Halottak völgye (Zakros szurdok)

A Halottak völgye, avagy a Zakros-szurdok (Zakros Gorge, Valley of the Dead)

Elhelyezkedés: Kelet-Kréta, Lassithi régió
Koordináták: 35.096827, 26.235325

Kelet-Kréta baljós hangzású szurdokvölgye, a Halottak Völgye érdekes természeti környezetet, és kellemes túraútvonalat biztosít az erre kirándulóknak.


A Halottak völgye nevet az ókor óta használják a Zakrosz-szurdokra (Zakros Gorge), ugyanis a mínoszi időkben a környék természetes, sziklafalakban kialakult barlangjai temetkezési helyként szolgáltak. A halottakat körbelengő misztikum minden kultúrára nagy hatással van, így itt helyben is generációról generációra szállt a hely iránti tisztelet, és a Kréta sziget délkeleti részén elterülő völgy híre messze szállt.

Zakros szurdok, Zakros Gorge Kelet-Kréta

A Zakros-szurdok (Zakros Gorge, Nekron Canyon) népszerű túraútvonalat jelent a Kelet-Krétát felfedezőknek: a zord hangulatú, szürke és vörös sziklák között barangolni egyedi és érdekes érzés, teljesen más hangulattal rendelkezik, mint a nyugati oldal híres szurdokjai, pl. a Samariai-szurdok (Samara Gorge) vagy az Imbrosz-szurdok (Imbros Gorge). Télen a Zakros-szurdokban bő vizű patak is folyik, ám a hegyekből folyó csapadék vízhozama a késő tavaszi hónapokra lassan lecsappan, és nyárra akár teljesen meg is szűnhet.

Zakros szurdok (Zakros Gorge), Kelet-Kréta látnivalók

A krétai túraútvonal bejárásához szükség lesz egy jó túracipőre is, mivel a szurdokban vezető ösvény kövekkel és sziklákkal tarkított, egy része a patak medrében vezet. Természetes vízforrás, vagy kút a Zakros szurdokban nincs – ivóvíz mindenképp szükséges kellék a túra során. A túra a Zakros szurdokban (Zakros Gorge) ingyenes, belépő díjat nem szednek.

Zakros szurdok (Zakros Gorge) Halottak Völgye Kréta

A Zakros szurdok (Zakros Gorge) túra

A Halottak völgyének bejáratához, a Zakros szurdokhoz (Zakros Gorge) két út is visz, ezeket táblákkal is jelzik az errefelé vezető főúton. A felső út (az A bejárat) a szurdok kezdeti szakaszához visz, egy kis parkolón kívül nincs kiépítve (koordináták: 35.104454, 26.232008). A másik út, a B bejárat a szurdokba középtájt vezet be, az is csupán parkolóval van kiépítve (koordináták: 35.096803, 26.235264). Aki középen menne be, az kb 80-90 perces sétára számítson, míg az A bejárattól Kato Zakrosig tempótól függően kb 3-3,5 órás idő egy irányba.

Zakros szurdok, Kato Zakros (Zakros Gorge) Valley of Dead

Látogatottságára és kedveltségére jellemző, hogy Kréta keleti részének legnépszerűbb szurdokvölgyeként ezrek fedezik fel évről-évre. A legközelebbi település a névadó Zakros falu, illetve a szurdok kijáratánál elterülő fürdőhely Kato Zakros, ahol mínoszi eredetű régészeti leletek is meglátogathatóak. Kréta sziget nagyobb települései közül Ierapetra 70 kilométerre, Sitia 38 kilométerre, Agios Nikolaos 103 kilométerre, Malia, Hersonissos és Stalis 130-140 kilométerre, Heraklion (Iraklio) pedig bő 160 kilométerre terül el.

Zakros szurdok (Zakros Gorge) információk

A túra végigjárása díjtalan.

Egyéb nevek, írásmódok: Zakros Valley, Valley of the Dead, Nekron Canyon, Faraggi Nekron, Faraggi Zakros, Farangi Zakrou

Scroll to Top