Agia Galini

Régió: Nyugat-Kréta, Rethymno régió
Koordináták: 35.095833,24.688574

A dombokra épült, barátságos légkörű, hajdani halászfalu a nyaralók körében is népszerű. A Kréta déli részén, Rethymno régióban található település az egyik leglátogatottabb a sziget eme oldalán rejtőző falvak között, meglehetősen jó infrastruktúrával.

Agia Galini, Kréta

Agia Galini egymás fölé, sziklákra épített házainak látványa igazi csemege a szemnek, valamint a hangulatos kikötője is gyakori fotótéma. A városka teljeskörűen kiszolgálja a Dél-Kréta ezen részén nyaralókat, viszonylag sok taverna és bár nyílik a kacskaringós utcákról. Az itt pihenők takaros apartmanokban és szállodákban is lakhatnak, mivel még Kréta ezen részén is megtalálhatóak a hotelek. A településen a parkolás is viszonylag jól megoldott, a tengerpart közelében tágas parkoló várja az autóval vagy motorral érkezőket.

Agia Galini, Kréta
Agia Galini, Kréta délvidéki városkája

Agia Galini beach

Földrajzi fekvése miatt Agia Galini strandja (Agia Galini beach) a kikötőtől néhány száz méterre keletre terül el, melyet a Platis Potamis folyócska vág ketté. Utóbbi a nyári hónapokra teljesen ki is száradhat, amikor a hegyekben sincs csapadékutánpótlás. Az Agia Galini beach teljesen kiépített partszakasz: mögötte parkolók, több taverna és kávézó is található. A dél-krétai strand bérelhető napágyakban és napernyőkben, valamint időszakosan vízisport-lehetőségekben egyaránt bővelkedik. Agia Galini kikötőjét a stranddal járda is összeköti, így a városka központjából akár át is sétálhatunk.

Agia Galinia beach (strand)
Agia Galini beach a kikötőből

Látnivalók – mi található és mit érdemes megnézni Agia Galiniben?

Ha hosszabb idő eltöltésére is lehetőség adódik a krétai Agia Galiniben, vagy itt nyaralsz, feltétlenül érdemes bejárni a dimbes-dombos utcákat, és felfedezni a környéket. Az amfiteátrumszerűen felépített, bő 500 fős állandó lakossággal rendelkező városka rejtett zugai tartogatnak néhány igazán kellemes meglepetést és kilátási pontot, ahol remek fényképek készíthetőek. A település egyik tengerparti magaslatán, a nyugati szabadtéri színház előtt emelkedik a legendás Daidalosz és Ikarosz szobra, ahová fel is lehet sétálni. A korabeli mítoszok szerint innen, Agia Galiniből szállt fel apa és fia szomorú véget ért légi útjukra, miután kiszabadultak Mínósz király fogságából.

Agia Galinia Kréta, Daidalosz és Ikarosz szobor
Daidalosz és Ikarosz szobra Agia Galiniben

Agia Galini kikötőjéből hajókirándulások indulnak Preveli híres pálmafa strandjára és néhány környező tengerpartra, nyíltvízi horgászatokra, így ha Krétán hajókázni szeretnél, itt akár azt is megteheted.

Agia Galini hajókirándulás, programok

Ha nyitott vagy egy kis túrázásra is, a Dél-Kréta közeli hegyei akár természetjárásra is alkalmasak, mivel számos ösvény és csapás húzódik meg rajtuk. A történelem iránt is érdeklődők a közeli Phaistos (Fesztosz) ásatásait fedezhetik fel, valamint a hippi múltjáról híres falu, Matala sincs messze, mindössze szűk harminc kilométeres út. Agia Galini Heraklionból a legkönnyebben és leggyorsabban autóval érhető el, de Kréta fővárosából akár busszal is megközelíthető.

Agia Galini, Kréta

Hol szálljak meg Agia Galiniben?

Ha Agia Galinibe tervezed nyaralásod, vagy csak 1-2 éjszakát eltöltenél ebben a Nyugat-Kréta déli részén fekvő érdekes kisvárosban, nézd meg az alábbi szállásokat! A településen és környékén megszállt utazók ezekről adták a legjobb visszajelzéseket, így jó szívvel ajánlottak. Ajánlott utasbiztosítást krétai nyaralásodhoz itt köthetsz.

Agia Galini legjobb szállodái

Sky Beach Hotel

Petra Hotel (2-3 fő)

Glaros Hotel Apartment (2-5 fő)

Rozmari & Spa (2-3 fő)

Iro Hotel (2-4 fő)

Avra Hotel (2-3 fő)

Minos Hotel (2-4 fő)

Idi (2-3 fő)

Ajánlott apartmanok, studiók Agia Galiniben

Antigoni (2-4 fő)

Akteon Rooms (2-4 fő)

Erofili Rooms (2 fős)

Lefteri’s Rooms (2 fő)

Galini Mare (2-6 fő)

Galini Breeze (2 fő)

Creta Star Apartments (2-3 fő)

A városkában több kis szupermarket, ATM, sőt még egy kemping (Camping Agia Galini) is van. Agia Galini meglátogatását a távolságok miatt akkor tervezd be elsősorban Krétán, ha a festői Rethymno város környékén, vagy Heraklion (Iraklio) régiójában nyaralsz.

Agia Galini információk

Távolságok Agia Galiniből

Rethymno: 54 km
Chania: 107 km
Plakias: 47 km
Heraklion: 77 km
Chora Sfakion: 82 km
Paleochora: 177 km
Stalis: 107 km
Matala: 27 km
Ierapetra: 130 km

Balos: 152 km
Elafonissi: 178 km
Falassarna: 153 km
Vai: 227 km
Chrissi sziget: 140 km

Agia Galini információk, Kréta sziget
Scroll to Top