Dikti hegység

Dikti-hegység (Dikti Mountain)

Elhelyezkedés: Kelet-Kréta, Lassithi és Heraklion régió

Kelet-Kréta legnagyobb kiterjedésű hegyvonulata a sziget keleti részén terül el, melynek tekintélyes része fennsíki terület.


A Dikti-hegység (Dikti Mountain, Dicte) lankái még Heraklion régiójában kezdődnek, ám Lassithi körzetében magasodnak az igazán nagy csúcsok. A Dikti nem csupán Kréta legnagyobb kiterjedésű, de egyben az egyik leghíresebb hegyvonulata is, az ókorból származó mitológiai múlttal. Legendás mivoltát a görög főisten, Zeusz születésének köszönheti, ugyanis a néphit szerint a hegyvidék egyik sziklamélyedésében, a Dikteon-barlangban (Cave Dikteon, Diktaion Andron) látta meg a napvilágot a görög főisten.

Dikti hegység (Dikte mountain Dikti) Kréta sziget keleti részén

A Dikti-hegység legmagasabb pontja a 2148 méterre törő Spathi, ezen kívül még két csúcs emelkedik kétezer méter fölé: az alig kisebb Psari Madara 2141 méteres magassággal, és a 2085 méteres Lazaros. A legmagasabb pontok környékén Kréta sziget eme hegyvidéki területét gyakran lepi hó is a téli hónapoktól egészek tavaszig, van aki sieléssel vagy snowboarddal is megpróbálkozik ebben az időszakban.

Dikti hegység, Kelet-Kréta, Zeusz születése

A hegyvidék egyik méretes szegletét foglalja el a 900 méteres magasságban elterülő Lassithi-fennsík (Lassithi Plateau), melyet Kréta legnagyobb kiterjedésű fennsíkjai között tartanak számon. A fennsík különösen tavasszal megkapó látvány, amikor teljes pompájukban zöldellnek a növények, és virágok illata lengi be a tájat. A Dikti legmagasabb csúcsát jelentő Spathi csúcs a Lassithi-fennsík déli részétől mindössze néhány kilométerre emelkedik.

Dikti hegység, Kréta (Dikti Mountain)

Túraútvonalak terén a Dikti-hegység is jól ellátott terület, ugyanis a nemzetközi E4 túraútvonal is áthalad a hegyvidéken. Említésre méltó a Selakano erdő (Selakano Forest, Dasos Selekanou), mely Kréta egyik legrégebbi érintetlen erdősége idős fenyőkkel, tölgyekkel, platánfákkal. Az erdő hegyvidékes területen kacskaringózó utakon érhető el, a Sarakina-szurdokról ismert Mythi falutól kb. 15 kilométerre, míg Ierapetrától bő 30 kilométerre.

Olyan látnivalók vannak a Dikti-hegység környékén, mint a Dikteion-barlang (Diktaioan Andron, Psychro Cave), Zeusz születésének a barlangja, Psychro falu mellett. Ezen kívül Kréta sziget ezen része rejti a Kera Kardiotissa kolostort (Monastery Panagia Kera Kardiotissa), a Roza-szurdokot (Roza Gorge), Lato ősi városát (Ancient City of Lato), vagy épp a két tengerre nyíló kilátási pontot Kréta legkeskenyebb pontjánál.

Dikti hegység (Kelet Kréta természeti látnivalók) Dikti Mountain

A hegyvidék egyik legegyszerűbb megközelítése a népszerű kelet-krétai nyaralóvárosból, Maliából történik, ahonnan délre indul az út a Lassithi-fennsíkhoz, melyet a Dikti-hegység ölel körbe.

Egyéb nevek, elnevezések: Dicte, Dicte Mountain, Dikti Lassithi

Scroll to Top