A Rimondi szökőkút

Rimondi szökőkút (Rimondi Venetian Fountain)

A Rethymno óvárosának központjában, a Platanos téren található Kréta szigetének egyik legrégebbi szökőkútja.


A Rimondi szökőkút (Rimondi Venetian Fountain) Kréta szigetének egyik legrégebbi, egyben legszebb velencei szökőkútja, mely 1626-ban épült Rethymno vízellátására. A 17. századból származó krétai szökőkutat az óváros szívében emelték, amely egykor a város központi terének is számított.

Rimondi szökőkút (Rethymno óváros látnivalók) Rimondi Venetian Fountain

Nevét Rethymno egykori kormányzójáról, A. Rimondiról kapta, és meglehetősen kalandos történelemmel bír. A törökök Kréta szigetének hatalomátvételét követően nemkívánatos velencei jelképpé nyílvánították, ám szerencsére nem rombolták le, inkább egyszerűen befalazták azt. Ennek köszönhetően a szökőkút eredeti faragásai és velencei jelképei viszonylag sértetlenül vészelték át az elmúlt évszázadokat, és a mai napig láthatóak a műemléken.

Rimondi Rethmyno (Rimondi velencei szökőkút) Venetian Fountain

A Rimondi szökőkút (Rimondi Venetian Fountain) ma a nyugat-krétai Rethymno város egyik legszebb velencei emlékének és látnivalójának számít, mely a kikötőtől mindössze kétszáz méteres sétával közelíthető meg az óváros központjában.

Rimondi szökőkút Rethymno óváros legjobb látnivalói (Rimondi Fountain)

A Rethymno színesre mázolt házaival meglehetősen sűrűn körbeépített Rimondi szökőkúton négy akantuszlevelekkel díszített korinthoszi oszlop fogja körbe a három oroszlánfejet, amelyeknek nyitott szájából előbukkan a frissítő hatású, hűs víz. Az építmény felső részén, az oszlopfők felett a mai napig jól olvashatóak a Liberalitatis (nagylelkűség) és a Fontes (forrás) szavak, melyeket még az eredeti velencei építők véstek a kövekbe.

Rimondi velencei szökkút az óváros látnivalói (Venetian Fountain Rethymno)

A Rimondi szökőkút koordinátái: 35.369937, 24.474641

Egyéb nevek, írásmódok: Rimondi Rethymno, Rimondi Fountain, Rimondi Venetian Fountain

Rimondi szökőkút (Rethymno) Venetian Fountain
Rimondi szökőkút Kréta, Rethymno óváros
Kréta szállások
Apartman és hotelek véleményei, árak, értékelések
Scroll to Top