Malia

Régió: Kelet-Kréta, Heraklion körzet
Koordináták: 35.283289, 25.460860

A négyezer fős Malia elsősorban három dologról híres Kréta keleti részén: az 1915-ben felfedezett mínoszi palotájáról, Európa-szerte ismert éjszakai életéről, és számtalan szállodakomplexumáról.


Az ókorban Malia régiója egyike volt a legnagyobb városállamoknak a szigeten, amit az egyik legnagyobb, Kréta szigetén feltárt mínoszi palota romjai is bizonyítanak. A régészeti terület gazdagságát bizonyítja, hogy még a mai napig is zajlanak ásatások a környéken, és szinte minden évben előállnak a régészek újabb fontos történelmi emlékekkel. 

Malia Kelet-Kréta

Mália, Kelet-Kréta nyaralási centruma

Az ókor óta eltelt időszakban igencsak megváltozott a település képe: a mai Maliában már a legkülönfélébb apartmanok és szállodák hosszú láncolata fekszik a tenger mellett, üzletekkel zsúfolt sétálóutcák keresztezik a környéket. A településre a legnagyobb számban az angol, illetve a skandináv országokból érkező fiatal turisták jönnek, ugyanis az éjszakai élet egész Kréta szerte ezen itt a legélénkebb: a helyi diszkókat sokszor hasonlítják Ibiza vagy Mallorca klubjaihoz.

Malia nyaralás Kelet-Kréta

Kréta party-fővárosa azonban nem csak az éjszakában, és nem csupán a fiatalabbaknak nyújt szórakozási lehetőségeket: néhány kilométeres körzetben szó szerint tavernák százai, ajándékokkal megrakott szuvenírboltok, szupermarketek, ruházati boltok, autókölcsönzők, és a legkülönfélébb turisztikai szolgáltatások is megtalálhatóak.

Malia főutca

A helyi éttermek kínálatukban a nyaralóközönség igényei miatt leginkább az angol ízlésvilágú ételekre álltak rá – a klasszikus krétai, vagy görög ételek helyett gyakran inkább az európai utazók szájíze szerint készített eleségek dominálnak a gyorséttermi menük mellett. Bár Malia városának vannak csendesebb részei is, a nyugodt kikapcsolódást, a csendet és nyugalmat kedvelők számára inkább a többi település javasolt Kelet-Krétán.

Malia információk

Malia központi része a tengerparttól kb egy kilométerre fekszik, ahonnan csillagszerűen ágaznak le az utcák északra a tenger és délre a hegyek felé, telis-tele hotelekkel és üzletekkel. A parthoz közel is fut egy út, a tengerrel nagyjából párhuzamosan, itt szintén szállodák, szupermarketek és egyéb boltok rengetege váltja egymást.

Malia nyaralás, Kelet-Kréta

A klasszikus, tengerhez közeli üdülőövezetéhez közel, a központtól délre húzódik Malia méretes ófaluja, kevésbé modern épületekkel, valamint szűk, virágos utcákkal és családi éttermekkel – egészen más hangulatot áraszt, érdemes ide is elmenni egy kicsit. 

Malia, Kréta

Malia nyugati szomszédja Stalis, mellyek szinte teljesen egybeépültek a tengerparton – rendkívül hasonló karakterű település.

Látnivalók – mit érdemes megnézni Máliában és környékén?

A leghíresebb látnivaló a környéken Malia mínoszi palotája (Malia Minoan Palace), mely több mint háromezer éves, ókori emlék. Az egykori palota alapzata, ókori vázák és szobrok a település külterületén, a központtól kb 3 kilométerre keletre fekszenek, több helyen táblával is jelzik.

Malia látnivalói

Aki Maliában nyaral Krétán, érdemes meglátogatnia a szomszédos, alig néhány kilométerre keletre fekvő Sissit, mely egy bájos kis halászfalu, a szárazföldbe benyúló érdekes kikötővel.

Dél felé kalandozva út közben Malia környékének egyik legérdekesebb kolostora a 15 kilométerre délre fekvő Kera Kardiotissa (Monastery Kera Kardiotissa), melynek alapkövét a 15. század környékén tették le, apácazárdaként működik, és szent ikont őriz. Innen továbbmenve dél felé a természet kedvelői a Roza szurdokot (Roza Gorge) látogathatják meg, mely Kréta középső részének egyik legszebb szurdokvölgye.

A krétai Homo Sapiens Múzeum, mely az ember kezdeti időszakát eleveníti fel, ugyanezen a kacskaringós úton, dél felé autózva található. Nem sokkal a múzeum után, Maliától mindössze 20 kilométerre a Lassithi-fennsík következik, mely Kréta egyik legnagyobb egybefüggő fennsíkja és fontos mezőgazdasági területe. Apró krétai érdekesség, hogy Malia ugyan még Heraklion régiójához tartozik, ám tőle keletre a közeli Sissi, illetve délre a szintén nem túl messzire fekvő Lassithi-fennsík már Lassithi régió területét gazdagítja.

Malia látnivalók, Lassithi fennsík

Malia épp félúton helyezkedik el Kréta fővárosa, Heraklion (Iraklio) és a keleti régió egyik legszebb városa, Agios Nikolaos között, így egy kis fakultatív kirándulás mindkettőbe kivitelezhető, sőt amennyiben időnk engedi, kifejezetten érdemes is meglátogatni őket. Heraklionban a velencei kikötő és környéke, Kréta legjobb múzeumai közé sorolt intézmények a legérdekesebbek, sőt a közeli Knosszosz is viszonylag gyorsan és könnyen elérhető. Agios Nikolaosnak a tenger menti részei, a belső tó látványa csábító, egészen más hangulatot adva a nyaralónak, mint Malia. Ha már idáig eljöttünk, akkor még érdemes lehet továbbmenni egy kicsit, és meglátogatni a legendás Spinalonga erődöt is, Kréta egyik legjobb állapotban megmaradt velencei erődjét, mely a leprások szigeteként is ismert.

Malia strand (Malia beach)

A kelet-krétai település tengerpartjai kivétel nélkül észak felé néznek és teljesen kiépítettek, a hosszan húzódó, aranyszínű homokkal borított fövenyen bérelhető napágyak és napernyők sora húzódik. Malia egymástól sziklás kiszögellésekkel elválasztott strandjai mögött beach bárok, kávézók, tavernák várják a nyaralókat, így nem is kell messzire sétálni a hűsítőkért. 

Malia Kréta

Malia kikötője a partvonal keleti részén foglal helyet, ám a krétai kisváros méretéhez és nyári nyüzsgéséhez képest meglehetősen kis méretű: főleg halászcsónakok ringanak a hullámtörővel is védett móló mellett.

A partvonaltól alig száz méterre két aprócska méretű sziget is emelkedik ki a tengerből, az egyiken, az Afentis Cristos szigeten egy kis templom is épült. Mivel Kréta tengerpartjától mindössze 150 méterre fekszik, az itt pihenők kedvelt szokása, hogy átúsznak a szigetre, és ott is napoznak egy kicsit. 

Malia strand Kelet-Kréta

Szállodák, apartmanok Maliában

Egy nyaralás Maliában Kréta szigetén a nyüzsgésről, a sétálóutcákról, az éttermekről, az üzletekről, és nem utolsó sorban az éjszakai életről szól: aki kedveli, ha az élet zajlik, akkor számára a keleti oldalon ez a település az egyik legjobb szálláshely.

Ha egyben szeretnéd látni a foglalható szállodákat és apartmanokat Maliában, csak kattints ide, ha pedig a krétai nyaralók által ajánlott és már bevált maliai szállásokra vagy kíváncsi, katt az alábbiakban felsorolt hotelekre és apartmanokra, és foglald le a szimpatikusat. Az idei nyaraláshoz ajánlott utasbiztosításról bővebb információt és kalkulátort itt találunk.

Mália hotelek, apartmanok, szállodák
Malia Kréta hotel, apartman

Más krétai helyek távolsága Maliától

Hersonissos: 8 km
Heraklion: 32 km
Rethymno: 109 km
Chania: 168 km
Chora Sfakion: 173 km
Matala: 98 km
Spili: 135 km
Ierapetra: 65 km

Balos: 213 km
Elafonissi: 239 km
Falassarna: 214 km
Vai: 122 km
Chrissi sziget: 75 km

Scroll to Top