Plakias

Régió: Nyugat-Kréta, Rethymno közelében
Koordináták: 35.190605,24.394985

A Rethymno városától 30 kilométerre található Plakias (Πλακιάς) Dél-Kréta egyik legjobb kiindulópontja a környező remek strandok felfedezésére.


Plakias rendkívül otthonos és nyugodt kis település, melynek környéke Kréta déli részének egyik meghatározó nyaralási helyszíne. A városka alig néhány évtizede még csupán néhány halász házából álló, meglehetősen apró falu volt, de azóta igen nagyot változott: ma már az egyik legnagyobb településnek számít Kréta sziget déli partvonalán. Bár a Rethymno régiójában található Plakiasnak jelentősebb történelmi múltja nincs, a régészek a környező hegyekben több, bizánci korokból származó emléket tártak fel.

Plakias, Kréta sziget, Görögország
Plakias és az előtte elterülő öböl látképe

Plakias Kréta egyik legjobb nyaralócentruma a déli részen

A nagyjából 1960-as évek óta zajló folyamatos fejlődés miatt ma már nem halászkunyhók, hanem számos jó taverna, kávézó, több felszerelt szupermarket, szuvenírbolt, és természetesen bérelhető apartmanok tucatjai fekszenek a környéken. Plakias ennek ellenére még manapság sem nevezhető túlzsúfoltnak, az évek során szerencsére sikerült megőriznie csendes jellegét.

Plakias, Kréta sziget
Kréta hatalmas hegyei látványossá varázsolják a települést

Kréta ezen részén ugyan a tömegturizmus néhány nagyobb szállodának és az apartmanházaknak köszönhetően jelen van, de ez mégis sokkal kevéssé érződik, mint északon. Ez részben annak is köszönhető, hogy a legtöbb hotel Plakias környékén egymástól távol, gyakran félreeső öblök mellett épült fel, amelyekhez külön lejáratok kanyarodnak le. A hangulat és a látvány így egyaránt jóval családiasabb errefelé, mint Kréta északi részének Agia Marina, Platanias, Hersonissos, Stalis vagy Malia szállodáktól zsúfolt területein.

Nyaralás a krétai Plakiasban

Amit Plakiasról tudni érdemes

Plakias házainak és épületeinek zöme a hosszú főutca mellé épült, mely szinte végig közvetlenül a tengerpart mellett halad. Saját kikötője igen aprócska, alig néhány csónak kikötésére alkalmas, így a nagyobb hajók egy néhány kilométerrel nyugatabbra fekvő, tágasabb és újabb építésű kikötőt használnak, mely Souda kikötőként (Souda port) ismert. A dél-krétai városka központi részén több nagy ingyenes parkolóhelyet is kialakítottak, amik ha megtelnek, valamivel messzebb lehet a központtól megállni.

Plakias, Kréta

Plakiasban főutcáján a tavernák, kávézók és szupermarketek gyakorlatilag egymás mellett sorakoznak, de ezen kívül gyógyszertárat, pékséget és búvárközpontot is találni. Ha valaki nem akar bemenni a bő fél órás autózásra, északra található régióközpont Rethymnóba, itt is mindent könnyűszerrel megtalál.

Plakias, Kréta (Rethymno)
Plakias tengerpartját hűs árnyékot adó fák szegélyezik

Plakias beach és a környék strandjai

A település a nyaralók körében Kréta szigetén belül is egyre népszerűbb, mely nagyban köszönhető a közelben elterülő remek sziklastrandoknak, és a hosszan elnyúló saját tengerpartjának. Plakias strandja (Plakias beach, térképeken Paralia Plakias illetve Παραλία Πλακιάς) bő másfél kilométer hosszú, homokos és aprókavicsos fövennyel bíró tengerpart. A strand látványban a sziget nagyobb méretű déli tengerpartjainak átlagát hozza, közepes mélyüléssel és zöldeskék színekkel.

Plakias beach (Plakias strand)
Plakias strandja

Kiépítve leginkább a település központjától távolabbi részek vannak, főként a hotelek előtti részek. Az öböl túlsó, a városkától távolabbi részét nudisták is gyakran látogatják.

Dél-Kréta ezen részének fő stand-attrakciói a néhány kilométeren belül fellelhető Damnoni beach, az egyedi Pirate’s Fjord beach, a sznorkelezésre első osztályú Shinaria beach (Skinaria), az Ammoudi beachek, a számos kristálytiszta vizű, gyakran névtelen sziklaöböl, illetve a pálmaerdőjéről híres Preveli beach.

Dél-Kréta, Plakias

Plakias Kréta sziget délnyugati részének felfedezésére kifejezetten jó kiindulópont, hiszen többek között nem messze található tőle a Preveli kolostor (Moni Preveli, Piso Preveli), Rethymno történelmi városa, a már említett, búvárparadicsomnak számító sziklaöblök, illetve Kréta legérdekesebb szurdokvölgyei közül néhány.

A legközelebbi nagyváros a meglehetősen látványos óvárossal rendelkező, északi parton fekvő Rethymno, amely bő fél órás autózással érhető el. Út közben meglehetősen látványos kanyonok szinte függőleges sziklafalai között haladhatunk át, ugyanis a híres Kotsifou-szurdok vagy a Kourtaliotiko kanyon is itt található. Plakias éjszakai élete nyüzsgőbb ugyan valamivel, mint más kisebb falvaké Dél-Krétán, de aki igazán nagy pezsgésre vágyik, kora este irány Rethymno!

Plakias Rethymno

A közeli hegyekben Plakias mögött olyan bájos hegyi falvak is könnyedén elérhetőek, mint Sellia és Myrthios, vagy a családi tavernáiról ismert Lefkogia. A régiót felfedező kalandoroknak megéri felkanyarodni ezekbe a falucskákba – a kilátás gyakran felettébb látványos, a hangulatuk pedig igazán krétai!

Plakias, Kréta hegyi falvak

Ajánlott apartmanok, studiók, szállodák

Plakiasba egyénileg lehet eljutni nyaralni, mivel magyar utazási irodák ide nem hoznak utasokat. A legközelebbi krétai repülőtér Plakiashoz Chania repülőtere, mely 98 kilométeres távolság, míg a heraklioni repülőtér 115 kilométer innen. A repülőterekről a nagyobb távolságok miatt bérelt autóval a leggyorsabb és legegyszerűbb az ide jutás, mivel helyi tömegközlekedéssel akár egy napot is igénybe vehet ide eljönni, csatlakozásokat várni.

Plakias szállodáihoz és apartmanjaihoz kattintsunk ide! Az olcsóbb, egyszerűbb szállásoktól a magasabb minőségű szálláshelyekig viszonylag széles a paletta, a linken érdemes a véleményeket is elolvasni foglalás előtt.

A sok helyi apartman mellett Plakiasban több kisebb-nagyobb szálloda is működik, így aki a kényelmet helyezi előtérbe, az is megtalálhatja a számítását. Apró érdekesség, hogy Dél-Kréta eme környékére nem csupán egy teljes, azaz egy-két hetes nyaralásra érkeznek vendégek, hanem az északi részekről akár 1-2-3 éjszakára is lejönnek és szállnak meg itt – ezzel megtapasztalva Kréta déli részének egyedi hangulatát, a környező vidék varázsát.

Plakias szállás, apartmanok, studiók és szállodák

Távolságok Plakiastól

Rethymno: 36 km
Chania: 90 km
Hersonissos: 136 km
Chora Sfakion: 41 km
Matala: 73 km
Stalis: 143 km
Heraklion: 114 km
Ierapetra: 207 km

Balos: 135 km
Elafonissi: 161 km
Falassarna: 136 km
Vai: 264 km
Chrissi sziget: 217 km

Érezd jól magad Plakias környékén, Rethymno régiójában!

Kréta szállásai
Scroll to Top