Askifou fennsík

Askifou-fennsík (Askifou Plateau)

Elhelyezkedés: Nyugat-Kréta, Chania régió
Koordináták: 35.294400, 24.176477

A Fehér-hegység lábánál elterülő fennsík 700 méteres tengerszint feletti magasságban terül el, félúton Kréta sziget északi része és a déli Chora Sfakion település között.


Az Askifou-fennsík (Askifou Plateau) megközelítése a Chania és Rethymno városok környékén nyaralók számára a legegyszerűbb: az ide vezető út éppen e két település között félúton indul Vrisses (Vryses) falutól, honnan Kréta déli részére, Chora Sfakionhoz kanyarog át a hegyeken. A nyugat-krétai fennsík hajdanán egy tó medre lehetett: a hegyi tó vize azonban geológiai okok miatt eltűnt, és a vízszint csökkenése után a meder lassan zöldellő, termékeny völggyé változott.

Askifou Kréta

Askifou sík területe felettébb érdekes látványt nyújt Nyugat-Kréta magas hegyei között, melynek nagy része kiparcellázott mezőgazdasági terület. A néhány négyzetkilométeres terület keleti részén egy érdekes kis domb meredezik és szakítja meg a sík vidéket, a tetején Askifou várjának romjaival (Askifou Kastro, Fortress of Askifou, Askifou Koules). A ma már erősen romos állapotú erőd 1866-ban épült a krétai lázadásokat követően, ugyanis a szigetet uraló törökök szerették volna elfojtani az innen különösen gyakran kiinduló felkeléseket.

Askifou erőd (Askifou Fortress)

A fennsíkot az Askifou erődön és a mezőgazdasági területeken felül csupán néhány aprócska falu tarkítja, melyekben bár átlagosan csupán néhány tucatnyian laknak, az infrastruktúra megfelelő: benzinkút, néhány taverna, és még kis szupermarketek is vannak.

Askifou Kréta sziget

A fennsík ugyan lapos, ám sokak számára meglepő lehet, hogy ettől függetlenül a rajta átvezető főút hasonlóan kanyargós, mint a sziget többi részén. Az útvonalat sokan használják, hiszen a Chania és Rethymno városok között ezen a szakaszon vágja át az aszfalt Kréta magas hegyeit észak-déli irányban, és így az északi partról a déli részen, Chora Sfakionnál bukkanunk ki. Ez a vidék rejti Nyugat-Kréta egyik másik érdekes természeti látnivalóját, az Imbrosz szurdokot (Imbros Gorge) is, mely mellett az Askifou-fennsíkhoz hasonlóan elhalad a főút.

Az Askifou-fennsíkot a krétai történelem is jegyzi, ugyanis 1821-ben a törökök ellen győztes csatát vívott a krétai lakosság. 1823-ban az Oszmán haderő visszatért és legyőzte a helyi ellenállást, ekkor a fennsík hosszabb időre elnéptelenedett. Az egyik kis helyi falu, Kares érdekes múzeumot is rejt, az Askifou Háborút Múzeumot (Askifou War Museum). Az aprócska, családi fenntartású krétai magánmúzeum szobáiban a háborús idők relikviái, köztük korabeli fegyverek, kardok, egyenruhák, és más régi eszközök várják a látogatókat. A gyűjtemény a 17. századtól egészen a II. világháborúig tartalmaz kiállítási tárgyakat, a harcászat iránt érdeklődőknek kifejezetten érdekes leleteket is. A múzeum koordinátái: 35.295859, 24.186215

Askifou fennsík
Scroll to Top