Matala

Régió: Kelet-Kréta, Heraklion körzet
Koordináták: 34.993215,24.75015 

Matalának számtalan rajongója van világszerte: egyedi légköre és különleges karaktere miatt az elmúlt évtizedekben sokak számára vált legendává Kréta szigetén!


Matala rövid történelme

A Kréta déli részén, Heraklion régióban található városka már évezredekkel ezelőtt is lakott volt, ugyanis a mínoszi kultúra virágzása idején a közeli Phaistos (Fesztosz) kikötőjeként szolgált. Amikor a környék római kézbe került, egy másik közeli város, Gortys (Gortyna, Gortüsz) egyik tengeri kijárataként funkcionált tovább Lendas közelében. A helyi legendák szerint Brutus római parancsnok is sokszor időzött itt, akit szintén lenyűgözött a nem mindennapi környezet. Az évszázadok során a tenger felszínének jelentős emelkedésével az ófalu part menti házai lassan víz alá kerültek, így Matala lakosai néhány száz méterrel feljebb költöztek. A régi épületek maradványai, a házfalak és födémek masszívabb részei, a kőalapzatok helyenként még ma is láthatóak az öbölben a tenger felszíne alatt.

Matala információk, Kréta

Matala, Dél-Kréta egyedi hippifaluja

A közeli sziklaüregek miatt rendkívül érdekes látványt nyújtó Matala a 60-as években jött ismét divatba Krétán, amikor a hippik felfedezték maguknak a helyet. A világ minden tájáról érkező fiatalok beköltöztek a dél-krétai öböl bejáratánál fekvő üregekbe, és egész kis hippikolónia élte itt évekig mindennapjait.

Matala, Kréta

Bár a hippik néhány év múltán eltűntek, a városka hírét magukkal vitték: egyre többen kezdték látogatni Kréta déli régióját, és természetesen magát Matalát. A nagyvárosoktól való távolság a klasszikus tömegturizmust a mai napig távol tartja, de az évente általában júniusban megrendezett, híres Matala fesztivál (Matala Beach Festival) és a hely szellemisége egyre inkább felhívja magára a figyelmet.

Matala nyaralás Krétán

Kréta ezen részén a nyári hónapokban is főként a kalandvágyóbb nyaralók, vagy a nyugodt pihenés hívei keresték fel, így falu sokáig megmaradhatott háborítatlan, idilli kistelepülésnek. Az utóbbi évek tendenciái azonban már azt mutatják, hogy egyre többen látogatják meg a falucskát is, és immár lehetnek kifejezetten zsúfolt időszakok is, ám a hippiség még ma is árad Matalából.

Matala, Kréta

Matalában néhány hagyományos taverna, zenés bár, apartman várja a nyaralókat, akik a zsúfoltabb északi részek helyett itt keresnek nyugalmat. Szállodákból Kréta északi részeihez képest alig van néhány, főként egyszerűbb aparthotelek várják a vendégeket itt. Matala központjában lehetőség nyílik a helyiek által készített dísztárgyak, ajándéktárgyak vásárlására is (sokszor a hippi folklórra és motívumokra felfűzve), de akár helyi termelésű olivaolaj is beszerezhető.

Matala, Kréta sziget

Matala és a környék strandjai

Az aprókavicsos-kavicsos strand (Matala beach) a központhoz közel fekszik, mögötte kemping is működik – azonban van, aki továbbra sem érdekel a civilizáltabb környezet: a környék eldugottabb barlangjaiba néha időről-időre ismét beköltözik néhány hippi.

Matala városi fő strandja mellett a közelben két ismertebb strand található: a vörös szikláiról és homokjáról ismert, rendkívül egyedi Red beach (Kokkini Ammos beach), mely Kréta egyik nudistrastrandja, illetve a hosszan elnyúló Kommos beach. Van még egy különleges strand, mely meglehetősen egyedi és gyalogtúrával érhető el, az Agiofarago beach – a krétai tengerpart egyben egy szurdok kijárata is.

Matala strandja

Matala és a közeli látnivalók

A krétai kisváros egyik legérdekesebb látnivalói maguk a sziklaüregek,ahová a hippik is beköltöztek egykor. A közvetlenül Matala strandja mellett lévő üregekbe ma is be lehet menni, ám körbe vannak kerítve, és néhány Eurós belépődíjat szednek ezért.

Matala környékének látnivalói közé tartoznak Fesztosz (Phaistos) mínoszi palotájának romjai és Gortüsz (Gortys, Gortyna) régészeti leletei, melyek mindössze 15-25 kilométeres távolságra helyezkednek el. A környék ismert kolostora az Odigitria kolostor (Odigitria Monastery / Moni Odigitria), melynek rendezett, zöldellő virágokkal is díszített udvarán sétálva végtelen békét tapasztalhatunk.

A matalai hippik és a krétai sziklaüregek története

Matala sziklaüreg

Az öböl mentén húzódó, igen karakteres és jellegzetes látványt nyújtó sziklaüregek eredete még a mai napig sem tisztázott. A régészek szerint annyi bizonyos csupán, hogy kb. kétezer évvel ezelőtt keletkezhettek, és vagy a rómaiak, vagy a korai keresztények faraghatták ki őket. Eleinte valószínűleg temetkezési helyként használták őket, majd évszázadokkal később emberek is laktak bennük. Utóbbira az utal, hogy némelyik barlangban fekvőhelyek, sőt néhány ablak is ki van faragva.

A 60-as években a felhőtlen szabadságot kereső, Dél-Krétán kalandozó hippik fedezték fel maguknak ismét az üregeket. akiket megbabonázott az itteni táj és hangulat. A szájról szájra járó szóbeszéd útján hamar elterjedt köreikben Kréta ezen részének egyedisége és békés harmoniája, így a világ minden tájáról idesereglettek. A virágkorában több száz főt számláló hippikolónia néhány évet a barlangokban töltött: elvarázsolta őket az érdekes természeti környezet, a helyi tengerpart és a mellette lévő üregek, a végtelen szabadság érzése, és eszük ágában sem volt továbbállni innen.

A helyi krétai lakosok, azonban nem nézték jó szemmel az idesereglő hippiket és kultúrájukat, így sokáig minden erejükkel megpróbálták őket távozásra kényszeríteni – ám évekig teljesen sikertelenül. Végül csak évekkel később, némi katonai segítséggel sikerült őket kiebrudalni a barlangokból, de néhányan még így is vissza-vissza szökdöstek. A végső megoldást csak az hozta, hogy a helyi hivatalok védetté nyilvánították és teljesen elkerítették Matala sziklabarlangjait.

Matala strand és hippi üreg

Azonban az a két évtized, amit a hippik itt töltöttek, annyira beszivárgott a település hétköznapjaiba, hogy Matalának elválaszthatatlan részét képezte. Dél-Kréta egyik legérdekesebb települését ma is főként a hippik és történetük miatt ismerik, az általuk hozott légkör a faluban is meghonosodott – ma már az itteni idegenforgalom is nagyrészt erre épül.

Matala szállásai – apartmanok, studiók, hotelek

Aki szeretné belecsöppenni Kréta egyik legérdekesebb településének hangulatába, több apartmant és studiót, valamint néhány kisebb hotelt is foglalhat itt. A legközelebbi krétai repülőtér a heraklioni, melytől a falucska bő 60 kilométerre terül el, de sokan vannak akik nem a repülőtérről érkeznek, hanem csak 2-3 éjszakát szállnak meg itt, majd mennek is tovább. A szállásokért Matalában ide klikkelj!

Matala szállások, apartman és hotel

Kellemes időtöltést kívánunk Kréta hippi paradicsomában, Matalában!

Ajánlott utasbiztosításért, hogy mit és miért érdemes kötni idén, erre fáradj!

Főbb távolságok Matalától

Heraklion: 68 km
Stalis, Malia, Hersonissos: 100-110 km
Rethymno: 78 km
Plakias: 72 km
Chania: 132 km
Chora Sfakion: 108 km
Paleochora: 203 km
Ierapetra: 122 km

Balos: 177 km
Elafonissi: 204 km
Falassarna: 178 km
Vai: 219 km
Chrissi sziget: 132 km

Kréta szállások
Apartman és hotelek véleményei, árak, értékelések
Scroll to Top