Kali Limenes beach

Kali Limenes beach

Elhelyezkedés: Kelet-Kréta, Heraklion régió
Koordináták: 34.932751, 24.803561

Az aprócska dél-krétai falu, Kali Limenes körül elterülő strandokon még a nyári főszezonban sincsenek sokan.


Kali Limenes a főbb turista csapásirányokból szinte teljesen kiesik: a régióközpont Herakliontól (Iraklio) 75 kilométerre terül el Kréta déli részén, a legközelebbi ismertebb falvak a bő 20 kilométerre, tőle nyugat felé eső Matala, valamint a 18 kilométerre keletre elterülő Lendas. Előzőek miatt meglehetősen kevés Kréta szigetén nyaraló jut el ide, és viszonylagos elszigeteltséget még tovább fokozza, hogy a helybeli utak sem mindenhol a legjobb minőségűek.

Dél-Kréta eme vidékén, a Kali Limenes közelében elterülő strandok fövenye elsősorban szürkés, barnás aprókaviccsal borított, amit a több helyen is előforduló, vakítóan világos színű kövek és sziklás szakaszok tesznek érdekessé. A helyi tengeröblök többsége nagy része nincs kiépítve, és természetes árnyéknak is híján van sok part – napernyő használata errefelé mindenképp ajánlott. Kali Limenes központi strandja (Kali Limenes beach), mely éppen a házak előtt terül el, a kevés kiépített part egyike, hiszen bérelhető napernyőkön túl taverna is várja a vendégeit. A központi öböltől mindössze kétszáz méterre délre egy másik öböl is alkalmas a strandolásra, a Psili Ammos beach (Paralia Psili Ammos), ahová út is vezet át.

Kali Limenes strand

Kali Limenes környékének legnagyobb strandja a falutól keletre található, mely egy kilométer hosszan húzódó, szürkés aprókavicsokkal és sóderszerű fövennyel rendelkező part.

Kali Limenes beach, Dél-Kréta

A tengerpart mögött itt út is végighúzódik, a tágas parkolót is itt találni. Aki megéhezne vagy megszomjazna, az itt működő Gorgona Taverna áll a vendégek rendelkezésére. Ezt a hosszú strandot nem csupán Kali Limenes beachként (Paralia Kali Limenes), hanem Makria Ammos beach néven is emlegetik. Koordináták: 34.934695, 24.805744. A Kali Limenestől távolabb eső strandok többsége Kréta nudistra strandjaiként is ismert, ugyanis bőven találni olyan helyeket a partokon, amiket nagyon kevesen látogatnak.

Apró érdekesség, hogy Kali Limenes faluval szemben, a Líbiai-tengerben fekszik egy sziklás kis sziget, melyen hatalmas olajtartályok vannak. Mivel a víz tisztaságát folyamatosan mérik, és itt erre fokozottan ügyelnek, így ebből fakadó szennyeződésekre nem kell számítani. A parttól ötszáz méterre elterülő Agios Pavlos (St. Paul, Szt. Pál) sziget területe az előzőek miatt ipari terület, ott strandolni már nem lehet.

Kali Limenes környékének történelmi vonatkozása is van: Lassea (Lasea) ókori városa feküdt itt egykoron, illetve római korból származó temetőt is tártak fel. A régészeti maradványokat a part menti úton, az alábbi koordinátánál találni: 34.939432, 24.820607

Kali Limenes környékének, egyben Heraklion régió déli részének egyik legérdekesebb strandja is itt fekszik a környéken, az Agiofarago beach (Agiofaraggo). A magas sziklafalakkal határolt krétai tengerpart parkolója 5 kilométerre nyugatra fekszik a falutól, és egy szurdokon át túrázva lehet leérni a partra. Tőle még nyugatabbra egy szintén csak túrázással elérhető strand, a Martsalos beach érhető el, mely a Martsalo szurdokon át lehet elérni. Kelet felé a Karavrisi beach, Segrezo beach, Lassea beach (Crisostomos falu) terülnek el, melyek szintén az itteni térségre jellemző szürkés kavicsos, alacsony fokon kiépített partok. Távolabb pedig Lendas térségében a Ditikos beach a legnagyobb, kiépített part.

A Kali Limenes környéki főbb tengerpartok: Makria Ammos beach, Karavovrisi beach, Segrezo beach, Cristocosmos beach (Lassea beach), Maha beach, Peramata beach, Ditikis beach, Lentas beach

Part: Aprókavicsos / kavicsos / sziklás
Víz: Zöld / kék / változóan mélyül

Scroll to Top