Krétai Botanikus Park

Krétai Botanikus Park (Botanical Park & Gardens of Crete)

Elhelyezkedés: Nyugat-Kréta, Chania régió
Koordináták: 35.418622, 23.940524

Chania városától 18 kilométerre terül el a Krétai Botanikus Park (Botanical Park & Gardens of Crete), amely közel 20 hektáros területen kínál érdekességeket az ide látogatóknak.


A mind Chaniához, mind a közeli Platanias, Agia Marina és Maleme településekhez viszonylag közel fekvő nyugat-krétai természeti látnivaló elsősorban a kertészet és a mediterrán növények szerelmeseinek nyújt érdekességeket. A Krétai Botanikus Park (Botanical Park & Gardens of Crete) egyszerűbb megközelítése északról Fournes falun át történik, melynek déli határában fekvő kerthez kacskaringós, szerpentines szakaszokkal megtűzdelt út visz. A bejárat előtt 2-3 tucat autó fogadására alkalmas parkoló várja az érkezőket, majd a főépületből indul a túra a botanikus kert bejárásához.

Krétai Botanikus Park (Botanical Park & Gardens of Crete) Chania

A Krétai Botanikus Parkról

A bő két órás sétával kényelmesen bejárható, 20 hektáron elterülő Krétai Botanikus Parkban (Botanial Park & Gardens of Crete) 2500 méter hosszú tanösvény várja a természet szerelmeseit. A Nyugat-Kréta dombjain elterülő vidéken rengeteg különféle mediterrán növény él, és nem csupán a Krétán őshonos fajok: több tucatnyi, más kontinensekről származó trópusi fa és virág is megtekinthető. Egyedül csak gyümölcsfából több mint 150 fajta látható, de rajtuk kívül a cédrusoktól egészen a gyógynövényekig nagy a kínálat. A zöldellő növényeken kívül néhány madárfajta, és kisebb növényevő állat is él a parkban, pl. a manapság már ritka krétai kecskéből (kri-kri) is tartanak. A botanikus park területén egy tó is található, ahol kacsák és hattyúk úszkálnak, mellettük pávák sétálgatnak a látogatók nagy örömére.

Krétai Botanikus Park, Chania Kréta természeti látnivalók

A hely tavasszal és kora nyáron a legmutatósabb: repkednek a pillangók, a friss hajtásokon ezerféle virág nyílik, melyek a szivárvány minden színében játszanak – vibráló, élettel teli színkavalkád kerekedik.

A parkon szerteágazó ösvények vezetnek végig, amelyek szinte sosem zsúfoltak, a látogatók kényelmesen elférnek. Az út mellett helyenként padokat, pihenőhelyeket is kialakítottak, így egy kis szusszanásra is van lehetőség a séta közben. Figyelem: aki végig szeretné járni a Krétai Botanikus Park (Botanical Park & Gardens of Crete) tanösvényt, azok nagyobb szintkülönbségekre is készüljenek, ugyanis a terület meglehetősen dombos, és kényelmes cipő viselése is jól jön. Fontos lehet, hogy nagyjából a terület 60%-a biztosít természetes árnyékot a helyi vegetáció miatt.

Kréta sziget botanikus kertjének bejáratánál étterem is található, továbbá egy kis boltban alkalom nyílik olívaolaj, méz, és egyéb helyi termelésű, kézműves dolgok vásárlására – itt rendszerint 18:00-ig van kiszolgálás.

Krétai Botanikus Park információk

Krétai Botanikus Park (Botanical Park & Gardens of Crete) nyitva tartási idő:
Márciustól november végéig 9:00 – 20:00, utolsó belépő napnyugta előtt 2 órával
Belépőjegy ára: kb. 6 Euro / fő, 6 – 12 éves kor között 4 Euro, 6 év alatt ingyenes
Az étterem este 6-ig szolgál ki

Scroll to Top