Stavros

Régió: Nyugat-Kréta, Chania
Koordináták: 35.591392, 24.095037

A Chania mellett fekvő Akrotiri félszigeten fekvő Stavros (görög nyelven Σταυρός )a 70-es évek óta egyedi környezetének, filmes múltjának és nyugodt hangulatának köszönhetően sokak egyik kedvelt kirándulási helyszíne Nyugat-Krétán.


Stavros a mai imázsát elsősorban nem az évezredes történelmi múltjának köszönheti, ugyanis három-négy évtizede még csupán néhány halászkunyhó állt itt. A környező táj egyediségének köszönhetően elsőként a filmipar figyelt fel rá, amikor az 1964-ben forgatott Zorba, a görög (Zorba the Greek) című film néhány híres jelenetét itt, a falucska partján, a karakteres hegy lábánál forgatták. Az amerikai Anthony Quinn főszereplésével készült, világszerte nagy sikert aratott film egy csapásra legendává változtatta a krétai Stavrost, és nyaralók ezrei érkeztek átélni a hely hangulatát.

Stavros (Kréta, Chania), Zorba a görög film forgatási helyszíne

A rozzant halászkunyhók helyébe az elmúlt évtizedekben modern apartmanok és hangulatos tavernák épültek, ám a környékre vigyázva azt már nem engedték, hogy a központban hosszú szállodasorokat, vagy méretes hotelek is felhúzzanak. Stavros így megmaradt viszonylag kis méretű, ám hangulatos krétai településnek, ami ugyan már jóval modernebb és nagyobb, mint a 60-as években, viszont a sziget nagy turistacentrumainak éjjel-nappali nyüzsgése szerencsére messzire elkerüli, Chania 15 kilométerre fekszik tőle.

Stavros Nyugat-Kréta

Stavros utcáin az éttermek és kávézók mellett szupermarketek, ajándékboltok is működnek, így az alap dolgok hamar és gyorsan beszerezhetőek. Az éjszakai élet errefelé ennek köszönhetően egyáltalán nem mondható jelentősnek, nappal pedig a főszerepet a zöldes vizű strand környéke játssza, mely a Zorba, a görög filmben is látható.

Stavros Kréta

Stavros leginkább a hétvégék közeledtével élénkül meg, amikor a legközelebbi nagyvárosból, a mindössze bő húsz perces autózásra lévő Chaniából is érkeznek pihenni a környékre, sőt: Agia Marina, Platanias, Maleme, Gerani és még Rethymno környékéről is gyakran akadnak itt látogatók. Ennek köszönhetően Stavrosban, Zorba városában több minőségi taverna és bár is várja az ide látogatókat, így étlen-szomjan biztosan senki nem marad.

Stavros Kréta

A krétai falucska strandokban is bővelkedik: Stavros híres, aranyhomokos parttal rendelkező tengeröblétől (Stavros beach, Zorba beach) háromszáz méterre délnyugatra egy másik, a fekvése miatt a hullámzástól kevésbé védett homokos strand, a Pachia Ammos beach található.

A többi partszakasz leginkább sziklás, ám emiatt sík víztükörnél búvárkodni is alkalmasak ezek a részek. A két nagyobb strandon rendszeresen napernyők és napágyak kerülnek felállításra, van amikor életmentő szolgálat is vigyáz a fürdőzőkre.

Stavros Kréta, Zorba a görög film forgatási helyszín

Ma szinte nincs senki, aki ne ismerné Mikis Theodorakis zeneszerző világhíres dallamát, melyre Zorba, a görög járta a híres szirtaki táncot – ám ezt igazán mégis talán az tudja értékelni a legjobban, aki átérezte már maga is az Akrotiri-félszigeten fekvő Stavros varázsát, ahol a dal először elhangzott!

Zorba, a görög (Stavros Kréta)

A közeli látnivalók közül említésre méltó az Agia Triada kolostor, Chania velencei kikötője és a város látnivalói, de aki túrázni szeret, az felkapaszkodhat a Stavros melletti jellegzetes domb Lera barlangjáig (Cave Lera), messzebb pedig meglátogathatja a Katholiko kolostort és a Gouverneto kolostort, vagy épp lemászhat Seitan Limania öblébe.

Szállások Stavrosban

Stavros viszonylag kis méretű település, ám hírnevének köszönhetően mégis több apartmanban és szállodában is lehetőség van megszállni itt. Chania repülőterétől alig negyed órás – húsz perces autózásra, azaz 12 kilométerre fekszik, így aki itt landol, akár taxival, akár bérelt autóval viszonylag könnyen és gyorsan meg tudja közelíteni ezt nyugat-krétai falucskát.

A központban elsősorban apartmanok és studiók vannak, míg a központ 2-3 kilométeres körzetében már néhány szállodát is találni. Lássuk, mely bevált szállásokat ajánlják a független krétai utazók: Stavros apartmanjait és a helyi hoteleket ide kattintva találjuk.

Stavros Kréta szállások apartmanok szállodák egyénileg

Kellemes nyaralást és szép élményeket kívánunk Zorba, a görög falujában, Kréta szigetén!

Stavros, Nyugat-Kréta, Zorba városa
Scroll to Top