Kales erőd (Kales Venetian Fortress)

Régió: Kelet-Kréta, Lassithi
Koordináták: 35.003938, 25.737141

Ierapetra velencei erődje, a Kales a középkorban az arab kalózok ellen védte a dél-krétai partvidéket.


Az erőd ma Kréta legdélebbi városának, Ierapetrának kikötője mellett emelkedik, a városban könnyen megközelíthető látnivaló.

Kales Ierapetra erőd (Kales Venetian Fortress)

A Kales (Kales Venetian Fortress) eredeti épületét még a 1200-as években emelték, ám akkor még egészen más céllal: az egyik legendás helyi kalózkapitány, Enrico Pescatore építtette, hogy innen kiindulva hajtsa végre rajtaütésszerű támadásait Kréta partvonala mentén. A genovai származású kalózvezér évtizedeken keresztül élvezett viszonylagos védettséget az akkori falakon belül, ám a halála utáni két évszázadban az erődítmény állapotát utódai hagyták olyannyira leromlani, hogy egy 1500-as években bekövetkezett földrengés az építmény egy részét teljesen elpusztította.

Kales Ierapetra erőd (Ierapetra Fortress)

1526-ban a velencei haderő egyik vezére, Francesco Morosini ismerte fel az erőd stratégiai jelentőségét Kréta sziget délkeleti részén, és javaslatára újjáépítették a ledőlt falakat. Az addig a kevésbé fontos települések közé tartozó Ierapetra ennek köszönhetően ismét jelentősebb befolyásra tett szert a déli részeken, ám csak néhány évtizedig: a Krétát meghódító török flottának, a jelentős túlerőben lévő ostromlóknak itt is sikerült bevennie a megerősített partvidéket.

Ierapetra Kales erőd (Kales Venetian Fortress)

A törökök Ierapetra elfoglalt erődjét, a Kales-t (Kales Venetian Fortress) saját céljaiknak megfelelően építették át, ám a falak épségére vigyáztak: ők is fontosnak érezték a Kales jelentette tekintélyt Kréta sziget délkeleti oldalán. Egy idő után még ki is bővítették, alapterületét is megnövelték: mai formáját az 1800-as évek végén nyerte el.

Ierapetra Kales erőd, Kelet-Kréta látnivalók

A Kales (Kales Venetian Fortress) ma Ierapetra város és Kréta déli részének egyik legfontosabb történelmi látnivalója, mely kívülről bárki számára megtekinthető – a téglalap alaprajzú építmény belső részét azonban egy ideje zárva tartják.

Ierapetra Kales erőd (Kales Venetian Fortress)

Egyéb nevek, írásmódok: Kales Fortress, Koules, Ierapetra Fortress

Kales Ierapetra látnivalók
Scroll to Top