Agia Galini

Régió: Nyugat-Kréta, Rethymno régió
Koordináták: 35.095833,24.688574

A dombokra épült, barátságos légkörű Agia Galinia (görögül Αγία Γαλήνη) Kréta szigetének egyik legnagyobb hajdani halászfaluja a déli részen, mely a nyaralók körében is népszerű. A Rethymno régióban található kisváros az egyik leglátogatottabb és legnagyobb méretű település, mely Kréta déli oldalán rejtőzik, ennek köszönhetően meglehetősen jó infrastruktúrája, sok étterme és különféle üzlete van.

Agia Galini, Kréta

A Rethymno városától 53 kilométerre, Herakliontól 73 kilométerre elterülő Agia Galini egymás fölé, a tengerparton magasodó sziklákra épített házainak látványa igazi csemege a szemnek, valamint a hangulatos kikötője is gyakori fotótéma. A városka teljeskörűen kiszolgálja a Dél-Kréta ezen részén nyaralókat, viszonylag sok taverna és bár nyílik a kacskaringós utcákról.

Agia Galini utcakép éttermekkel és üzletekkel Kréta szigeten

Az itt pihenők takaros apartmanokban és szállodákban is lakhatnak, mivel még Kréta ezen részén is megtalálhatóak a hotelek. A településen a parkolás is viszonylag jól megoldott, a tengerpart közelében, egyből a kikötő előtt egy tágas, ingyenes parkoló várja az autóval vagy motorral érkezőket. Innen a nyaralók számára érdekesebb dolgok pár perc alatt elérhetőek, kivéve Agia Galini strandját, ami a központtól kicsit messzebb van.

Agia Galini, Kréta
Agia Galini, Kréta délvidéki városkája

A helyi földrajz miatt Agia Galini központja sikátorszerű, szűk utcákkal rendelkezik, amelyek közül a legtöbbet gyalogosan tudjuk felfedezni és így várost nézni. Sík részek szinte csak a tenger mellett vannak, a kisvárosban mindenhol lefelé vagy felfelé vezetnek az utak.

Apartmanok és szállodák Agia Galiniben ide kattintva találhatóak, mivel magyar utazási irodák ide nem hoznak, és egyénileg lehet szállást foglalni.

Agia Galini beach

Földrajzi fekvése miatt Agia Galini strandja (Agia Galini beach, illetve térképeken Paralia Agis Galini, Παραλία Αγιά Γαλήνη) a kikötőtől néhány száz méterre keletre terül el, melyet a Platis Potamis folyócska vág ketté. Ez a kis vízfolyam nyári hónapokra teljesen ki is száradhat, amikor a hegyekben sincs már egyáltalán csapadék utánpótlás, és a hó a legmagasabb hegyek tetején is elolvadt.

Agia Galinia beach (strand)
Agia Galini beach a kikötőből

Az Agia Galini beach teljesen kiépített partszakasz: mögötte parkolók, több taverna és kávézó is található. A dél-krétai strand bérelhető napágyakban és napernyőkben, valamint időszakosan vízisport-lehetőségekben egyaránt bővelkedik. Agia Galini kikötőjét a stranddal járda is összeköti, így a városka központjából és a parkolóból akár át is sétálhatunk, ez onnan 5-10 perces sétát jelent.

Agia Galinia beach

Mit érdemes megnézni Agia Galiniben, mik a helyi látnivalók?

Ha hosszabb idő eltöltésére is lehetőség adódik a krétai Agia Galiniben, vagy itt nyaralunk Rethymno régióban, feltétlenül érdemes bejárni a dimbes-dombos utcákat, és felfedezni a környéket. Az amfiteátrumszerűen felépített, bő 500 fős állandó lakossággal rendelkező városka rejtett zugai tartogatnak néhány igazán kellemes meglepetést és kilátási pontot, ahol remek fényképek készíthetőek.

Agia Galini látnivalói

A település egyik tengerparti magaslatán, a nyugati szabadtéri színház előtt emelkedik a legendás Daidalosz és Ikarosz szobra, ahová fel is lehet sétálni. A korabeli mítoszok szerint innen, Agia Galiniből szállt fel apa és fia szomorú véget ért légi útjukra, miután kiszabadultak Mínósz király fogságából. Innen a magaslatról a város házaira is kifejezetten szép a kilátás, nekünk az egyik kedvenc helyünk a városban.

Agia Galinia Kréta, Daidalosz és Ikarosz szobor
Daidalosz és Ikarosz szobra Agia Galiniben

Agia Galini kikötőjéből hajókirándulások indulnak Preveli híres pálmafa strandjára és néhány környező tengerpartra, nyíltvízi horgászatokra, így ha Krétán hajókázni szeretnénk, itt akár azt is megtehetjük. A legismertebb közeli település Kréta déli részén az alig 10 kilométerre fekvő Kokkinos Pyrgos nyaralófalu, amely elsősorban a helyiek körében népszerű nyaralóhely.

Agia Galini hajókirándulás, programok

Ha nyitottak vagyunk egy kis túrázásra is, a Dél-Kréta közeli hegyei akár természetjárásra is alkalmasak, mivel számos ösvény és csapás húzódik meg rajtuk. A történelem iránt is érdeklődők a közeli Phaistos (Fesztosz) ásatásait fedezhetik fel, de az egykori Gortys (Gortüsz) romjai sincsenek túl messze, csak 30 kilométerre. Agia Galiniből a hippi múltjáról híres falu, Matala is elérhető, mindössze szűk harminc kilométeres út. Agia Galini Heraklionból és Rethymnóból a legkönnyebben és leggyorsabban autóval érhető el, de Kréta fővárosából akár busszal is megközelíthető.

Agia Galini, Kréta

Agia Galini szállodák és apartmanok

Ha Agia Galinibe terveznénk a nyaralásunkat, vagy csak 1-2 éjszakát eltöltenénk ebben a Nyugat-Kréta déli részén fekvő érdekes kisvárosban, nézzük meg az alábbi szállásokat. Sokak számára lehet fontos információ, hogy a legközelebbi repülőtér Agia Galinihez a 75 kilométerre fekvő heraklioni repülőtér, míg Chania repülőtere már 120 kilométerre fekszik innen. Utazási irodák Magyarországról ide nem hoznak, egyénileg lehetséges ide utazni.

Agia Galini szállásaihoz kattintsunk ide!

Agia Galini szállás apartman szálloda

A városkában több kis szupermarket, sok különféle étterem és kávézó, ajándéküzlet, ATM automaták, sőt még egy kemping (Camping Agia Galini) is van. Agia Galini meglátogatását a távolságok miatt akkor tervezzük be elsősorban Kréta szigetén, ha a festői Rethymno város környékén, vagy Heraklion (Iraklio) régiójában nyaralunk.

Agia Galini információk

Távolságok Agia Galiniből

Rethymno: 54 km
Chania: 107 km
Plakias: 47 km
Heraklion: 77 km
Chora Sfakion: 82 km
Paleochora: 177 km
Stalis: 107 km
Matala: 27 km
Ierapetra: 130 km

Balos: 152 km
Elafonissi: 178 km
Falassarna: 153 km
Vai: 227 km
Chrissi sziget: 140 km

Dél-Kréta szállodák apartmanok
Agia Galini információk, Kréta sziget
Scroll to Top