Chora Sfakion

Chora Sfakion (Sfakia)

Régió: Nyugat-Kréta, Chania körzet
Koordináták: 35.201385,24.136758

Kréta egyik legkülönlegesebb fekvésű települése, Chora Sfakion (görögül Χώρα Σφακίων) a sziget délnyugati részén fekszik, Chania régiójában. A mindössze 300 állandó lakossal rendelkező falu egyedi természeti környezete mellett még a konyhájáról is híres.


A Líbiai-tenger és a vad dél-krétai hegyek találkozási pontjára épült Chora Sfakion még a nyári hónapokban sem mondható igazán zsúfoltnak, amikor a hangulatos kisváros élete főként a kikötői tavernák köré csoportosul. Ugyan az elmúlt években egyre látogatottabbá vált, ám a klasszikus tömegturizmus a települést jobbára még mindig elkerüli: az éttermeken kívül csupán néhány kávézó, egy gyógyszertár, egy aprócska postahivatal, benzinkút és egy-két kisebb ajándéküzlet és szupermarket található itt.

Chora Sfakion, Kréta
Chora Sfakion fehérre meszelt házai jellegzetesek Kréta déli részén

Miért látogassuk meg Chora Sfakiont Krétán?

Chora Sfakion környéke természetileg Nyugat-Kréta egyik legszebb, egyik leginkább lenyűgöző része: a közelben 25 különféle szurdok és szakadék várja a természetjárókat, közük a híres Szamariai-szurdok (Samaria Gorge), vagy az Aradena-szurdok (Aradena Gorge). A falu környékének különlegességéből adódóan a Chania régiójában túrázók gyakran szállnak meg errefelé, de a falucska a nyugodt nyaralást kedvelők számára is kifejezetten ajánlott.

Chora Sfakion, Dél-Kréta nyaralás

A közelben nem csupán Kréta hegyvidékei érdemelnek figyelmet, mivel a régióban több kristálytiszta vizű, érdekes látványt nyújtó krétai sziklastrand is fellelhető: egyik közeli, jeles képviselőjük a sziklák repedéseiből feltörő édesvízről nevezetes Glyka Nera beach (Sweet Water beach). Chora Sfakion saját strandja meglehetősen aprócska, mivel az egyik közeli, nyugati öblöt nevezték ki erre a célra a kikötő mögött – a nyári hónapokban néha napernyőkkel is kiépítik. Ez a part Vrissi beach (Paralia Vrisi) névre hallgat, szürkés kavicsok borítják fövenyét. Ismert közeli strand még az Ilingas beach, vagy az Aradena-szurdok kijárata, a Marmara beach (Paralia Marmara).

Chora Sfakion beach, dél-krétai strand
Chora Sfakion apró strandja a település nyugat oldalán

A település part menti részén éttermek és kávézók váltják egymást, felettük a forróság ellen végő árnyékolókat is kifeszítettek. Többükben is meg lehet kóstolni a sfakiai pitét (Sfakian Pie), ami egy kifejezetten Kréta eme tájaira jellemző étel.

Chora Sfakion taverna
Tavernasor a település part menti promenádján

Nyugat-Kréta eme régiójában elterülő dél-krétai településekkel Chora Sfakiont a nyári hónapokban napi szinten közlekedő kompjárat köti össze, így lehet tengeri úton eljutni a Szamariai-szurdok végállomását jelentő Agia Roumelibe, a képeslapokra illő Loutróba, illetve a délnyugati csücsök egyetlen nagyobb településére, Paleochorába (Palaiochora).

Az aktuális kompmenetrend a jegyárakkal az Anendyk társaság honlapján érhető el, mely közlekedik Kréta délnyugat részén: anendyk.gr

Chora Sfakion Kréta

Parkolásra a központban több fizető parkolóban van lehetőség, ahonnan Chora Sfakion kikötőjét, illetve a tengerparti tavernákat elérni két perces séta csupán. Ha Chania környékéről látogatnánk ide, akkor a nagyvárostól kb. 70 kilométeres távolságra számítsunk.

Chora Sfakion Dél-Kréta információk

Bár Chora Sfakion a nyilvántartások szerint kb. 300 állandó lakossal rendelkezik, a falu a téli hónapokra szinte teljesen kiürül, alig néhány tucatnyi helybéli marad csak itt.

Chora Sfakion
Apartmanok Chora Sfakionban

A környékbeli, hegyekben megbúvó kápolnákon kívül a településnek jelentősebb történelmi emléke nincs, ám a zord magaslatok és a tenger természetes védelme miatt Chora Sfakion háborús időkben a krétai ellenállás egyik legfőbb bázisának számított. Ennek állít emléket a helyi látnivalónak számító, kikötő mellett emelkedő emlékmű, melyet bárki megtekinthet, ha elsétál idáig.

Chora Sfakion látnivalói, krétai háborús emlékmű

Ajánlott szállások, apartmanok – hol érdemes szállást foglalni

A település hófehér házaiban több apartman és studió is működik, így Nyugat-Kréta eme déli, rendkívül érdekes szegletének egyéni felfedezése könnyűszerrel megoldható. Nem csupán egy hét, de akár egy-két éjszaka is eltölthető itt, ha valaki el akar szakadni egy kis időre a sziget északi, jóval turistásabbnak számító szegletéből, és autentikusabb helyet keres a környék felfedezéséhez.

Az utazók által is ajánlott apartmanokat Chora Sfakionban ide kattintva találunk.

Chora Sfakion Kréta
A táj lenyűgöző, a kilátás parádés Kréta déli részére – lent a tengernél Chora Sfakion házai fehérlenek

Apró érdekesség, hogy a falucska ugyan Nyugat-Krétán Chania régiójában fekszik, de a másik nagyvároshoz, Rethymnohoz van közelebb néhány kilométerrel.

Közúti távolságok Chora Sfakiontól

Chania: 71 km
Agia Marina: 77 km
Platanias: 78 km
Plakias: 41 km
Rethymno: 66 km
Heraklion: 144 km
Paleochora: 137 km
Stalis: 121 km
Matala: 108 km
Ierapetra: 237 km

Balos: 116 km
Elafonissi: 142 km
Falassarna: 117 km
Vai: 294 km
Chrissi sziget: 247 km

Kréta sziget szállás

Kellemes élményeket kívánunk Chora Sfakionban és a varázslatos Dél-Krétán!

Scroll to Top