Toplou kolostor

Toplou kolostor (Toplou Monastery, Moni Toplou)

Elhelyezkedés: Kelet-Kréta, Lassithi régió
Koordináták: 35.220983, 26.215557

Kréta sziget keleti felének egyik legérdekesebb vallási intézménye, a Toplou kolostor erődszerű falaival és szűk belső területével középkori várakra emlékeztet.


A Toplou kolostor (Monastery Toplou) messze esik Kréta nagyobb városaitól: Sitia ugyan még csak 16 kilométerre fekszik, de Agios Nikolaos már 82 kilométer, Ierapetra 75 kilométer, a Malia – Stalis – Hersonissos jelentette népszerű nyaralóvárosok 110-120 kilométer, Heraklion pedig már bő 140 kilométeres távolságot jelentenek.

Toplou kolostor, Toplou Monastery (Moni Toplou) Kréta keleti részének látnivalói

A Toplou kolostor története

A 15. században alapított Toplou kolostort (Toplou Monastery) Kelet-Kréta neves vallási intézményei között tartják számon, már egyedi külsejével is eltér a sziget többi kolostorától. Alapítása után egy évszázaddal egy földrengés okozott az épületekben jelentős károkat, ám a szerzetesek a velenceiek segítségével ahol kellett, ott egészen az alapoktól újjáépítették. Hosszú időn keresztül Kréta Lassithi régiójának egyik fő vallási központjaként funkcionáló Toplou kolostor híres mezőgazdasági centrumnak is számított, messze földön ismert bora és olívaolaja nem csupán Krétán, de már országokban is keresett árucikk volt. A helyben termelt javakat Sitia kikötőjéből szállították más görög szigetekre, illetve a szárazföldre, sőt minősége miatt még a birodalom központjába, Velencébe is eljutott.

Toplou kolostor (Moni Toplou Monastery)

A kalózok között hamar híre ment a Toplou kolostor (Toplou Monastery) jól prosperáló gazdaságának és az ebből adódó anyagi haszonnak, így folyamatosan próbálkoztak megdézsmálni a szállítmányokat nem csupán a tengeren, hanem partra szállva a kolostorban is. A velenceiek ezt megakadályozandó ismét segítséget nyújtottak a szerzeteseknek: ekkor készültek a vastag, 10 méter magasra emelkedő falak, és ekkor alakították át erődszerűvé az addig még jóval sebezhetőbb, jóformán védelem nélküli intézményt.

Toplou Monastery Kréta

A törökök Kréta szigetre érkeztével a Toplou kolostor befolyása és termelékenysége jelentősen lecsökkent, és csak néhány évtizeddel később jöttek rá, hogy mégis érdemes lenne kihasználni a Toplou adottságait és évszázados tapasztalatait. 1704-től így a törökök a kolostor jogköreinek egy részét visszaadták, és engedélyt kapott mezőgazdasági tevékenységeinek folytatására.

Toplou kolostor Kréta (Toplou Monastery)

Bár a munka ismét elkezdődött a kelet-krétai kolostorban, a helyi szerzetesek a törökök elnyomását továbbra sem nézték jó szemmel – az elégedetlenkedő lakosság számára gyűléseket is szerveztek a falakon belül. Az 1821-es, török megszállók elleni felkelésben a Toplou kolostor (Toplou Monastery) is aktívan részt vett, amit a török katonák kegyetlenül megtoroltak: a lázadást leverve rengeteg krétait, magát az apátot és két szerzetest is lemészárolták, a kolostor épületeit pedig több helyen megrongálták.

Bár a falakat a lázadást követő évtizedekben kijavíthatták, a törökök a kolostor előjogait nem adták ismételten vissza – Toplou csak Kréta felszabadulásakor válhatott ismét teljesen szabaddá. A második világháborúban a szerzetesek ismét az ellenállásban vállaltak szerepet: a szövetséges haderő rejtett rádióállomást üzemeltethetett itt, emellett titkos menedékhelyként is használták.

Moni Toplou Monastery, Kelet-Kréta

Információk a Toplou kolostorról napjainban (Toplou Monastery, Moni Toplou)

A Toplou kolostor (Toplou Monastery) jelenleg is látogatható: az érdeklődők megtekinthetik az elmúlt évszázadokban készült ikonokat, a virágokkal és növényekkel teleültetett udvart, és több belső helyiséget. A nagy távolságok miatt elsősorban a Kelet-Krétán nyaralók számára jöhet számításba, elhelyezkedése miatt főként a pálmafáiról híres Vai beach meglátogatását érdemes összekapcsolni vele. Aki ugyanis Kréta legnagyobb pálmaerdejét látogatja, és északon a National Road felől érkezik, a Toplou kolostor mellett fog elhaladni, mely az út mellett található.

Kelet-Kréta Toplou kolostor (Toplou Monastery) Lassithi

Bár ma már csak néhány szerzetes él a Toplouban, a hagyományokhoz híven ma is foglalkoznak bor és olívaolaj készítéssel, mivel a környék ma is kiváló szőlő- és olajfa termő vidék. A helyi termelésű javakat, többek között az első osztályú extra szűz olíva olajat meg is lehet helyben vásárolni. A kolostormúzeum eredeti bizánci ikonokat, bibliákat, kegytárgyakat és több száz éves írásokat őriz, melyek túlélték a háborús éveket.

Földrajzi érdekesség, hogy a kolostor a Toplou-szurdok (Toplou Gorge, Faraggi Toplou) mellett fekszik, mely szűk két kilométeren át kanyarog a tenger felé, majd az apát strandjaként (Abbot beach) elnevezett köves, sziklás partszakaszon éri el a Krétai-tengert.

A belépőjegy díja kb. 4 Euro, melyért a kis méretű belső udvar és a kolostormúzeum néhány terme látogatható meg.

Toplou kolostor (Moni Toplou Monastery)

Egyéb nevek, írásmódok: Moni Toplou, Toplou Monastery

Scroll to Top