Hersonissos (Chersonissos, Limenas Chersonisou)

Régió: Kelet-Kréta, Heraklion körzet
Koordináták: 35.313950, 25.395302

Hersonissos nyaranta Kelet-Kréta északi részének egyik leglátogatottabb üdülőtelepülése.


A sziget fővárosától, Herakliontól keletre eső nyaralófaluban az élet nyáron indul be igazán: ezrek érkeznek a környékbeli szállodák és apartmanok valamelyikébe, hogy élvezzék a nyüzsgést és a tengerpartot. A települést számos néven ismerik: amikor a Hersonissos, Chersonisos, Chersonisou, Limenas Hersonisou neveket látod kiírva valahol, mind ugyanazt a krétai kisvárost jelölik.

Hersonissos Kelet-Kréta

Kréta északkeleti felének eme szegletében állandó jelleggel mindössze kb. kétezren laknak, ám nyaranta ez a létszám több tízezerre is duzzadhat: Európa szinte minden országából érkeznek a környékre nyaralók, ám a hely főként az angolok és az oroszok körében népszerű. Ezzel Hersonisossos a Kréta szigetének egyik legnagyobb nyaralóbázisa, ahol egymást érik a különféle kategórájú szállodák és apartmanok.

Hersonissos Kréta

Hersonissos nyaralás Kréta szigetén

Hersonissosban a tömegturizmus a 60-as, 70-es évektől kezdődően indult be igazán, és az addig jobbára mezőgazdasággal foglalkozó falu környéke hamarosan Kréta egyik legkedveltebb turistaközpont lett. A főváros közelsége és a közeli Nikos Kazantzakis Nemzetközi Repülőtér miatti rövid transzferidő hamar a keleti régió idegenforgalmának élvonalába röpítette a falucskát, ugyanis Heraklion központja mindössze 29, a repülőtér pedig 27 kilométerre fekszik.

Hersonissos nyaralás

Szállodakomplexumok és apartmanok rengetege nőtt ki a földből, a földművelést gyorsan felváltotta a turizmus, a Krétán itteni hoteljeibe érkező nyaralók ezreivel pedig folyamatosan közlekedtek nyaranta a repülőjáratok.

Hersonissos vélemények, mit kell tudni róla

A Hersonissos központját átszelő főutca mentén mérhetetlen számú kisebb-nagyobb üzlet, szupermarket, ajándékbolt, autókölcsönző és szolgáltató működik, egy valódi, ízig-vérig nyüzsgő kisváros hangulatát nyújtva a nyári hónapokban. A főúttól a kisváros tengerpartja sincs messze, ahová utcák vezetnek lefelé, a mellettük épült kisebb-nagyobb szállodakomplexumokkal.

Hersonissos sétálóutca

Hersonissos környéke teljeskörűen kiszolgálja az ide érkező krétai utazókat: a rengeteg modern és tradícionális étterem, a kávézók és bárok, zenés szórakozóhelyek fekszenek az utcákon szétszórva. A hersonissosi nyaralásra érkezők kedvükre vásárolgathatnak a helyi butikokban és ékszerüzletekben, melyek roppant változatos árakon kínálják termékeiket.

Hersonissos információk

A krétai nyaralóvároskának aprócska kikötője is van, mely a település északnyugati részén, a központtól egy kilométerre terül el. Hersonissos kikötőjében főként halászok csónakjai ringatóznak, ám hajókirándulásokra is lehetőség van a kisebb-nagyobb nagyobb kirándulóhajókon.

Hersonissos kikötő, fakultatív programok, hajókirándulás

A hersonissosi hajókirándulásokkal közeli kisvárosok kikötőibe (pl. Sissi), tengeri barlangokhoz, ill. nyílt tengeri fürdőzésekre lehet elmenni több más között. Az általában délelőtti órákban kifutó hajókirándulások programjai kisebb-nagyobb táblákon, és szinte mindig szórólapokon kint vannak a kikötőben.

Hersonissos hajókirándulás, fakultatív
Üvegfenekű hajó, nyílt vízi fürdőzés, horgásztúrák (fishing trip) a fakultatív hajókirándulások között Hersonissosból

A települést további híres krétai nyaralóhelyek veszik körbe: délkeletről Stalis (Stalida), északnyugatról pedig Anissaras fogják körbe, melyek karakterben, utcaképekben eléggé hasonlóak Hersonissoshoz.

Hersonissos belváros
Hersonissos belvárosa, ahol ajándéküzletek, autókölcsönzők, szupermarketek és még millió más szolgáltatás érhető el

Hersonissos látnivalók, mit érdemes megnézni

Ugyan Hersonissos Kréta szigetén manapság leginkább a nyaralási lehetőségeiről és a nyári nyüzsgéséről ismert, ám meglehetősen nagy múltú település: a régészek a kisváros alapítását a római korra teszik. Az egyik legérdekesebb történelmi emléke is ezekből az időkből származik, mégpedig a település egyik tengerpart melletti utcáján megcsodálható, kétezer éves római szökőkút, a Sarakino szökőkút (Sarakino Fountain), oldalán mozaikokkal.

Hersonissos látnivalók, mit érdemes megnézni

Aki sportolni szeretne egy kicsit, azt Hersonissosban apró érdekesség várja: a város közelében fekszik Kréta egyetlen, nagy méretű golfpályája (Crete Golf Club). A településen egy kisebb akváriumban megcsodálható vizek élővilága is, mely méretében bár eltörpül Gouves híres CRETAquariumától, ám a természet iránt érdeklődőknek érdekes látnivaló lehet.

Bár a történelmi emlékekből viszonylag kevés található meg ezen a krétai településen, a város tengerparti részén, délkeleten érdekes kulturális látnivaló a Lychnostatis Szabadtéri Múzeum (Lychnostatis Open Air Museum), amely a Kréta szigetének népművészetét, ősi hagyományait, a régi korok mindennapjait hivatott bemutatni.

Hersonisos legjobb látnivalói, szabadtéri múzeum

Hersonissos egyik tengerparti sziklazátonyára épült az Agios Nikolaos kistemplom, amely a part menti hangulatos kis látnivaló, továbbá a Szent György kápolna (St. George Chapel), mely a városka északnyugati részének szélén épült.

Hersonissos strand

Hersonissos tengerpartja a települést kettészelő főúttal nagyjából párhuzamosan halad, alig 100-200 méterre attól. A sziklás tengerparti szakaszokat kisebb-nagyobb, homokkal borított strandok szakítják meg, melyek közül szinte mindet bérelhető napernyők és napágyak borítják.

Hersonissos strand (Chersonissos beach)

A strandok mögött mindenhol beach bárok és tavernák várják a vendégeket, van ahol még vízisport lehetőség is adódik vízibiciklikkel, ejtőernyőzéssel, különféle más vízi mókákkal a kicsiknek és nagyoknak.

Hersonissos Kelet-Kréta

Hersonissos központjának strandjai eltérnek a település szélén lévő partoktól, jóval zsúfoltabbak és kiépítettebbek azoknál, a háttérben számos szállodával és bárral. A kelet-krétai kisváros északnyugati felén található egy nem hivatalos nudistrand (FKK nudist beach) is, mellette kis sziklaöblökben pedig több más kisebb fürdőhelyre bukkanni.

Hersonissos strandja

A központtól távolabbi partok kifejezetten látványosak fehéres színű partjukkal, lassú mélyülésükkel, illetve sok hely a tengeri élővilág miatt búvárkodásra is remekül alkalmas.

Hersonissos beach, Hersonissos strandjai

Hol érdemes megszállni Hersonissosban? Nyaralók által ajánlott szállodák, apartmanok

Hersonissosban a krétai nyaralás kifejezetten nyüzsgő, ugyanis a sziget egyik legnagyobb turistakomplexumáról van szó, egymást érő szállodákkal, üzletekkel és bárokkal. A település így azok számára ajánlott, akik kedvelik a hosszú ajándéküzletek sorát, szeretik a pezsgést, és a nyaralók számára kiépített, milliónyi elérhető kényelmi szolgáltatással rendelkező helyeket.

Hotelekért, apartmanokért Hersonissosban ide kattintsunk!

Alábbiakban azt láthatod, hogy független krétai utazók mely szállásokat ajánlják más nyaralóknak Hersonissosban egyéni utazás esetén. A Görögországba, illetve az erre a szigetre ajánlott utasbiztosításért erre fáradj akár egyénileg, akár szervezett úton érkezel Krétára.

Hersonissos Kréta
Hersonissos központja a távolból

Főbb távolságok Hersonissostól

Heraklion: 27 km
Rethymno: 103 km
Chania: 162 km
Plakias: 136 km
Chora Sfakion: 167 km
Matala: 93 km
Stalis: 6 km
Ierapetra: 71 km

Balos: 207 km
Elafonissi: 233 km
Falassarna: 208 km
Vai: 127 km
Chrissi sziget: 81 km

Scroll to Top