Stalis (Stalida)

Régió: Kelet-Kréta, Heraklion körzet
Koordináták: 35.289740, 25.435337

Hosszan elnyúló, kiépített partok és nyaralók nyüzsgése minden mennyiségben Stalisban, Kelet-Kréta egyik híres nyaralóvárosában.


Stalisról, Kelet-Kréta nyaralóvárosáról

Stalis környéke Kréta szigetének legmozgalmasabb, nyaralók által leginkább látogatott részei közé tartozik. Ugyan különösebb történelmi múltja nincs (Krétán szinte meglepő módon), mai népszerűségét elsősorban a főváros közelségének, Heraklionnak köszönheti. A közeli repülőtér miatt Stalis a 70-es években indult igazán fejlődésnek, és azóta a településre az egyszerűbb hotelektől a luxusszállodákig, a gyorsbüféktől a színvonalasabb éttermekig, a zenés bároktól a hangos diszkókig gyakorlatilag minden épült.

Stalis információk Kelet-Kréta nyaralás

A tradícionális krétai konyhát kínáló tavernák kisebbségben vannak a nemzetközi éttermekhez képest, még kínai és thai konyhát kínáló éttermet is találhat errefelé az utazó. Az utcákról több kisebb-nagyobb szupermarket is nyílik: legtöbbjük széles választékkal várja a látogatókat, keressenek azok akár nyaralási szuveníreket, akár a mindennapi dolgokat.

Stalis mit érdemes tudni

Téli időszakban Stalist mindössze ezren lakják, ám ez a létszám májustól októberig az itt nyaralók miatt tizenöt-húszezer fősre is duzzadhat.

Kréta Stalis

Stalisban természetesen ruha- és ajándéküzletek, autó- és motorkölcsönzők, a turisztikai szolgáltatások széles skálája is várja a nyaralókat.

Stalis nyaralás Kelet-Kréta

A kelet-krétai település szinte egybenőtt a mindössze két-három kilométerre nyugatra elterülő Hersonissosszal, és szintén hasonló távolságra, keleti irányban fekvő Maliával – ez a három település Kréta szigetének egyik legfőbb nyaralócentruma.

Stalis információk (Stalida) nyaraláshoz

Stalis ugyan egy árnyalattal kevésbé nyüzsgő, mint az említett másik két nyaralófalu, de ide is meglehetősen nagy számú turista érkezik Európa országaiból, hogy Görögország eme szegletében pihenjenek vagy szórakozzanak. A városka sétálóutcáin nyári éjszakákon igen nagy a nyüzsgés, a terek megtelnek nézelődőkkel, vásárlókkal, szórakozni vágyó fiatalokkal.

Stalis (Stalida), Kelet-Kréta nyaralási információk

A parttal párhuzamosan haladó főút kettévágja a várost, így nappal az élet elsősorban Stalis tenger menti részeire koncentrálódik. Bár az úton vannak forgalomirányító lámpák, az élénk forgalom miatt átkeléskor érdemes elővigyázatosnak lenni. A biztonságos közlekedés miatt a főút alatt bizonyos távolságonként átjárókat alakítottak ki, melyek elsősorban a gyalogosforgalom számára vannak kialakítva – ilyen helyeken érdemes ezeket használni.

Stalis főutca
A főutca Stalisban

Bár Stalis régiója nem teljesen sík vidék, és az épületek kisebb-nagyobb dombokra épültek, a városban túl nagy meredélyek nincsenek, főként a part közelében.

Kréta sziget, Stalis

Stalis látnivalói, mit érdemes megnézni

A Lychnostatis szabadtéri múzeum (Lychnostatis Open Air Museum), mely a krétai hagyományokat mutatja be, Stalistól mindössze 3 kilométerre fekszik, Hersonissis határában. Amennyiben valaki autót bérel, érdemes elindulni délre a Lassithi-fennsík (Lasithi Plateau) irányába, mivel út közben találkozhat a Kera Kardiotissa kolostorral (Kera Kardiotissa Monastery), mely apácazárdaként működik, a Roza szurdokkal (Rozga Gorge), a Homo Sapiens múzeummal, illetve magával Kréta egyik legnagyobb és legszebb fennsíkjával, melynek végén Psychro falu mellett Zeusz barlangja is meglátogatható.

Stalis látnivalók
Sok helyen látványos és vad a természet Stalis és Lassithi-fennsík között

Kréta fővárosa, Heraklion mindössze bő harminc kilométer, ahol több érdekes múzeum is megtekinthető, pl. a Régészeti Múzeum (Heraklion Archeological Museum) vagy a Természettudományi Múzeum. Az érdekes Agios Nikolaos, Lassithi régió központja sincs messzebb 40 kilométernél, onnan pedig már csak kis táv a híres Spinalonga, mely előbb a velencei véderejéről, majd a leprások szigeteként híresült el.

Stalis közeli látnivalói közé sorolható még a híres mínoszi város, Knosszosz (Knossos), mely mindössze harminc kilométerre fekszik, és a krétai történelem iránt érdeklődőek számára lehet fontos.

Stalis strandja (Stalis beach)

A kelet-krétai település strandjai sárgás, szürkés homokkal borítottak, és viszonylag lassan mélyülnek – a vízben elszórtan kövek, sziklák hevernek. A partvonal szinte teljes hosszában kiépített, bérelhető napágy- és napernyősorok húzódnak végig a keskeny tengerpart mentén.

Stalis strand, Stalis beach

Az aktívabb nyaralókra gondolván Stalis strandján a különféle vízisportokra is adódik lehetőség: a banán, parasailing, jet-ski mellett akár vízibicikli is bérelhető. Mivel a hosszú partszakasz hullámtörőktől nem védett, szelesebb napokon nem mindig csendes a víztükör, és nagyobb hullámzás is előfordulhat. 

Stalis strand, Stalida beach

Hotelek, apartmanok Stalisban, hol érdemes szállást foglalni

Ha egyénileg utazol Stalisba, a heraklioni repülőtér kb. 28 kilométerre fekszik. Ebben a kelet-krétai nyaralóvárosban is viszonylag sok szálloda és apartman van: Stalis szállásaihoz csak kattintsunk ide, ahol a véleményeket és árakat is láthatjuk.

Apró érdekesség és sokak számára fontos lehet, hogy mivel Stalis viszonylag keskeny település az főút mentén, a legtöbb szállás 200-300 méteres távolságon belül található a tengerhez. Utasbiztosításért egyéni, vagy szervezett út esetében ide kattintsunk, ahol láthatjuk hogy idén milyen utasbiztosítás ajánlott és miért, sőt kalkulátort is találunk, hogy meg tudjuk kötni.

Stalis vélemények Kelet-Kréta

Kellemes nyaralást Stalisban, Kelet-Kréta népszerű üdülővárosában!

Főbb távolságok

Hersonissos: 3 km
Malia: 2 km
Heraklion: 32 km
Matala: 98 km
Rethymno: 109 km
Chania: 168 km
Chora Sfakion: 173 km
Spili: 135 km
Ierapetra: 65 km

Balos: 213 km
Elafonissi: 239 km
Falassarna: 214 km
Vai: 122 km
Chrissi sziget: 75 km

Scroll to Top