Krétai étkezés

Gasztronómia Krétán

A krétaiaknál az étkezés kiemelt szerepet kap a mindennapokban: a közös családi étkezéseket, a grillezéseket a család apraja-nagyja nagy becsben tartja.

Bár ez krétai tájegységenként is változhat, hiszen hatalmas a sziget és eltérő szokásokkal is találkozni a sziget egymástól távolabbi pontjain, de a fűszerezés általánosságban egy csipettel kevésbé intenzív, mint Görögország más régióiban. A gyógynövények leveleivel, oregánóval, más hagyományos ízesítőkkel viszonylag óvatosan bánnak, igyekeznek nem túlfűszerezni mindent.

Krétán az olíva olajat szinte minden ételhez előveszik, mely jellegzetes ízével és egészséget megőrző tulajdonságaival az egyik legkedveltebb hozzávaló. Az uborka és paradicsom a zöldségköretek és saláták fő alapanyaga, amit sajtokkal, hagymakarikával díszítenek.

Krétai ételek
Hús és sok zöldség: a krétai konyha meghatározói

A köret legtöbbször friss zöldségek, sült krumpli vagy rizs, melyeket szinte minden húsféle mellé tálalnak. Krétán a húsfélék közül meglehetősen sokfélét készítenek, mivel a marha, sertés, kecske, bárány, csirke egyaránt előszeretettel kerül terítékre.

Antikristo, a krétai hússütés

Kréta szigetén van egy rendkívül jellegzetes hússütési mód, az ‘antikristo (andikristo)’. A pásztorok hagyományaiból építkező sütés a szabadban történik, ugyanis a kecske vagy bárányhúst órákon át pirítják a tűzön. A gyakran hatalmas tábortüzeket idéző farakások mellé körben dróthálóra erősítenek méretes húsdarabokat, bordakosarat, mely 6-7 órán át porhanyóssá sül.

Az antikristo névnek, mint régi hússütési módszernek nincs vallási vonatkozása Krétán, egyszerűen ‘tűzzel szemben’ jelentésre utal. Az antikristo hússütésnek a szigeten ókorban nyúló hagyományai vannak, ezzel az egyik legrégebbi gasztronómiai hagyomány Görögországban!

Antikristo, a krétai hús sütés
Antikristo hússütés Krétán

A tengeri halakból készült ételek szintén népszerűek, ám azokból valamivel kevesebb fogy: a szigetet hiába veszi körül tenger, a tengeri herkentyűk ott sem túl olcsók.

A krétai sajtok készítésének évezredes hagyományai vannak: a kecsketejből készült fetasajt csak egy a jellegzetes sajtok közül: a legismertebb krétai sajt a Myzithra, mely a fetánál kissé krémesebb, ám szintén fehér sajt.

Desszertként friss gyümölcsöket, házi sajtokat vagy joghurtot fogyasztanak, melyet előszeretettel kísérnek vörös borral, vagy egy kupica rakival.

Muszaka, Mousaka

Krétán későn étkeznek: az ebédeket délután 2-3 körülre, a vacsorákat nyolc óra utánra időzítik.

Egyél egy finomat Krétán, kattints ide a sziget apartmanjaihoz és szállodáihoz!

Kréta hotelek és apartmanok éttermekkel
Kréta szállások
Apartman és hotelek véleményei, árak, értékelések
Scroll to Top