Kréta legszebb strandjai

Kréta legszebb strandjai

Szinte minden utazót érdekel, hogy melyek Kréta legszebb strandjai, hol vannak a legjobb tengerpartok? Nyugat-Kréta vagy Kelet-Kréta a jobb, ha a legszebb strandokat keressük a szigeten?


Görögország legnagyobb szigetét különlegessége, egyedi hangulata és kimeríthetetlen számú látnivalói miatt tartja sok utazó nagy becsben, azonban Kréta legszebb strandjai legalább olyan híresek a világban, sőt! A sziget leglátványosabb, legjobb tengerpartjai között ugyanis megtalálhatóak a fehér, sőt valahol rózsaszínes árnyalatokban játszó homokkal borított sekély lagúnák, a vad sziklák által védett, rendkívüli tiszta tengervízükkel búvárkodásra csábító öblök, és a lassan mélyülő, szinte már a trópusokat idéző partszakaszok.

Hol vannak Kréta sziget legszebb strandjai Nyugat-Krétán, Kelet-Krétán

A Krétára utazó nyaralóknak abból a szempontból nagy szerencséje van, hogy mind Nyugat-Kréta, mind Kelet-Kréta remek strandokkal kényeztet, és a sziget mindkét oldalán lehet válogatni a legszebb strandokból. A közvélekedés a legszebb krétai strandok otthonának ugyan inkább a nyugati oldalt tartja, hiszen a világ legszebb strandjai közé rendszeresen beválasztott strandok közül kettő is ott található, ám aki bejárja a keleti oldalt is, ott is igazi kincsekre és rejtett gyöngyszemekre bukkanhat, melyek méltán nyerik el a leglátványosabb strandok rajongóinak szívét.

Fontos, hogy a legszebb strandok mindig szubjektív benyomások alapján kerülnek köztudatba, és nincs olyan, hogy márpedig ez a legszebb. Ahány utazó, annyiféle szempont szerint, annyiféle szemüvegen át szemléli a világot, és ez a strandokkal is pontosan így van: nem mindegy, hogy felhős időben vagy napsütésben, hűvösebb időben vagy forróságban, nyaralók ezreivel vagy éppen csak néhány látogatóval élvezzük az adott parton a strandolást, mint ahogy egy kora nyári időpont is teljesen eltérő lehet őszitől.

Kréta legszebb strandjai és tengerpartjai nyugaton és keleten

Lássuk, melyek a sziget azon tengerpartjai, melyek a legtöbb vélemény szerint Kréta legszebb strandjai közé tartoznak, és akár egyéni, akár fakultatív program keretében történő meglátogatásukkal mindenki részesülhet az általuk nyújtott élményből, aki Görögország eme páratlan szegletében tölti nyaralását!

Nyugat-Kréta legszebb strandjai

Kréta nyugati oldalának legszebb strandjait a természet a sziget leginkább nyugatra eső, illetve a déli részein teremtette. Egyetlen nyugat-krétai repülős nyaralás sem múlhat el anélkül, hogy legalább valamelyik híres strandot ne látogassuk meg, hiszen szépségük Görögországban és a világon egyaránt párját ritkítja. Az utazók számára jó hír, hogy a legszebb nyugat-krétai tengerpartok többségéhez autóval egyénileg, vagy fakultatív program keretében is ellátogathatunk.

Balos beach

Kréta északnyugati oldalán található lagúna a világ egyik leghíresebb és leglátványosabb strandja, méltán az egyik legszebb krétai tengerpart. A sok helyen fehérbe, sőt rózsaszínbe hajló homok, a meglehetősen sekély part, a víz páratlan színei, a környezet egyediségével összhangban valódi természeti csodát jelentenek.

A Kréta egyik legszebb strandjának tartott Balos beach mind autóval, mind hajós kirándulás keretében felkereshető: az autós megközelítéséről, a hajóútról, és természetesen magáról a strandról itt olvashatunk további fontos információkat.

Elafonissi beach

Nyugat-Kréta legendás strandján, Elafonissin rózsaszínes koralltöredék, fehérbe hajló homok, és térdig érő lagúna vár, ameddig a szem ellát. Elafonissi strand látványa párját ritkítja Kréta szigetén, és rendszeresen Görögország legszebb strandjai közé választják.

A tengerpart a nyugat-krétai fakultatív programok egyik legnépszerűbb állomása, ám természetesen egyénileg is meglátogatható. Elafonissi strandról további lényeges információkat itt lehet elolvasni.

Falassarna beach

A sziget egzotikus szépségű, de a nagyok árnyékában egy csipettel kevéssé látogatott nyugati strandja. Hogy miért érdemes meglátogatni Falassarnát, és miért szerepel rendszeresen a legszebb krétai strandok között? A nyugodt hangulatú, szemnek is rendkívül kellemes strand homokdűnék előterében fekszik, ahol a szinte mindig hullámzó zöldeskék tengervíz aranyhomokos partot mos, csodás összhatással.

Falassarna Kréta strandjainak egyik rejtett gyöngyszeme is lehetne, ha nem lenne egyre több rajongója, aki felismerték az értékeit. Falassarna beachről további információk és képek itt láthatóak.

A déli sziklastrand trió: Ammoudaki beach – Ammoudi beach – Shinaria beach

A Rethymno régióban található nyugat-krétai strandok egymáshoz meglehetősen közel fekszenek, és a sziget kis ékszerdobozai. Ugyan Krétán meglehetősen sok kis méretű, rendkívül dekoratív sziklastrand gyöngyszem van, mégis az Ammoudaki, Ammoudi és Shinaria strandok kiemelkednek látványos külsejükkel, kristálytiszta vizükkel és a könnyűbúvárkodási lehetőségeikkel.

Kelet-Kréta legszebb strandjai

A sziget keleti részének leglátványosabb tengerpartjai a déli és a leginkább keletre eső oldalon lelhetőek fel. Az északi, gyakran teljeskörűen kiépített és rendkívül látogatott strandoktól eltérően Kelet-Kréta legszebb strandjai az ismert nyaralóvárosoktól ugyan viszonylag távol fekszenek, de egy részük meglátogatható fakultatív programmal, a többi pedig egyéni szervezés / autóbérlés keretében.

Chrissi

Chrissi egy viszonylag kis méretű sziget Kréta déli oldalán, Ierapetra városával szemben, mely Kelet-Kréta legszebb partszakaszai közül többnek is otthont ad. Az Európa legdélebbi városából hajókirándulással elérhető Chrissi leghíresebb strandja a Belegrina beach (Golden beach), mely minden ízében az egzotikus tengerpartokra hajaz: látványa és hangulata egyértelműen nem csupán a keleti oldal, hanem a teljes sziget legszebb strandjai közé emeli.

Megközelítés és további információk, fotók Chrissiről…

Xerokambos strandjai

Kréta szigetének délkeleti csücske a nyugalom és a türkiz strandok egyik legfőbb lelőhelye, ahol Xerokambos (Xerocambos) apró falucskát körül több látványos strand is körbeveszi. Xerokambost ugyan fakultatív programok jellemzően nem látogatják, de egyénileg autóval elérhető: a strandok üvegszerűen átlátszó tengervize és az egyedi környezet Kelet-Krétán a legszebb strandok közé tartoznak.

További információk Xerokambosról…

Red Beach (Kokkini Ammos)

Az egykori hippikolóniáról híres Matala város mellett lévő Red Beach, avagy a vörös strand a narancssárga homok, a zöldellő tenger és fekete sziklák egyedülálló kombinációja. Az elemek egyedi összhatása Kelet-Kréta egyik legkülönlegesebb partszakaszát tárják a látogatók szeme elé, mely nem csupán érdekes, de felettébb látványos is.

Képek és további információk a Red Beachről…

Vai palm beach

Kelet-Kréta leghíresebb strandja nem maradhat ki a legszebbek felsorolásából, hiszen olyat tud, mint senki más: Európa legnagyobb pálmaerdője veszi körül, több mint 5000 datolyapálmával! Vai beach rendkívül népszerű strand Kréta szigetén, az egyik legelső tengerpart, melyet felfedeztek a nyaralók, és évtizedek óta népszerű.

Látványa egy jellegzetes keleti sziklastrandot idéz, ám a pálmák olyan hatásos kiegészítői a partnak, hogy a legszebbek között a helye. További információk Vai beachről, megközelítése és minden, ami érdekes lehet…

És a felsorolás ezzel nem ér véget…

A sziget legszebb strandjai közé még rengeteg látványos krétai tengerpartot fel lehetne sorakoztatni, hiszen több tucatnyi csoda és rejtett gyöngyszem várja a nyaralókat. A legszebb krétai strandok közé sokan olyan partokat is sorolnak, mint az Elafonissi melletti Kedrodasos beach, a Chania városhoz közel eső Seitan Limania beach, a Zorba táncáról elhíresült Stavros beach, a Glyka Nera beach, a Preveli beach, az Agiofarago beach, Istro strandjai, délkeleten Agia Fotia beach és környéke, és lehetne folytatni a sort.

Egy biztos: Nyugat-Krétán és Kelet-Krétán annyi lenyűgöző strand van óriási változatosságban, hogy felfedezésükhöz nem elég egy-két nyaralás, és Görögország eme páratlan szigete szinte kimeríthetetlen lehetőségeket ad az utazóknak.

Nagyszerű élményeket kívánunk Kréta sziget legszebb strandjain!

Scroll to Top