Kréta régiói

Kréta régiói és nagyobb tájegységei

Kréta szigetén négy nagy régió található: mindegyik kissé más hangulatú, és sajátos atmoszféra lengi őket körbe. A régiók központjai a görög sziget legnagyobb városai is egyben, melyek a kultúra, a gazdaság és az idegenforgalom terén is vezető szerepet töltenek be.

Chania régió, Nyugat-Kréta

A sziget legnyugatabbra fekvő régiója, melynek központja a bő ötvenezres lakossággal rendelkező Chania (Hania, Haniá) városa. Természeti szépségekben rendkívüli gazdagsággal megáldott Kréta sziget ezen része, ugyanis Chania régiójában húzódik a 2000 méter fölötti hegycsúcsokkal is büszkélkedő krétai Fehér-hegység (Lefka-ori), amelyet számtalan szurdok és völgy szabdal.

A természetvédelmi területnek nyilvánított Szamariai-szurdok és az Imbrosz-szurdok a túrázók kedvelt célpontjai, amit csak tetéz a térségben felfedezhető több száz barlang. Bár kopár tájakból errefelé sincs hiány, Chania régiójának északi része a sziget egyik legzöldebb része, elsősorban a tavaszi hónapokban, amikor a téli esőzések felpezsdítik a tájat.

Chania régió Kréta
Chania régiója Krétán

A görögországi Kréta szigetén Chania régióját nem csak a természetjárók, de az igazán különleges tengerpartokat kedvelők is előszeretettel választják, köszönhetően az itteni fantasztikus látványvilágú strandoknak. A nagy sziget nyugati régiójában található meg ugyanis a képeslapokról már jól ismert Balos beach, Elafonissi rózsaszín partjáról elhíresült lagúnája, valamint az igazán türkiz vizéről és finom homokjáról híres Falassarna is.

Chania régió, Kréta sziget, Görögország
Chania, a régió központja

Kréta egyetlen édesvizű tava, a színsávjairól híres Kournas-tó szintén ezen a vidéken, a régióhatáron található, mely kedvelt látnivaló a Chania régióban nyaralók körében. Az északi részen a gyakran szinte egybefüggő nyaralófalvaknak, hosszú szállodasoroknak köszönhetően sokkal jelentősebb az idegenforgalom, mint a kevésbé kiépített, ám vadregényesebb és látványosabb déli tájakon. Északon olyan ismert nyaralóhelyek várják a Krétára repülővel vagy komppal érkezőket, mint Platanias, Agia Marina, Gerani, Maleme, Almyrida, vagy Kissamos. A déli rész jelentősebb települései Paleochora, Chora Sfakion, illetve a képeslapokra gyakran felkerülő, rendkívül festői Loutro, mely Kréta déli részének egyik rejtett gyöngyszeme.

Chania régió legjobb strandjai, Nyugat-Kréta
Chania régiója a látványos strandjairól is jól ismert Kréta szigetén

Chania régió nagyobb települései: Chania (központ), Kissamos, Chora Sfakion, Paleochora, Kalives, Vrisses, Vamos
A régió lakossága: kb. 150.000 fő

A szállásokhoz Chania régiójában, az apartmanokhoz és szállodákhoz klikkelj ide vagy a képre, ahol a véleményeket is elolvashatod és értékeléseket is láthatod.

Chania régió szállások

Rethymno régió, Nyugat-Kréta

Kréta szigetének legkisebb méretű régiójában elsősorban a hegyes-völgyes részek dominálnak, olyannyira, hogy itt található a sziget legmagasabb pontja is, a 2456 méterre emelkedő Psiloritis. Rethymno régió központja az északi részen fekvő, rendkívül jelentős történelmi múlttal, és számtalan látnivalóval rendelkező Rethymno város.

Rethymno régió Kréta sziget
Rethymno régió Kréta másik nagy, nyugaton fekvő területe

A körzetben az északi részek hosszan elhúzódó, homokos tengerpartjain kívül több elbűvölő déli sziklastrand, nagy múltú kolostor (pl. az Arkadi kolostor), és rengeteg egyéb krétai érdekesség és látnivaló várja az ide látogatókat. Az északi tájakról délre több rendkívül látványos szurdokon át vezet az út, így aki Rethymno régióban nyaral Krétán, legalább egyszer-kétszer érdemes ellátogatnia a déli partra.

Rethymno régió, Kréta sziget Görögország
A krétai Rethymno régió központja

A régió legnagyobb települései közé soroljuk magán Rethymnón kívül északon Georgioupolit, Panormost és Balit, míg délen Agia Galini és Plakias a nyaralók kedvelt felfedeznivalói. A legismertebb strandok errefelé Rethymno hosszú, több kilométeren át húzódó partszakasza Adelianos Kamposig, Panormos és Bali homokos öblei, valamint olyan déli sziklastrand-csodák, mint a pálmáiról ismert Preveli beach, vagy a búvárparadicsomnak számító Damnoni környék öblei vagy Shinaria (Skinaria beach).

Rethymno régió strandjai Nyugat-Kréta
Rethymno déli strandjai búvárkodásra is ajánlottak Kréta szigetén

Rethymno régió nagyobb települései: Rethymno (központ), Agia Galini, Plakias, Spili, Armeni
A régió lakossága: kb. 80.000 fő

A szállodákhoz és apartmanokhoz Rethymno régiójában kattints ide vagy a képre!

Rethymno régió szállások

Heraklion régió, Kelet-Kréta

Maga Kréta fővárosa a központja a róla elnevezett régiónak, ami elsősorban a történelmi nevezetességeiről és hosszan elnyúló, nyüzsgő üdülőtelepüléseiről híres. Heraklion régiója már Kelet-Krétának számít, ugyanis a sziget középpontja valahol nagyjából a főváros és Rethymno között helyezkedik el.

Heraklion régió Kréta
Heraklion régiója Krétán

Az északi részeken a nyaralók által mozgalmassá tett települések, délen a háborítatlan falvak teszik érdekessé és változatossá a vidéket. Heraklion régiójában olyan híres krétai történelmi látnivalók is elérhetőek és meglátogathatóak, mint a mínoszi időkből származó Knosszosz (Knossos), Gortüsz (Gortys) és Fesztosz (Phaistos).

Heraklion. Kréta fővárosa (Iraklio)
Heraklion (Iraklio), Kréta fővárosa

Heraklion nem csupán területében, de lakosságának számában is legnagyobb régiónak minősül: Kréta teljes lakosságának a fele ezen a területen él. Zömében ez a régió is hegyes-völgyes vidék, ám a sziget legterjedelmesebb síksága, a Messzara-síkság is itt fekszik. Strandok terén olyan hírességekre bukkanni itt, mint Matala és a mellette fekvő Red beach, a Kommos beach, a túrázással elérhető Agiofarago beach, vagy északon Kokkini Hani, Gournes, Gouves, Analipsi, Anissaras, Hersonissos vagy éppen Stalios és Malia mindennel felszerelt, meglehetősen népszerű partszakaszai.

Matala Kelet-Krétán Heraklion régióban
Matala Heraklion régiójában, Kelet-Krétán

Nagyobb települések: Heraklion (központ), Matala, Malia, Timpaki, Agia Pelagia, Stalis, Gouves, Kokkini Hani, Analipsi, Anissaras, Hersonissos, Arkalochori
A régió lakossága: kb. 300.000 fő

Heraklion régió szállásaihoz klikkelj ide, vagy a képre!

Heraklion régió szállások

Lassithi régió, Kelet-Kréta

A sziget keleti csücskében fekvő régióban a legendák szerint nem más született, mint maga Zeusz. A sok helyen felettébb jellegzetes, helyenként dúsan zöldellő, máshol rendkívül kopár, szinte vadnyugati látványt nyújtó térség központja Agios Nikolaos, egy Kréta északkeleti részén elterülő, szépen kialakított kisváros.

Lassithi régió, Kréta
Lassi régió Kréta sziget keleti felén

Lassithi régióban található sok más krétai látnivaló és érdekesség mellett a Vai beach, ahol Európa legnagyobb természetes pálmaerdeje nő, a rendkívüli történelmi hátteréről ismert Spinalonga velencei erőd (avagy ‘a Leprások Szigete’), valamint a part mentén számtalan kisebb-nagyobb, kristálytiszta vizű tengerpart.

Kréta keleti régiójának hegyei között számos, idegenforgalom által kevéssé érintett falu bújik meg, ahol az igazi, nyugodt krétai hangulat még mindig jelen van. A nagyobb települések közül fontos még az Európa legdélebbi városaként ismert Ierapetra, az aprócska repülőteréről ismert Sitia, Zakros, Ziros, Elounda, Myrtos, Makry Gialos, vagy Sissi kisvárosa.

Lassithi régió Kelet-Kréta
Lassithi régió, Kelet-Kréta

Kréta délkeleti része a sziget (és egyben Görögország) egyik legfontosabb éléskamrája, ahol rengeteg fóliasátorban és üvegházban nevelik a különféle zöldségeket, gyümölcsöket. Az itt termelt mezőgazdasági javak nagy részét Kréta kikötőiből kompokon és teherhajókon Görögország fővárosába, Athénba szállítják, illetve Európa több országába is eljuttatják.

Kréta régiói közül Lassithi a legkevésbé kiemelt turisztikailag, ám sok ínyenc esküszik rá: számos hely még a nyári hónapokban is kevésbé zajos, a természet sok helyen látványos, az itteni tengerpartok pedig még tovább bővítik a sziget hihetetlen változatosságát.

Lassithi, Kréta régiói (Kelet-Kréta), Ierapetra európa legdélebbi városa
Ierapetra, Európa legdélebbi városa Lassithi régióban található, Kelet-Krétán

Lassithi régió nagyobb települései: Agios Nikolaos (központ), Sitia, Ierapetra, Palekastro, Ziros, Myrtos, Kalamafka, Sissi
A régió lakossága: kb. 75.000 fő

Lassithi régió szállásait ide klikkelve találjuk.

Lassithi régió szállásai

Amennyiben Krétán keresünk nyaraláshoz vagy városnézéshez szállást, és mindenhol szét szeretnénk nézni szállások után, kattintsunk ide az apartmanokhoz és hotelekhez.

Kréta szállások
Apartman és hotelek véleményei, árak, értékelések
Scroll to Top