Fortezza erőd

Rethymno Fortezza (Venetian Fortezza Castle)

Elhelyezkedés: Nyugat-Kréta, Rethymno
Koordináták: 35.372628, 24.472848

A velenceiek által emelt Fortezza erőd Kréta nyugati részének egyik legfőbb történelmi emléke. Az építmény évszázadokig védte a környéket a fosztogatóktól, mára Rethymno város büszkeségeként tiszteletet parancsoló látványosság.


Rethymno erődje a krétai város nyugati felén, az óvárosban található, közvetlenül a tengernél: a part mellett futó út közvetlenül mellette halad. A Fortezza főkapuja, egyben bejárata keleti irányból, a velencei kikötő felöl érhető el, a belépődíjat is ott kell fizetni.

Rethymno Fortezza velencei erőd, Nyugat-Kréta

Rethymno erődjének, a Fortezzának története

A dombon, ahol ma az erőd áll, az ókorban, még évezredekkel ezelőtt a régészek szerint még Apollon temploma állhatott. Rethymno területe ennek köszönhetően régóta lakott: a rómaiak, majd őket követő bizánciak egyaránt helyőrségeket telepítettek ide, utóbbiak védelmi célokra már néhány falat is emeltek.

A velenceiek érkeztével a 13. századtól az akkor még kezdetleges város hamar fejlődésnek indult, házak emelkedtek az egykori helyőrség romjain, még kikötő is épült. A város rövidesen Kréta sziget nyugati régiójának egyik meghatározó települése lett, Rethymno lakói a velenceieknek is nagyban köszönhető kereskedelemből és a mezőgazdaságból éltek. A viszonylag békés évszázadokat a tengereken egyre nagyobb területet meghódító, az útjába kerülő városokat sorra leigázó török birodalom hadereje törte meg. A velencei tanács válaszként a török fenyegetésre jelentősen növelte Kréta itteni haderejét, és 1540-ben el is kezdődött egy várost védő fal építése. 

Fortezza erőd, Rethymno (Venetian Fortezza Castle)

Az egyre nagyobb hatótávolságű és tűzerejű fegyverek elterjedése miatt azonban a velenceieknek hamar be kellett láttniuk, hogy a falak passzív védelme már nem bizonyul elegendőnek. 1571-ben Rethymno város falai alá megérkezett a török sereg 40 hajója, melyeket az olasz származású, ám muzulmán hitre tért Ali pasa vezetett. A hajók addig ágyúzták a várost, míg a lakosság szinte teljesen elmenekült a hegyekbe, egy alig 100 fős helyőrséget hagyva hátra. A komoly túlerőben lévő ostromló török had a helyén maradt kevés védőt hamar felőrölte, és a falakat áttörve földig rombolta a várost.

Fortezza Rethymno, Nyugat Kréta legjobb látnivalói (Venetian Fortezza Castle)

A törökök Rethymno elpusztítása után hamar továbbálltak, így a visszatérő velenceiek szinte azonnal elkezdhették az újjáépítést. Mivel a városfal ereje nem bizonyult elégségesnek a támadásnál, a helyi vezetők és tanácsnokok egy jóval komolyabb védelemre képes erődrendszer építését adták parancsba. A lakosság által Paleokastro-nak (ősi várnak) hívott dombtető bizonyult a legalkalmasabbnak a feladatra, mivel a magaslatot már korábban is a környék megfigyelésére használták.

Fortezza erőd, Rethymno Nyugat-Kréta (Venetian Fortezza Castle)

Rethymno Fortezzájának alapkövét 1573 szeptember 13-án helyezték le, hogy ezzel kezdetét vegye a velenceiek uralmának legnagyobb szabású építkezése Krétán. Az erőd építésének évei alatt a korabeli beszámolók szerint több mint százezer helybeli dolgozott a vastag falakon, bástyákon, a belső épületeken, míg végül 1590-re elkészült az építmény.

A Fortezza (Venetian Fortezza Castle) nevet is ekkor kapta meg a krétai lakosságtól, ami a velenceiek nyelvén egyszerűen ‘erőd’-öt jelentett.

Rethymno erőd látnivalói (Venetian Fortezza Castle)

A Fortezza felépülése után Rethymno város lakói közül sokan be szerettek volna költözni az erődbe, ám mivel azt a velenceiek főként a saját embereiknek és az elöljáróknak szánták, így csak nagyon keveseknek adódott erre lehetősége. Korabeli népszámlálások szerint Rethymno lakossága ekkor már több mint 5000 fő volt, ennyi ember egyszerűen nem férhetett el bent.

Fortezza erőd Rethymno látnivalói

A rethymnói erőd azonban a korabeli szakértők szerint nem volt annyira biztonságos, mint azt sokan hitték róla: hiányzott például a várárok, több kulcsfontosságű támpillér, illetve a falak tövében könnyűszerrel létrákat lehetett állítani. Mivel ezzel a velenceiek is tisztában voltak, igazán komoly védelmi szerepet mégsem kapott a nyugat-krétai erőd, és csak kisebb helyőrségeket állomásoztattak benne továbbra is. A velenceiek pénzügyi forrásainak kimerülése miatt a hibákat már meg sem próbálták meg kijavítani, mivel úgy gondolták, a dombtetőn álló, vastag falak elrettentő látványa, és a Fortezzában felhalmozott tűzerő immár elég lehet az esetleges támadók megfélemlítésére.

Rethymno legjobb látnivalói, a velencei Fortezza erős (Venetian Fortezza Castle)

Néhány évtizeddel később az Oszmán Birodalom hadserege ismét megjelent a tengeren, és látva a megerősített támaszpontot, szinte az egész Égei-térségből összevonta csapatait a Fortezza ostromára. Az erőd még a jelentős túlerő ellenében is sokáig kitartott, ám 1646-ban végül a törököknek mégis sikerült bevenniük.

Fortezza velencei erőd Rethymno városban (Venetian Fortezza Castle)

Miután törökök megszállták Kréta szigetet, a megrongálódott erődben esett károkat lassan kijavították, és majdnem három évszázadig saját irányításuk alatt tartották. Az erődben épült keresztény templomot mecsetté alakították át, új házakat emeltek melyekbe immár városlakók is költözhettek. Az évszázadok során sokat változott az erőd belső szerkezete, de a városkép is: a Rethymnót egykor védő falak nagy részét lebontották, ahogy Rethymno terjeszkedett.

Rethymno fortezza erőd, Kréta

A 20. században, a törökök kivonulása után Rethymno erődjét, a Fortezzát egy ideig még börtönként is használták, ám később a falak és bástyák renoválásakor műemlékké nyilvánították.

A Fortezza napjainkban

Az elmúlt évtizedekben Rethymno erődje (Venetian Fortezza Castle) a nyugat-krétai település egyik jelképe lett, mely egyben a városkép meghatározója is. A tengerpart mellett futó úton meg is lehet kerülni, akár még sétálva is: az út mentén járda vezet. A Kréta sziget egyik legszebb történelmi látnivalójának tekintett erődítmény ma is hűen mutatja be a velencei várépítést, a vastag falak ma is szilárdan állnak.

Rethymno erőd (Fortezza) információk

Természetesen nem csak kívülről, hanem belülről is megtekinthető: a bejárat a kelet felé, a velencei kikötő irányába tekint, utóbbitól kb. 300 méterre. A belépő díj néhány Eurós díját a bejáratnál kell kifizetni, majd kezdetét veheti az érdeklődéstől függően több-kevesebb időt felölelő körbejárás.

Fortezza, Rethymno látnivalói

Aki kedveli a történelmet és érdekli Rethymno velencei Fortezzájának belseje, akár 2-3 órát is bent tud tölteni, míg aki csak egyszerűen megy benne egy kört, annak lehet hogy csak fél órás program. Az erőd méretéről sokat elárul, hogy falainak hossza 1307 méter, a falainak vastagsága pedig a 4-5 méternél is nagyobb sok helyen.

Rethymno Fortezza Erőd (Venetian Castle Rethymno)

A Paleokastro dombra épült Fortezzában sétálva felfedezhetjük többek között az egykori fegyverraktárat, a parancsnoki épületet, a török mecsetnek átalakított templomot, illetve több raktárhelyiséget. Még egy kis kültéri színház (Erofili Theatre) is működik az építményben, ahol nyaranta több darabot játszanak az árnyékot adó fák alatt kialakított helyen.

Erofili Municipial Theater (Rethymno Fortezza színház)

A jellegzetes kupolás épület a rethymnói Fortezza központjában az Ibrahim Han mecset (Sultan Ibrahim Han Mosque), melyet a törökök Rethymno elfoglalásakor sajátítottak ki, és melyet át is építettek 1646-ban. A törökök érkezése előtt Szt. Miklósnak szentelt keresztény templom (Church of Agios Nikolaos, Cathedral of St. Nicolas) volt, aminek gyakorlatilag csupán a falait hagyták érintetlenül, még a tetőt is lecserélték.

Fortezza mecset, török kor (Mosque of Sultan Ibrahim)

A Fortezza (Venetian Fortezza Castle) meglátogatásához a viszonylag kevés árnyékos terület, és a méretes belső udvar miatt fejfedő ajánlott. Fákkal is gazdagabban beültetett, árnyékos területek a bejárat, illetve a színház közelében vannak, azon a részen frissítőket is lehet vásárolni.

Rethymno velencei erőd (Fortezza)

Apró érdekesség, hogy Rethymno buszpályaudvara a velencei erőd délkeleti oldalon fekszik, a vártól kb. 400 méterre, a part menti út mellett.

Rethymno Fortezza

Információk, tudnivalók

Rethymno Fortezza (Venetian Fortezza Castle) belépő díj: kb. 4-5 Euro
(a mosdó külön fizetős, kb 0,5 Euro)
Nyitva tartás: 8:00 – 19:00
Egyéb nevek, írásmódok: Fortezza fortress, Rethymno Fortezza, Venetian Fortezza Castle, Rethymno fortress, Fortetza Castle

Kellemes felfedezést és sétát kívánunk Rethymno város és Nyugat-Kréta legjobb látnivalóinak egyikében, a legendás Fortezza velencei erődben!

Scroll to Top