Milyen jellegzetes ételek és italok vannak Krétán?
Melyik étel mit takar a hagyományos krétai és a görög étkezésben? Összegyűjtöttünk néhány jellegzetességet, amellyel a szigeten találkozhatsz.
- Dolmadakia – szőlőlevélbe forgatott rizses étel, főként bárányhússal
- Saganaki – sült feta sajt
- Kalitsounia – csészékben készített sajtos pite
- Souvlaki – nyársra tűzött grillezett hús
- Stifado – marharagu paradicsommal
- Paidakia – roston sült borjú vagy bárányborda oregánóval, olíva olajjal
- Apaki – alacsony hőfokon főzött sertéshús
- Tzatziki – fokhagymás, uborkás, joghurtos mártás
- Gigantes – fehér babból készült étel
- Gemista – paradicsomba vagy padlizsánba töltött rizs
- Dakos – kenyértészta Myzithra sajttal, paradicsommal, olíva olajjal
- Keftedakia – húsgolyók marhahúsból
- Myzithra – lágy, kellemes ízvilágú sajt
- Graviera (Yraviera) – félkemény, zsíros, frissen kissé édeskés sajt
- Staka – gazdag ízvilágú kecskesajt féle
- Tyrokafteri – fűszeres sajtszósz
- Psarospoupa – halászlé, hal leves
Krétán rengeteg étterem és taverna működik: az olyan, nyaralók által leginkább látogatott településeken, mint Agia Marina, Platanias, Chania, Rethymno, Heraklion, Gouves, Kokkini Hani, Analipsi, Stalis, Malia, Hersonissos és még sok más kisvárosban gyakran szó szerint egymást érik a vendéglátóhelyek.
Az étlapok görög és angol nyelven szinte mindenhol elérhetőek, de van ahol más nemzetek, köztük olasz, francia, orosz nyelvekre is lefordították. Magyar nyelvű étlappal Krétán kevés helyen találkozni, és inkább csak azon a néhány helyen elérhetőek, ahová Magyarországról az utazási irodák vendégeiket viszik.
A hagyományos, tradícionális görög tavernákon kívül sok helyen üzemelnek gyorséttermek is gyrosszal, hamburgerrel, pizzával – ezek Kréta már szinte minden nagyobb településére jellemzőek.
Kali Orexi! Jó étvágyat kívánunk!