammos beach, Xerokambos

Xerokambos tengerpartjai (Xerokambos beach) főként homokkal vagy aprókaviccsal borítottak, helyenként köves, sziklás részekkel, többnyire meglehetősen lassú mélyüléssel: vannak partok, melyekbe 10-20 métert is bele lehet sétálni a vízbe, és csak kevés helyen lepi el a víz már négy-öt méter után a nyaralót. Kréta szigetének uralkodó széljárása, a Meltemi időnként meglehetősen markánsan jelen van ezen a környéken, így itt akár kifejezetten erős szél is előfordulhat.

Xerokambos strand

Ajánlott szállások Xerokambosban

Kréta egyik legnyugodtabb részének dombjai azokat várják elsősorban, akik kifejezetten mindentől távol szeretnének nyaralni, kifejezetten látványos strandokkal a környéken. Xerokambos ajánlott apartmanjait és studióit az nyaralók véleménye szerint az alábbiakban gyűjtöttük össze, természetesen a visszajelzések alapján, ajánlott utasbiztosítást pedig itt találsz akár utazási irodás, akár egyéni nyaralásos utadhoz.

Akti Rooms (2-5 fő)

Liviko View (2-4 fő)

Asteras Apartments (2-3 fő)

Notos Apartments (max 4 fő)

Aqua Bliss (max 5 fő)

Villa Paris (max 4 fő)

Amatu Villa (2 fő)

Alkionides Villas (3-4 fős villák)

Vista Mare Villas (4-5 fős villák)

Krinakia Villas (5-7 fős villák)

Natica Mare Villas (4-6 fő)

Xerokambos Kréta sziget

Xerokambos strand információk

Part: Homokos / kavicsos
Víz: Kék / zöld
Mélyülés: vannak lassabban és gyorsabban mélyülő partok
Egyéb nevek, elnevezések: Xerokambos beach, Paralia Xerocambos (Amatos beach, Mazida Ammos beach, Argilos beach,Vourlia beach, Alatsolimni beach, Alona beach)

Xerokambos, Kelet-Kréta
Scroll to Top