Kazarma erőd

Kazarma erőd (Kazarma Fortress)

Elhelyezkedés: Kelet-Kréta, Lassithi régió
Koordináták: 35.210863, 26.107612

Kelet-Kréta egyik jellegzetes fekvésű, ám meglehetősen kis méretű erődje Sitia városa felett őrködik.


A Kazarma erőd (Kazarma Fortress) Sitia egyik jellegzetessége és egyben történelmi látnivalója, mely a város északkeleti felén, a kikötő mögött emelkedő dombra épült. Gyakorlatilag el sem lehet tévesztenie annak, aki Kréta sziget ezen tengerparti kisvárosában jár: már messziről is jól látszanak a téglalap alakú erőd sárgás falai.

Kazarma, Sitia erődje, Kelet-Kréta látnivalói

A Kazarma erőd története Sitia városában

Sitia Kazarma erődjét (Kazarma Fortress) eredetileg – a legtöbb krétai várral ellentétben – még nem a velenceiek, hanem a bizánciak emelték, akik még a Velencei Birodalom előtt uralták a legnagyobb görög szigetet. A város akkori védelmét betöltő barakkot hol földrengések, hol a környéket fosztogató kalózok amortizálták le, a sérüléseket azonban a benne szolgáló helyőrség mindig igyekezett mielőbb kijavítani, az épületet pedig rendben tartani. 1538-ban az Égei-tenger térségének egyik legrettegettebb kalóza, Barbarossa érkezett a város alá hajóival, aki hosszas ágyúzás után szinte földig rombolta Sitia bizánci erődjét, és ezzel hosszú időre elfoglalta a környéket.

A kalózvezér sikeres kiűzését követően a Krétára érkező velenciek jelentősen kibővítették az addig csak a város feletti őrtorony szerepét betöltő barakkot: a falakat megerősítették, magasságukon emeltek, és nagyobb alapterületet kapott. Ennek eredménye egy sokkal erősebb és tekintélyesebb erődítmény lett, ami ekkor kapta meg eredeti nevét is: a Casa di Arma, azaz a hadsereg barakkja módosult az évszázadok során Kazarma névre (Kazarma Fortress).

Kazarma (Kazarma Fortress) Sitia

A török haderő érkeztétől, és azok nyugati hadműveleteinek sikerének hírétől megrettenve a környék parancsnoka, Mocegino admirális úgy döntött, nem kísérletezik a város védelmével – a fő velencei hadsereget az akkori Heraklion, azaz Candia környékére csoportosította. Abban bízott, hogy az egyesült velencei csapatok nagyobb sikerrel veszik fel a harcot az Oszmán Birodalom nyomásával, ám mint később kiderült, hogy ez sem volt elegendő.

A török katonák ennek köszönhetően Sitiát, illetve Kréta keleti oldalának ezen részét komolyabb ellenállás nélkül foglalhatták el, és azonnal be is rendezkedtek az erődben. A Kazarma erődben ezt követően néhány új épületet is emeltek: további őrtornyot és belső tárolóhelyiségeket alakítottak ki. A falak karbantartására azonban a törökök nem fektettek elegendő energiát: bár a belső részek állapotát úgy-ahogy megőrizték, a kelet-krétai erőd külső falai lassú pusztulásnak indulnak. Ma ezen okok miatt már csak a Kazarma erőd belső részének falai állnak, a külső védelemnek pedig már csak az alapkövei láthatóak Sitia dombjain.

A Kazarma napjainkban

A Kazarma erődöt (Kazarma Fortress) manapság főként történelmi vonatkozása miatt keresik fel az érdeklődők, a viszonylag kis méretű belső udvarán a helybélieknek időnként előadásokat, zenés rendezvényeket is tartanak. Mivel Sitia viszonylag messze esik az olyan népszerű kelet-krétai városoktól, mint Malia, Stalis vagy Hersonissos, a település egyik fő történelmi látnivalójaként a Kazarma szinte soha nem zsúfolt. Sajnos a szélesebb nyilvánosság nem mindig látogathatja, mert az utóbbi években többször is zárva tartott, de belül az aprócska udvar nem tartogat túl sok meglepetést.

Megközelíteni Sitia erődjét vagy a kikötőből felsétálva lehet, de hátulról, illetve oldalról autóval is megközelíthető.

Kazarma erőd (Kazarma Fortress), Sitia Kréta

Nyitva tartás: 8:30 – 15:30-ig , keddenként biztosan zárva.

Belépődíj: kb. 3 Euro, a kedvezményes jegy kb. 2 Euro

Egyéb nevek, írásmódok: Kazarma, Kastro, Sitia Citadel, Sitia Fortress

Scroll to Top