Hersonissos (Chersonissos, Limenas Chersonisou)

Régió: Kelet-Kréta, Heraklion körzet
Koordináták: 35.313950, 25.395302

Hersonissos nyaranta Kelet-Kréta északi részének egyik leglátogatottabb üdülőtelepülése.


A sziget fővárosától, Herakliontól keletre eső nyaralófaluban az élet nyáron indul be igazán: ezrek érkeznek a környékbeli szállodák és apartmanok valamelyikébe, hogy élvezzék a nyüzsgést és a tengerpartot. A települést számos néven ismerik: amikor a Hersonissos, Chersonisos, Chersonisou, Limas Hersonisos neveket látod kiírva valahol, mind ugyanazt a krétai kisvárost jelölik.

Hersonisos, Kelet-Kréta nyaralás

Kréta északkeleti felének eme szegletében állandó jelleggel mindössze kb. kétezren laknak, ám nyaranta ez a létszám több tízezerre is duzzadhat: Európa szinte minden országából érkeznek a környékre nyaralók, a hely főként az angolok és az oroszok körében népszerű. Ezzel Hersonisossos a Kréta szigetének egyik legnagyobb nyaralóbázisa, ahol egymást érik a különféle kategórájú szállodák és apartmanok.

Hersonissos nyaralás

Hersonissos nyaralás Kréta szigetén

Hersonissosban a tömegturizmus a 60-as, 70-es évektől kezdődően indult be igazán, és az addig jobbára mezőgazdasággal foglalkozó falu környéke hamarosan Kréta egyik legkedveltebb turistaközpont lett. A főváros közelsége és a közeli Nikos Kazantzakis Nemzetközi Repülőtér miatti rövid transzferidő hamar a keleti régió idegenforgalmának élvonalába röpítette a falucskát, ugyanis Heraklion központja mindössze 29, a repülőtér pedig 27 kilométerre fekszik.

Hersonisos, Kréta

Szállodakomplexumok és apartmanok rengetege nőtt ki a földből, a földművelést gyorsan felváltotta a turizmus, a Krétán itteni hoteljeibe érkező nyaralók ezreivel pedig folyamatosan közlekedtek nyaranta a repülőjáratok.

Hersonisos strand, tengerpart

A Hersonissos központját átszelő főutca mentén mérhetetlen számú kisebb-nagyobb üzlet, szupermarket, ajándékbolt, autókölcsönző és szolgáltató működik, egy valódi, ízig-vérig nyüzsgő kisváros hangulatát nyújtva a nyári hónapokban. A főúttól a kisváros tengerpartja sincs messze, ahová utcák vezetnek lefelé, a mellettük épült kisebb-nagyobb szállodakomplexumokkal.

Hersonissos nyaralás Kréta

Hersonissos környéke teljeskörűen kiszolgálja az ide érkező krétai utazókat: a rengeteg modern és tradícionális étterem, a kávézók és bárok, zenés szórakozóhelyek fekszenek az utcákon szétszórva. A hersonissosi nyaralásra érkezők kedvükre vásárolgathatnak a helyi butikokban és ékszerüzletekben, melyek roppant változatos árakon kínálják termékeiket.

A krétai nyaralóvároskának aprócska kikötője is van, mely a település északnyugati részén, a központtól egy kilométerre terül el. Hersonissos kikötőjében főként halászok csónakjai ringatóznak, ám hajókirándulásokra is lehetőség van a kisebb-nagyobb nagyobb kirándulóhajókon. A hersonissosi hajókirándulásokkal közeli kisvárosok kikötőibe (pl. Sissi), tengeri barlangokhoz, ill. nyílt tengeri fürdőzésekre lehet elmenni több más között. Az általában délelőtti órákban kifutó hajókirándulások programjai kisebb-nagyobb táblákon, és szinte mindig szórólapokon kint vannak a kikötőben.

Hersonissos hajókirándulás, kikötő

A települést további híres krétai nyaralóhelyek veszik körbe: délkeletről Stalis (Stalida), északnyugatról pedig Anissaras fogják körbe, melyek karakterben, utcaképekben is hasonlóak Hersonissoshoz.

Hersonissos látnivalók, mit érdemes megnézni

Ugyan Hersonissos Kréta szigetén manapság leginkább a nyaralási lehetőségeiről és a nyári nyüzsgéséről ismert, ám meglehetősen nagy múltú település: a régészek a kisváros alapítását a római korra teszik. Az egyik legérdekesebb történelmi emléke is ezekből az időkből származik, mégpedig a település egyik tengerpart melletti utcáján megcsodálható, kétezer éves római szökőkút, a Sarakino szökőkút (Sarakino Fountain), oldalán mozaikokkal.

Hersonisos látnivalói, a római szökőkút

Aki sportolni szeretne egy kicsit, azt Hersonissosban apró érdekesség várja: a város közelében fekszik Kréta egyetlen, nagy méretű golfpályája (Crete Golf Club). A településen egy kisebb akváriumban megcsodálható vizek élővilága is, mely méretében bár eltörpül a híres CRETAquariumtól, ám a természet iránt érdeklődőknek érdekes látnivaló lehet.

Bár a történelmi emlékekből viszonylag kevés található meg ezen a krétai településen, a város tengerparti részén, délkeleten érdekes kulturális látnivaló a Lychnostatis Szabadtéri Múzeum (Lychnostatis Open Air Museum), amely a Kréta szigetének népművészetét, ősi hagyományait, a régi korok mindennapjait hivatott bemutatni.

Hersonisos legjobb látnivalói, szabadtéri múzeum

Hersonissos egyik tengerparti sziklazátonyára épült az Agios Nikolaos kistemplom, amely a part menti hangulatos kis látnivaló.

Hersonissos strand

Hersonissos tengerpartja a települést kettészelő főúttal nagyjából párhuzamosan halad, alig 100-200 méterre attól. A sziklás tengerparti szakaszokat kisebb-nagyobb, homokkal borított strandok szakítják meg, melyek közül szinte mindet bérelhető napernyők és napágyak borítják. A strand mögött mindenhol beach bárok és tavernák várják a vendégeket, van ahol még vízisport lehetőség is adódik vízibiciklikkel, ejtőernyőzéssel, különféle más vízi mókákkal a kicsiknek és nagyoknak.

Hersonissos strand Kréta sziget

Hol érdemes megszállni Hersonissosban? Nyaralók által ajánlott szállodák, apartmanok

Hersonissosban a krétai nyaralás kifejezetten nyüzsgő, ugyanis a sziget egyik legnagyobb turistakomplexumáról van szó, egymást érő szállodákkal, üzletekkel és bárokkal. A település így azok számára ajánlott, akik kedvelik a hosszú ajándéküzletek sorát, szeretik a pezsgést, és a nyaralók számára kiépített, milliónyi elérhető kényelmi szolgáltatással rendelkező helyeket. Lássuk, független krétai utazók mely szállásokat ajánlják más nyaralóknak Hersonissosban egyéni utazás esetén! A Görögországba, illetve az erre a szigetre ajánlott utasbiztosításért erre fáradj akár egyénileg, akár szervezett úton érkezel Krétára.

Ajánlott szállodák, hotelek Hersonissosban

Sergios Hotel (2-3 fős szobák)

Mari Kristin Beach Hotel (2-3 fő)

Floral Hotel (2-3 fő)

Heronissos Hotel (2-3 fő)

Alia Beach Hotel (2-4 fő)

Palmera Beach Hotel (csak felnőtt vendég, 2-4 fő)

Cook’s Club Hersonissos (2-6 fő)

Sea Breeze Hotel (2-4 fő)

Dorian Boutique Hotel Apartments (2-4 fő)

Infinity Blue Boutique Hotel (2-4 fő)

Bellos Hotel Apartments (2-4 fő)

Marni Village (2-7 fő)

Esperides Resort (2-4 fő)

Asterias Village Hotel (2-4 fő)

Apartmanok, studiók

Andromeda Apartments & Studios (2-4 fő)

Irini Apartments (2-4 fő)

Greta Apartments (2-6 fő)

Aris Studios (2-6 fő)

Elia & Tina Apartman (2-4 fő)

Erofili Apartman (2-6 fő)

Villa Diktynna (2-4 fő)

Elychrison (2-4 fő)

The Blue Apartments (max 4 fő)

Cleopatra Apartments (2-4 fő)

Anatoli Apartments (2-4 fő)

Sun & Sea Apartments (2-3 fő)

Maritime Suites (2-3 fő)

További hotelek, apartmanok Hersonissosban…

Hersonisos szálloda, hotel, apartman

Főbb távolságok Hersonissostól

Heraklion: 27 km
Rethymno: 103 km
Chania: 162 km
Plakias: 136 km
Chora Sfakion: 167 km
Matala: 93 km
Stalis: 6 km
Ierapetra: 71 km

Balos: 207 km
Elafonissi: 233 km
Falassarna: 208 km
Vai: 127 km
Chrissi sziget: 81 km

NÉPSZERŰ: Ne felejtsd el utazásod előtt megnézni és megkötni a 2022-es krétai, illetve görögországi nyaralásokhoz ajánlott utasbiztosítást!

Kréta ajánlat, mit érdemes

Kattints ide, hogy milyen utasbiztosítást érdemes kötni idén, és miért! A sokak által kedvelt, népszerű hasznos információ mellett utasbiztosítást kalkulátort is találsz, ahol egy perc alatt meg is tudod kötni a számodra legideálisabb csomagot.

Scroll to Top