Kri Kri kecske

Kri-Kri (Capra aegagrus creticus)
más néven Agrimi, vagy krétai kecske

Kréta szigetének legismertebb és legnagyobb vadon élő emlőse a krétai kecske, melynek legismertebb elnevezése a Kri Kri.

A fajta elődje több ezer évvel ezelőtt még az egész Földközi-tenger térségében honos volt, ám napjainkra már szinte csak Krétán találkozhatunk velük. Egykor a mínosziak vihették őket a szigetre, ám a szelíd kecskék elszökdösött, elvadult példányai csoportokat alkotva egyre inkább elkülönültek a házikecskéktől, és az elmúlt bő 4000 ezer évben külön fejlődtek.

A helyi lakosság már az ókorban is tisztelte őket: a kri kri kecskék egészen korai krétai barlangrajzokon, érméken, vázákon is felfedezhetőek. A második világháború évei alatt rendkívül megcsappant a létszámuk, az 1960-as évekre már csupán alig pár száz kecske élt vadon.

Kri Kri, krétai kecske

Az utóbbi évtizedek szigorú védelmének köszönhetően azonban jelenleg ismét növekszik a kri-kri populáció, mára több mint 2000-2500 állat is élhet a szigeten. A legnagyobb krétai kecske csapatok Nyugat-Krétán a Szamariai-szurdok (Samaria Gorge) térségében, és a Fehér-hegység (Lefka Ori) magaslataiban találhatóak. Vadászatuk évtizedekig minden évszakban szigorúan tilos volt, amit a krétai vadőrök rendszeresen ellenőriztek is – a népesebb populációból azonban a hatóság időszakos jelleggel, szigorúan limitáltan már engedélyez vadászatokat.

A krétai kri-kri kecskét igazán különlegessé a háziasított testvéreinél nagyobb termete, és méretes, akár egy méter hosszúra is megnövő, hátrahajló szarvai teszik. A szarvak méretéből az állatok kora is viszonylag könnyen megállapítható, a belőlük kiálló dudorok az évek számát jelzik. Az állatok színezete világosbarna, a hátukon végigfutó fekete mintákkal, esetenként teljesen fekete mellkassal. Nyári rövid szőrüket télen dúsabbra és hosszabbra cserélik. A hímek nagyobbra nőnek, mint a nőstények, és előbbiek egészen hosszú szakállt is ereszthetnek.

Kri Kri kecske, Kréta sziget
Vadon élő, fiatal Kri Kri kecskék Krétán

Rendkívül ügyesen manővereznek az egészen keskeny sziklapárkányokon is, nagy meredélyek fölött is magabiztosan ugrálnak. A krétai kri kri kecskék az emberek közelségét általában kerülik, így hegyi túrák alkalmával is csak ritkán futhatunk össze velük – kivéve a Szamariai-szurdok környékét, mivel ott már elég jól hozzászoktak az emberekhez.

Scroll to Top