Sitia

Régió: Kelet-Kréta, Lassithi
Koordináták: 35.204854, 26.104859

Tízezer fős, jellegzetes kikötőváros Kréta legkeletebbre fekvő régiójának, Lassithi szívében.


A kopár, ám meglehetősen jellegzetes vidékre épült Sitia Kréta sziget keleti felének nagyobb városai közé sorolható. Fontosságát jelzi, hogy az északi rész egyik legnagyobb kikötője itt található, sőt a város mellett még egy repülőtér is fekszik.

Sitia, Kelet-Kréta

Sitia történelme

Sitia környékére az első lakók i.e. 3000 környékén érkezhettek meg: a régészek számos, a bronzkorból származó leletet fedeztek fel a régióban. Ezer évvel később, a mínoszi kultúra virágzásakor település működött itt, melynek védett kikötője Kréta szigetének egyik legforgalmasabbja lehetett akkoriban.

A középkor viharos éveket hozott Sitiának, ugyanis a város épületei abban az időszakban többször is megsemmisültek. Az első nagyobb pusztítást az 1500-as években bekövetkező, egész Krétát megrázó földrengés okozta: az épületek között szinte egy ép sem maradt. Alig három évtizeddel a földrengés után, a helyreállítások végeztével a rettegett Barbarossa kapitány érkezett a város alá kalózhajóival. Mivel a védők megpróbáltak ellenállni a fosztogatóknak, a hajókról leadott ágyútűz a házakat ismét a földdel tette egyenlővé.

Sitia, Kréta sziget

Ezután Sitia velencei hódoltság alá került, és kritikus stratégiai elhelyezkedése miatt a régiót is jelentősen megerősítették. A szokásostól eltérően nem csupán a város legmagasabb pontjára emeltek vastag falú erődöt, hanem a szélesebb környék magaslataira is őrtornyok és megfigyelőállások kerültek – a velenceiek fő célja a védelem biztosítása volt a part közelében hajózó kereskedőflotta számára. Bár a legtöbb hasonló tornyot évszázadokkal később a törökök lerombolták, Kazarma erőd (Kazarma Fortress, mely az olasz ‘casa di arma’ – védőbástya szóból származik) ma is megtekinthető, amint a város kikötője fölötti dombon magasodik.

Sitia látnivalók, Kazarma erőd

Sitia napjainkban – látnivalók, mit érdemes megnézni

Sitia lakosai ma a Kréta ezen részére jellemző idegenforgalomból és a mezőgazdaságból élnek, messze földön híres a Sitia környékéről származó, itt feldolgozott olívaolaj. Bár a település a nagyobb krétai városok közé tartozik tízezres lakosságával, méretéhez képest viszonylag csendes és nyugodt. Fekvése és egyedi hangulata miatt sokan kedvelik, bár a turizmus itt nincs jelen olyan régóta, mint más észak-krétai településeken.

Sitia kikötője Kelet-Krétán

A Kréta keleti oldalán fekvő város központi része itt is a kikötő és környéke, melynek közelében egymást érik a tavernák és bárok: az ide látogató nyaraló számára minden adott, hogy jól érezze magát. A magas, évtizedek óta nevelt pálmákkal tarkított sétány közvetlenül a tenger mellett fut, előtte a sitiai halászok színes, kikötött csónakjai horgonyoznak.

Sitia látnivalók, a kikötő (Kelet-Kréta)

Sitiában természetesen a helyi lakosság igényeit a szupermarketek, különféle ruhaüzletek, szolgáltatók teljeskörűen kiszolgálják. Parkolásra több méretes teret is kialakítottak, melyek a város déli, síkabb részén kerültek kialakításra.

Sitia nyaralás, Kelet-Kréta

Sitia Régészeti Múzeuma (Sitia Archeological Museum) is itt, a parkolók mellett található, mely méretben ugyan eltörpül a heraklionitól, ám érdekes régészeti leletekben, kiállítási tárgyakban nincs szűkében a régióban fellelt tárgyak közül. A krétai régészeti múzeum kiállított tárgyainak zöme mellett a görög és angol nyelvű ismertető olvasható.

Sitia, Kelet-Kréta

Természetesen Sitia velencei erődjéhez, a Kazarma erődhöz (Kazarma Fortress) is érdemes felsétálni, mely a kikötőből is remekül látható, és amelyhez lépcsősor is vezet fel a város házai között. Az erőd Sitia egyik legjobb kilátópontja, ahonnan a kelet-krétai város kikötője, a közeli hegyek és a tengerpart is remekül kivehető. Az erődbe belépőt szednek, néhány Eurós tétel.

Kelet-Kréta látnivalók, városok, Sitia

Sitia történelmi látnivalóinak egyike Tripitos (Ancient Tripitos), melyre a városközponttól bő két kilométerre keletre, egy kis tengerbe nyúló szikladombon bukkantak a régészek. A főúthoz közeli lelet ingyen látogatható, és akár napkelte, akár napnyugta figyeléséhez hangulatos hely.

Sitia környékének egyik legérdekesebb kolostora a Toplou kolostor (Toplou Monastery / Moni Toplou), 15 kilométeres távolságra. Az erődszerű falakkal körbevett krétai kolostor mellett egy egészen a tengerig vezető szurdok, a Toplou szurdok (Toplou Gorge) is felfedezhető, mely túraútvonal is egyben.

Toplou kolostor, Kelet-Kréta

A várostól 25 kilométerre hever egy ókori város, Itanos romja (Ancient Itanos), mely Kréta szigetének egyik legészakkeletibb pontja. A régészetileg is fontos hely emellett érdekes, kristálytiszta vizű fürdőhelyek lelőhelye is.

A rendkívül egyedi hangulatú Kato Zakros is 50 kilométeres belül fekszik, sőt a látványos strandjairól, nyugodt légköréről, érdekes környezetéről híres Xerocambos (Xerokampos) is nagyjából ilyen közúti távolságra található.

Sitia strand (Sitia beach)

Sitia strandja a város déli részén helyezkedik el: főként barnás-szürkés homokkal, aprókaviccsal, kisebb-nagyobb kövekkel borított part. A központból pár perces sétával elérhető strand viszonylag keskeny, de több helyen is kiépített napernyőkkel és napágyakkal.

Sitia strand, Kréta

A közepesen gyorsan mélyülő parton az északi fekvés miatt hullámzás időnként előfordulhat. Sitia strandjáról remek panoráma nyílik magára városra is, amint a település házai a kopár domboldalon magasodnak.

Sitia, Kelet-Kréta strand, tengerpart

A legjobb környékbeli strand egyben Kréta egyik leghíresebb tengerpartja, a kb. 25 kilométerre lévő Vai beach. A bő húsz perces autózással elérhető Vai Kréta (és Európa) legnagyobb természetes pálmaerdejéről híres, ahol a tengerpart mellett több mint 5000 datolyapálma magasodik. A már említett Itanos ókori városromjai és a körülötte fekvö öblök Vaitól mindössze néhány kilométeres táv.

Vai beach pálmafa strand, Kelet-Kréta

A krétai település repülőtere, a Sitia Airport (IATA kód: JSH) a város északi részén került kialakításra, mely körgyűrűn közelíthető meg – már több mint harminc éve, 1984 óta várja a légi úton érkezőket, elsősorban a görög belföldi járatokat.

Sitia, Kréta sziget

Szállások Sitiában – hol érdemes megszállni?

Sitia leginkább az érdekességeket kedvelők egyik úticélja Krétán, ugyanis látogatottsága jóval alacsonyabb a turisták részéről, mint más kelet-krétai városok az északi oldalon. Ez leginkább a heraklioni repülőtértől való távoli elhelyezkedésének köszönhető, ugyanis hiába van Sitiának saját repülőtere, Európa legtöbb országából a nemzetközi járatok leginkább Heraklion (kb. 120 km) és Chania (kb. 270 km) repülőterein landolnak.

Szállások Sitiában egyéni utazóknak itt!

Kihaltnak Sitia semmiképpen sem nevezhető, de itt jóval kevéssé jellemzőek a hatalmas szállodakomplexumok, amik Hersonissosban, Maliában vagy épp Stalisban épültek fel. Lássuk, milyen szállodákat és apartmanokat ajánlanak a független krétai utazók, ha egyénileg szállnál meg Sitiában!

Sitia, Kréta

Utasbiztosítást kötni ajánlásunk szerint itt tudsz, ahol kalkulátort is találsz.

Scroll to Top