Szurdokok, hasadékvölgyek Krétán

Szurdokok, hasadékvölgyek – túrázás Kréta szigetén

Kréta legismertebb szurdokvölgyei érdekes földrajzi látványosságok, és akár még akkor is találkozhatunk velük, ha nem kifejezett a földrajzi csodák miattuk járunk arra. Amikor átutazunk a szigeten a legszebb strandok vagy híres látnivalók nyomában, az utunk sokszor egy-egy ilyen szurdok mellett, vagy akár ilyenen vezet át – és a látvány biztosan nem senkit hagy majd hidegen.


Kréta legszebb szurdokai között akadnak messze földön híres hasadékvölgyek és szakadékok, amelyeket évente több ezer túrázó keres fel, míg mások egy-egy távol eső, nehezebb elérhető hegyvonulat belsejében csak a kalandvágyóbb természetjáróknak mutatják meg magukat. A szigeten több mint 260 kisebb-nagyobb szurdok található: egész Görögország szerte Kréta messze a leggazdagabb ebben a természeti jelenségben.

Kréta szurdok, túrázás információk, vélemények

A meredek falú, keskeny szurdokvölgyek a krétai nyaralásukat töltők kedvelt célpontjai is, hiszen a tengerparton barnulás helyett, vagy mellett sokan választják Kréta legszebb természeti látnivalóinak aktív felfedezését is. A hasadékokban gyakran gazdag növény és állatvilág fogad, és a leandereken, tűlevelűeken kívül akár igazi különlegességekkel is találkozhatunk itt. Ennek köszönhetően a krétai szurdokok többsége természetvédelmi területnek minősül: épségben megőrzésükre, tisztán tartásukra érdemes odafigyelni.

Kréta sziget legszebb és legérdekesebb szurdokai

A sziget mind a négy nagy régiójának megvannak a maga szurdokai és természeti látnivalói, így Kréta bármelyik részén járunk vagy túrázunk is, nem kell túl messze menjünk egy látványos szurdokért: Chania, Rethymno, Heraklion vagy Lassithi körzetében egyaránt megtaláljuk őket. Ez a hegyes-völgyes természeti adottságokból fakad, hiszen Krétán gyakorlatilag alig van sík terület, és a hegyvidékek a sziget fő földrajzi meghatározói.

Nyugat-Kréta szurdokai, völgyei, természeti látnivalói

Klados-szurdok (Klados Gorge, Chania régió)

A Klados-szurdok (Klados Gorge) Nyugat-Kréta egyik legnehezebben járható, jobban felszerelt túrázók számára javasolt hasadékvölgye Chania régiójában. A Szamariai-szurdoktól alig néhány kilométerre, attól nyugatra fekvő völgy teljes bejárásához helyenként alpinista felszerelésre is szükség lehet. A legtöbben visszafelé teljesítik, azaz a tengerre néző kijáratától (Dhomata beach / Domata beach) indulnak felfelé a hegyekbe. Csak száraz időben javasolt nekivágni az útnak, ugyanis a szurdok falai meglehetősen porózusak, és esőzések alkalmával omlásveszély fenyeget több ponton is. A Klados szurdok (Klados Gorge) egyes pontjain annyira összeszűkül, hogy a nedvesebb évszakokban akár 10 méteres vízmélység is kialakulhat. A Klados emiatt látványos, ám kevéssé javasolt túraútvonal Nyugat-Krétán – a közeli testvére, a Szamariai-szurdok is legalább annyira lenyűgöző, és jóval kevésbé kockázatos.

Klados szurdok koordináták: 35.244217,23.930613
Egyéb nevek, elnevezések: Faraggi Klados, Farangi Kladou


Szamariai-szurdok (Szamáriai-hasadék, Samaria Gorge, Farangas)

A Szamariai-szurdok Görögország, és egyben Kréta szigetének legismertebb és leglátogatottabb szurdokvölgye, melyet Chania régiójában alakított ki a természet. Hírnevét és népszerűségét nem csupán kivételes hosszának, de látványos természeti adottságainak is köszönheti. A Szamariai-szurdok (Samaria Gorge) oldalfalai lélegzetelállítóan magasak, ugyanis nem ritkán a 400 méternél is magasabbak, amikhez csupán néhány méteres szélesség társul. Kréta egyik legszebb szurdokának tengeri kijárata az aprócska Agia Roumeli falucska, melyet kompjáratok kötnek össze a dél-krétai Chora Sfakionnal, Loutro és Palaiochora falvakkal. A Szamariai-szurdokról bővebb információkat, megközelítést és sok mást itt olvashatsz el.

Koordináták: 35.309169, 23.917766
Egyéb nevek, írásmódok: Faraggi Samaria, Farangas, Samaria Gorge)


Aradena-szurok (Aradena Gorge)

Nyugat-Kréta egyik látványos szurdoka, mely bungee jumping helyszín is, a magasból bárki számára megtekinthető, aki a helyes dél-krétai település, Chora Sfakion közelébe látogat. Az Aradena-szurdok (Aradena Gorge) a bájos dél-krétai településtől mindössze 25 kilométerre található, és rendkívül karakteres fahíd ível át rajta, mely egyetlen nyomtávú. A szurdok vége a Marmara beach (Paralia Marmara), mely egy kis méretű, szürkés kavicsokkal borított tengerpart. Az Aradena-szurdokról és a fahídról bővebben is írtunk, itt olvasható el.

Aradena szurdok (Aradena Gorge)

Koordináták: 35.222320, 24.062552

Egyéb nevek, írásmódok: Aradena Gorge, Faraggi Aradena

Iligas-szurdok, Kavis-szurdok (Illigas Gorge, Kavi, Kavis Gorge)

Chora Sfakiontól mindössze két kilométerre nyugatra, tengerre néző kijárattal töri meg a hegyeket az Iligas-szurdok. A több mint 1080 méteres magasságból egészen a tenger szintjéig vivő túraútvonal két szakaszra bontható: a fentről induló meredélyek leküzdéséhez akár kötélre is szükség lehet (ez a rész az Illigas-szurdok), míg a táv második fele könnyebb túrázást biztosít a beszámolók szerint, ez a Kavis-szurdok (Kavis Gorge). A tekintélyes sziklafalak oldalában több barlang is felfedezhető, sőt az egyik magaslaton egy több mint 700 éves kápolna is fekszik. A szurdokon kis patakocska folyik át a tenger felé, ami még nyáron sem szárad ki teljesen. Nyugat-Kréta ezen szurdoka szintén a tengernél ér véget, mely az aprócska, ám kiépített Ilingas beach.

Koordináták: 35.204672, 24.125136
Egyéb nevek, írásmódok: Iligas Gorge, Kavis Gorge


Sfakia-szurdok (Sfakiano Gorge)

A kisvárosról elnevezett hasadék Chora Sfakiontól néhány kilométerre keletre fekszik. Kezdő pontja viszonylag magas, 1200 méter, és a hat kilométer hosszú útvonal levezet egészen a Líbiai-tengerig. A zöldellő völgy tele van fenyőkkel, tölgyekkel, vad orchideák virágoznak. Víz nyaranta nagyon kevés, vagy egyáltalán nincs a mederben, így úszni csak a szurdok kijáratánál, a tengerben fogsz, mely a Filaki beach (Paralia Filaki)

Koordináták: 35.201047, 24.152846


Imbrosz-szurdok (Impros, Imbros Gorge, Imbros Ravine)

Ha Nyugat-Krétán nyaralsz Chania város közelében, és a déli részek felé veszed az utat, szinte biztosan találkozni fogsz az Imbrosz-szurdokkal (Imbros Gorge). A Rethymno és Chania városok között kb. félúton található, Vryses faluból Chora Sfakionba és Frangokastello felé vezető út ezen a hasadékon vezet keresztül, így teljességgel eltéveszthetetlen. A szurdok nem különösebben nehéz útvonalnak számít a nyári hónapokban, így akár kevésbé gyakorlott túrázóknak is ajánlható. Az Imbrosz-szurdokról bővebben…

Koordináták: 35.229280, 24.161085


Kotsifou-szurdok (Kotsifos, Kotsyfos, Kotsifou Gorge)

A Plakias városától északra fekvő Kotsifou-szurdok (Kotsuifou Gorge) mindössze 2 km hosszú, ám szélessége a legtöbb helyen csupán 10 méter! A szinte függőleges sziklafalak akár 500 méteres magaságot is elérhetnek, így különösen látványos, hogy ahogyan az út és a mellette csordogáló patak kacskaringóznak a szűk járatban, sőt még kis krétai vízesés is megtekinthető itt (Boutsinas Waterfall). Az egyik szikla oldalába kis kápolnát is építettek (Ekklisia Agios Nikolaos). Bár a Rethymno régióban található szurdokon átvezető út szűk és a megállóhely kevés, mégis többen megállnak pár percre itt, megcsodálni a lenyűgöző környezetet.

Kotsifou kanyon (Kréta szurdok Kotsifou Gorge)

Koordináták: 35.222782,24.399988
Egyéb nevek, írásmódok: Kotsifou Canyon


Kourtaliotiko-szurdok (Kourtaliotiko Gorge)

Nyugat-Kréta, illetve Rethymno régió másik látványos szurdoka a Kourtaliotiko-szurdok (Kourtaliotoko Gorge), melyen dél felé főút is vezet keresztül. A Rethymno városától délre, Plakias irányába vezető egyik út egyenesen a Kourtaliotiko-kanyonon vágtat át, és a fenséges látvány sok erre járót megállásra késztet. Bár a szurdok fő szakasza aránylag rövid, mindössze 3 km hosszú, a krétai vad táj és a meredek sziklák sokak tetszését elnyerik, ráadásul az is izgalmas, hogy a szél itt szinte mindig nagy erővel süvít.

Kourtaliotiko szurdok Kréta Rethymno látnivalók (kourtaliotiko gorge)

A Kourtaliatiko-szurdok kopár falainak magassága helyenként a 600 métert is eléri, a szemfülesek pedig a tucatnyi, sziklába vájt barlangot is felfedezhetnek. A környék élővilága védett, több ritka madárfaj is fészkel a hegyekben, sőt a szerencsések sasokat és keselyűket is láthatnak időnként körözni a magasban. A Kourtaliotiko- szurdok (Kourtaliotiko Gorge) alján tiszta vizű források erednek, némelyik vízesést is eredményez (Kourtaliotiko Gorge Waterfalls) a közelükben egy kis kápolna (Ekklisia Agia Kyriaki) is található. Apró érdekesség, hogy a Kourtaliotiko-szurdok kijárata a tenger felé Preveli beach (Paralia Preveli), Dél-Kréta pálmafákkal övezett tengerpartja!

Kourtaliotiko-szurdok koordináták: 35.204409,24.469103


Fratiano-szurdok (Frati Gorge)

A Frati-szurdok párhuzamosan fut a Kourtaliotiko szurdokkal, melytől mindössze 2 kilométerre keletre helyezkedik el. Nevét a közeli Frati falucskáról kapta, ahonnan a túraútvonal is indul. Mivel a megközelítése nem olyan egyszerű, mint ismertebb szomszédjának, jóval kevesebben ismerik, és járják be. A völgyben patak csörgedezik, mely a nedvesebb évszakokban, késő ősztől nyár elejéig sokszorosára duzzadó, bő vízű folyóvá változik. A Frati- szurdok (Frati Gorge) egy ponton összeér a Kourtaliotiko-szurdokkal és kissé kisimul a táj, majd az itteni folyócska Prevelinél éri el a tengert.

Koordináták: 35.191171,24.481738


Sarakina-szurdok (Sarakinas Gorge)

A délkelet-krétai hasadék másfél kilométeres hosszával a rövidebbek, ám látványosabbak közül való. A Sarakina-szurdok (Sarakina Gorge) szűk falai között szinte mindig patak csörgedezik, így száraz lábbal csak a legforróbb évszakokban lehet átkelni rajta. További információk a szurdokról…

Koordináták: 35.047952,25.580653


Kalamafka-szurdok (Kalamafka Gorge)

A Lassithi régióhoz tartozó, Ierapetrától fél órás autózásra fekvő Kalamafka falu előtt húzódó kis szurdokvölgy. A különös sziklaalakzatairól is nevezetes Kalamafka-szurdok természeti környezete is megkapó, ugyanis minden évszakban zöldellő, illatos fenyőligetek veszik körül. A krétai szurdok túraútvonala nem túl nehéz, mindössze egy jó cipő, fejfedő, és némi ivóvíz ajánlott. Mivel nyárra rendszerint kiszárad az itt csordogáló patak, a mederben a séta során a lábbelink sem fog átázni.

Koordináták: 35.080157, 25.651149


Ha-szurdok (Ha Gorge, Cha)

Kelet-Kréta egyik legérdekesebb szurdokának szépségét csak veszélyessége múlja felül. A Ha-szurdok (Ha Gorge) jellegzetes bejárata a Kréta sziget legkeskenyebb pontján átmenő, északról Pachia Ammosból Ierapetra városba tartó főút mellől is kiválóan látható. A szurdokvölgy bejárása azonban még tapasztalt alpinistáknak sem ajánlott, mivel a bejáratához is több méter magas sziklákra kell felmászni, és több baleset is történt már itt. Az érdekes látványt nyújtó szakadékban esős időszakban akár több tucat vízesés is kialakulhat, igazi látványosságot varázsolva a szűk falak közé. A Ha-szurdokról bővebben is írunk, az információk itt olvashatóak el.

Ha szurdok (Ha Gorge)

Koordináták: 35.08522,25.834047


Milonas-szurdok (Milonas Gorge, Mylonas)

A szurdok a délkelet-krétai Agios Ioannis település előtt, a hegyek árnyékéban bújik meg. A Milonas-szurdok (Milonas Gorge) közelében több vízesés is található, melyekhez túraösvény is indul. A zöldellő környezettel körülvett szurdok, illetve a vízesés nem különösebben nehéz útvonal, és aki Kréta sziget ezen részén, Ierapetra közelében túrázik, tehet vele egy próbát.

Mylonas szurdok (Mylonas Gorge)

Koordináták: 35.03539,25.84469


Halottak Völgye / Zakros-szurdok (Gorge Of The Dead / Kato Zakros Gorge)

A bizarr elnevezésű hasadékra Kréta legkeletebbi tájain bukkanni rá, Zakros és Kato Zakros között. Az évről-évre sok látogatót vonzó Halottak Völgye, azaz Zakros-szurdok (Zakros Gorge) nevét érdekes módon nem groteszk alakzatokat formázó falairól kapta, hanem a kőbe vájt barlangokban ókori sírokat találtak. Bár a hasadékot az ősi temetkezési hely misztikuma tette híressé, a természeti környezet is figyelemre méltó.

Zakros szurdok (Zakros Gorge)

A zöldellő erdőkkel borított magaslatokat egy idő után felváltják a kopár sziklák, a túraútvonal második fele karakteres sziklafalak között kanyarog. A Halottak Völgye Kréta szigetén a második leglátogatottabb szurdok a Szamariai-szurdok után. A sziklák között kanyargó túraútvonal kétféle módon is megközelíthető, mindkettőt táblákkal jelzik a Zakros és Kato Zakros közötti úton. A szurdokról bővebben is írtunk, további információkat itt lehet elolvasni róla.

Koordináták: 35.096734, 26.235398


Kréta szigeten túrázáshoz tanácsok, tippek, javaslatok

Bármelyik krétai szurdok vagy természeti látnivaló felfedezését válaszd is, érdemes odafigyelni a túrázás sajátosságaira. Mivel sokak számára ismeretlen a terep, a helyszín, és hogy mi vár ránk, így a túrázásra mindig érdemes felkészülni néhány dologgal, melyeket ne felejtsünk otthon. Ha Krétán tervben van a túrázás, feltétlenül kössünk utasbiztosítást a váratlan helyzetek, nem várt egészségügyi dolgok érdekében (törés, ficam, stb) esetére. Az idei évben ajánlott utasbiztosításról itt írunk bővebben, hogy milyet érdemes kötni ha Krétára utazunk, online utasbiztosítási kalkulátorral, így akár egy perc alatt meg is köthető a szimpatikus utasbiztosítás.

  • legyen nálunk fejenként legalább másfél-két liter ivóvíz, és valamennyi harapnivaló
  • kényelmes, bejáratott cipő, ami nem töri ki a lábat még hosszabb séták alkalmával sem
  • fejfedő, hiszen nem mindenhol van természetes árnyék
  • kényelmes hátizsák, ahová az étel, ital, stb kényelmes elhelyezése biztosított
  • feltöltött telefon (térerő ugyan nincs mindenhol, de ha bármi ér, akár életet is menthet)
  • túrázás előtt érdemes informálni valakit, merre tartunk és hová megyünk
  • tervezzük meg előre az útvonalat
  • gondoljunk a visszatérésre is, hogyan oldjuk meg (nem mindenhol lehet a kezdőpontra visszasétálni, pl. Szamaria fentről túrázva)

Ha ezek az alapdolgok megvannak, már indulhatsz is az élményekért: kellemes túrázást és felfedezést kívánunk Kréta szigetén!

Kréta szállások
Apartman és hotelek véleményei, árak, értékelések
Scroll to Top