Havania beach

Havania beach

Elhelyezkedés: Kelet-Kréta, Lassithi régió, észak
Koordináták: 35.212945, 25.711891

A Kréta szigetének keleti felén elterülő érdekes várostól, Agios Nikolaostól alig két kilométerre északra húzódó, kavicsos fövennyel rendelkező, kiépített tengerpart.


Havania strandját megközelíteni nem különösebben bonyolult akkor, ha Kelet-Krétán, Agios Nikolaos városa közelében tartózkodik éppen a nyaraló: a tengerparti úton a Elounda és Plaka (Spinalonga) felé autózva a strand éppen az út mellett fekszik.

Havania beach, Kréta sziget keleti strandok

Ez a kelet-krétai strand bár meglehetősen kis méretű, mindössze száz méter hosszú, ennek ellenére szinte teljesen le van fedve szolgáltatásokkal. Az út mentén parkoló segíti a megállást, a tengerparton pedig bérelhető napágyak és napernyők, valamint egy kis kávézó (Havania beach bar) szolgálja a nyaralók kényelmét. A tengerpart főként homokkal kevert aprókavicsos, a vízben helyenként sziklákkal, ám fürdőcipő nem kötelező itt strandolva.

Havania beach, Kelet-Kréta strandjai Agios Nikolaos közelében

A Havania beach partjánál a tenger vize viszonyag lassan mélyül, hullámzás időnként előfordulhat. A Kék Zászló (Blue Flag Awards) elismerést is gyakran megkapja, köszönhetően szolgáltatásainak és a rendezett körülményeknek. Zsúfoltság Havania beach szűkre szabott partvonalán viszonylag ritkán adódik, mivel a környéken több, ehhez hasonló karakterű krétai strand is húzódik.

Havania beach Kelet-Kréta

A Mirabello öböl, Kréta keleti felének egyik legszebb öble a közelben több hasonló karakterű strandot is kínál a nyaralóknak: ötszáz méterre délre a Mirabello beach látogatható meg, míg északon a Candia beach közelíthető meg sikátorszerű úton. Ezt követően már Elounda strandjai következnek északon, illetve az öböl legvéném annak bejáratánál maga a legendás velencei erőd, a leprások szigeteként is elhíresült Spinalonga emelkedik ki a tengerből.

Havania beach, Kréta

Aki Kréta sziget ezen részén kalandozik, érdemes megnézni az Ormos kikötőt, mely rendkívül bájos, sekély vizű öböl, a part menti út is mellett vezet Agios Nikolaosból. Ugyan strandként is számon tartják mint Ormos beach, ám a kikötő hajói és csónakjai miatt a víz fürdésre kevésbé alkalmas, mint máshol.

Ormos beach Kelet-Kréta, Agios Nikolaos

Szállodák, hotelek, apartmanok a közelben

Kelet-Kréta ezen északi szeglete látványos kis öblökkel tarkított vidék, melynek központja a közeli Agios Nikolaos. A közelben olyan látványosságokat lehet megtekinteni, mint a híres Spinalonga erőd, az Agios Nikolaos sokáig feneketlenként számon tartott tava a Voulismeni-tó, Istro strandjai, Lato ókori városromjai, vagy épp Kritsa hagyományőrző faluja. Lássunk néhány ajánlott szálláshelyet a Havania beach környékén, ha egyénileg utaznál Kelet-Kréta ezen szegletébe!

Meliti Hotel **** (csak felnőtt vendégek, 2-3 fő)

Candia Park Village **** (max 4-5 fő)

Havania beach, Kelet-Kréta legszebb strandjai Agios Nikolaos közelében

Havania beach információk

Part: Aprókavics / kavics / homok
Víz: Zöld
Hullámzás
Egyéb nevek, írásmódok: Paralia Havania, Havania beach

Scroll to Top