Agios Pavlos homokdűnéi

Agios Pavlos homokdűnéi (St Paul’s Sandhills)

Elhelyezkedés: Nyugat-Kréta, Rethymno régió
Koordináták: 35.103154, 24.561684

Kréta délnyugati felén egy igazán különleges látványt nyújtó, homokdűnés strand terül el, amit legközelebbi település miatt egyszerűen csak Agios Pavlos homokdűnéinek neveznek.


A Rethymno várostól 60 kilométerre, Plakiastól bő 40 kilométerre, Agia Galinitől pedig 23 kilométerre fekvő érdekes krétai strand további ismert nevei még a St. Paul’s Sandhills, és az Alatsogremni, ám ha egyszerűen csak a legnagyobb krétai homokdűne kerül is szóba valahol, elsőként mindenki egyből erre a partszakaszra gondol.

Agios Pavlos homokdűnéi (St. Paul's Sandhills beach) Dél-Kréta strandjai

Kréta sziget nagy homokdűnéje

A Kréta sziklás déli partvidékén emelkedő dűne kialakulása elsősorban a délről, Afrika irányából fújó szél által idehordott homoknak köszönhető, mely a dombokra telepedve gyakorlatilag egy órási homokdűnét képez – ezzel téve egyedülállóvá ezt a krétai tengerpartot. A szélirány itt emiatt néha ellentétes a Meltemivel, mely pont az ellenkező irányból, északról fújja Kréta szigetét, gyakran meglehetősen nagy erővel.

St. Paul's Sandhills beach (Agios Pavlos) Kréta

Agios Pavlos nagy homokdűnéjénél a partszakasz elsősorban szürkés-barnás homokkal és színes kavicsokkal borított, a vízben kisebb-nagyok kövek hevernek mindenfelé. Szélcsendes időben, nyugodt tengernél a víz tiszta és átlátszó, búvárkodásra főleg a köves, sziklás részeknél alkalmas.

St Paul's sandhills Dél-Kréta strandjai

Amikor viszont megérkezik a szél, a part speciális elhelyezkedése miatt akár kisebb homokvihar és nagyobb hullámzás is kialakulhat, és ez ilyenkor akár kellemetlen élménnyé is válhat.

Saint Paul's Sandhills Kréta (Agios Pavlos beach)

Ez a Dél-Kréta érdekes strandjai közé tartozó hely rendszerint éppen csak minimálisan kiépített, mivel a nyári hónapokban is csupán néhány bérelhető napernyő és napágy található itt. Agios Pavlos homokdűnéjét viszonylag kevesen látogatják, mivel elérése kissé körülményes, elsősorban mivel messze esik mindentől, még a déli falvaktól is. Aki azonban veszi a fáradtságot, sikerül megtalálnia az errefelé kacskaringózó utat és eltölt itt néhány órát, az mindenképpen érdekes élménnyel gazdagodik. Az út végig aszfaltozott, mindössze az utolsó kétszáz méteres szakasz földút.

Agios Pavlos, Dél-Kréta
Sokak meglepetésére a nevével ellentétben nem csak homok van a parton, hanem kavicsok is

Agios Pavlos homokdűnéi magától a névadó kis falutól kétszáz méterre fekszik, parkolni pedig vagy a part mögötti kis földút mentén lehet, vagy Agios Pavlosban.

Dél-Kréta strand

Naplementekor a szürkés föveny a lenyugvó nap fénye egészen sárgássá teszi, igen hangulatossá téve Dél-Kréta eme strandját.

Agios Pavlos homokdűne, naplemente Dél-Kréta strandján

Agios Pavlos szomszédsága

A strand északi részén a Triopetra beach helyezkedik el, ahol ilyen nagy homokdűne nincs, viszont a nyugodt hangulat ott is némileg hasonló, csak azt szürkés aprókavicsos-sóderes, sziklás föveny egészíti ki.

Dél-Kréta strandjai

A part mögött nem sokkal Agios Pavlos kiépített strandja (Agios Pavlos beach) fekszik, néhány kilométerrel távolabb keletre pedig a köves-sziklás Prasonissi beachre bukkanni. Figyelem, a köves-sziklás dél-krétai Prasonissi nem összekeverendő Rodosz szigetének híres Prasonisi strandjával, mivel utóbbi finomhomokos, lagúnaszerű karakterrel rendelkezik, és Görögország egyik legjobb windszörfös helye.

Szállások Agios Pavlosban

A falucska nagyon apró, gyakorlatilag mindössze másfél tucatnyi ház épült fel a környező dombokra. Ha valaki a végtelen nyugalmat keresi mindentől messze, Agios Pavlosban néhány szállást is talál, lásd az alábbiakban.

Agios Pavlos Hotel * (2-3 fős szobák)

Varkotopi Villas (villa)

Dél-Kréta Agios Pavlos

Agios Pavlos homokdűnéi (St. Paul’s Sandhills) információk

Part: Homokos / aprókavicsos
Víz: Zöld / kék
Mélyülés: átlagos, időnként nagyobb hullámzással
Szeles lehet
Kiépítettség: nyaranta napernyők és napágyak, taverna a szomszédos faluban

Kréta homokdűne (Crete sandhills)
Kréta szállások
Apartman és hotelek véleményei, árak, értékelések
Scroll to Top