Chora Sfakion (Sfakia)

Régió: Nyugat-Kréta, Chania körzet
Koordináták: 35.201385,24.136758

Kréta egyik legkülönlegesebb fekvésű települése a sziget délnyugati részén: a mindössze 300 állandó lakossal rendelkező falu egyedi természeti környezete mellett még a konyhájáról is híres.


A Líbiai-tenger és a vad dél-krétai hegyek találkozási pontjára épült Chora Sfakion még a nyári hónapokban sem igazán zsúfolt, amikor a hangulatos kisváros élete főként a kikötői tavernák köré csoportosul. Ugyan az elmúlt években egyre látogatottabbá vált, ám a klasszikus tömegturizmus a települést jobbára még mindig elkerüli: az éttermeken kívül csupán néhány kávézó, egy gyógyszertár, egy aprócska postahivatal, benzinkút és egy-két kisebb ajándéküzlet és szupermarket található itt.

Chora Sfakion, Kréta
Chora Sfakion fehérre meszelt házai jellegzetesek Kréta déli részén

Miért látogasd meg Chora Sfakiont Krétán?

Chora Sfakion környéke természetileg Kréta egyik legszebb, leglenyűgözőbb része: a közelben 25 különféle szurdok és szakadék várja a természetjárókat, közük a híres Szamariai-szurdok (Samaria Gorge), vagy az Aradena-szurdok (Aradena Gorge). A falu környékének különlegességéből adódóan a túrázók gyakran szállnak meg errefelé, de Chora Sfakion a nyugodt nyaralást kedvelők számára is kifejezetten ajánlott.

Chora Sfakion, Dél-Kréta nyaralás

A közelben nem csupán Kréta hegyvidékei érdemelnek figyelmet, mivel a régióban több kristálytiszta vizű, érdekes látványt nyújtó krétai sziklastrand is fellelhető: egyik közeli, jeles képviselőjük a sziklák repedéseiből feltörő édesvízről nevezetes Glyka Nera beach (Sweet Water beach). Chora Sfakion saját strandja meglehetősen aprócska, mivel az egyik közeli, nyugati öblöt nevezték ki erre a célra a kikötő mögött – a nyári hónapokban néha napernyőkkel is kiépítik. Ez a part Vrissi beach (Paralia Vrisi) névre hallgat, szürkés kavicsok borítják fövenyét. Ismert közeli strand még az Ilingas beach, vagy az Aradena-szurdok kijárata, a Marmara beach (Paralia Marmara).

Chora Sfakion beach, dél-krétai strand
Chora Sfakion apró strandja a település nyugat oldalán

A település part menti részén éttermek és kávézók váltják egymást, felettük a forróság ellen végő árnyékolókat is kifeszítettek. Többükben is meg lehet kóstolni a sfakiai pitét (Sfakian Pie), ami egy kifejezetten Kréta eme tájaira jellemző étel.

Chora Sfakion taverna
Tavernasor a település part menti promenádján

Nyugat-Kréta eme régiójában elterülő dél-krétai településekkel Chora Sfakiont a nyári hónapokban napi szinten közlekedő kompjárat köti össze, így lehet tengeri úton eljutni a Szamariai-szurdok végállomását jelentő Agia Roumelibe, a képeslapokra illő Loutróba, illetve a délnyugati csücsök egyetlen nagyobb településére, Paleochorába (Palaiochora).

Az aktuális kompmenetrend a jegyárakkal az Anendyk társaság honlapján érhető el, mely közlekedik Kréta délnyugat részén: anendyk.gr

Chora Sfakion Kréta

Parkolásra a központban több fizető parkolóban van lehetőség, ahonnan Chora Sfakion kikötőjét, illetve a tengerparti tavernákat elérni két perces séta csupán.

Chora Sfakion Dél-Kréta információk

Bár Chora Sfakion a nyilvántartások szerint kb. 300 állandó lakossal rendelkezik, a falu a téli hónapokra szinte teljesen kiürül, alig néhány tucatnyi helybéli marad csak itt.

Chora Sfakion
Apartmanok Chora Sfakionban

A környékbeli, hegyekben megbúvó kápolnákon kívül a településnek jelentősebb történelmi emléke nincs, ám a zord magaslatok és a tenger természetes védelme miatt Chora Sfakion háborús időkben a krétai ellenállás egyik legfőbb bázisának számított. Ennek állít emléket a kikötő mellett emelkedő emlékmű, melyet bárki megtekinthet, ha elsétál idáig.

Chora Sfakion látnivalói, krétai háborús emlékmű

Ajánlott szállások, apartmanok – hol érdemes szállást foglalni

A település hófehér házaiban több apartman és studió is működik, így Nyugat-Kréta eme déli, rendkívül érdekes szegletének egyéni felfedezése könnyűszerrel megoldható. Nem csupán egy hét, de akár egy-két éjszaka is eltölthető itt, ha valaki el akar szakadni egy kis időre a sziget északi, jóval turistásabb szegletéből, és autentikusabb helyet keres. Az utazók által is ajánlott apartmanok Chora Sfakionban a következők:

Chora Sfakion Kréta
A táj lenyűgöző, a kilátás parádés Kréta déli részére – lent a tengernél Chora Sfakion házai fehérlenek

Közúti távolságok Chora Sfakiontól

Rethymno: 66 km
Chania: 71 km
Plakias: 41 km
Heraklion: 144 km
Paleochora: 137 km
Stalis: 121 km
Matala: 108 km
Ierapetra: 237 km

Balos: 116 km
Elafonissi: 142 km
Falassarna: 117 km
Vai: 294 km
Chrissi sziget: 247 km

Kellemes élményeket kívánunk Chora Sfakionban és a varázslatos Dél-Krétán!

Scroll to Top