Érdekességek Kréta szigetén

Kréta érdekességei, jellemzői

Mint minden helynek, Krétának is megvannak a saját hagyományai és érdekességei – ezek közül szemezgettünk párat.

Pontosság

A görög pontosság nem minden esetben mérhető svájci órához: bár van rengeteg pozitív példa is, a helybeliek Krétán is inkább hozzávetőlegesen számolják az időt. Egy plusz-minusz fél órás csúszás nem megy eseményszámba, régebben főként a buszközlekedésben fordultak elő csúszások, vagy kimaradó járatok. Ma ugyan a buszok már pontosnak és megbízhatónak mondhatóak, de az élet más területein gyakran még mindig csak hozzávetőlegesen számolnak az idővel.

Férfiak és kávézók

A Kréta városaiban és falvaiban található kávézók, a helyiek által csak Kafeniónak nevezett helyiségek látogatói főként a férfiak. A hagyományok folytán sokuk reggele kezdődik úgy, hogy magánosan beülnek egy kávézóba meginni egy kávét, majd egy-két órával később egész kis csapat verődik össze: megtelnek az asztalok, hangos és jóízű eszmecsere kezdődik a település dolgairól, a szomszédokról, a politikáról. Az idősebb, hagyománytisztelőbb nők csak ritkán járnak ezekre a helyekre, ám nem azért, mert ne lenne szabad: egyszerűen minden kávézóban történt dologról beszámolnak otthon a férfiak, így a nők értesülnek minden pletykáról.

Készpénz mindenek előtt

A készpénz használatát Krétán (és Görögországban) sokan még mindig jobban inkább preferálják, mint a bankkártyával történő fizetést. A helyiek körében csak lassan lett népszerű a modern, kártyás fizetési forma, és a bankkártya eleinte csak azokon a területeken terjedt el, ahol a turizmus is jelen volt. A kisebb helyeken mielőtt fogyasztanál és a végén kártyával fizetnél, kérdezd meg hogy van-e erre lehetőség, bár jó hír, hogy az utóbbi években egyre inkább elfogadják a bankkártya használatot Kréta szigetén már szinte mindenhol.

Befejezetlen házak

Ahogyan Görögország sok tájegységére, így Krétára is jellemzőek a befejezetlen házak. Ennek magyarázata nagyon egyszerű: mivel adót csak a befejezett házak után vetnek ki, a lakosok sok esetben már úgy terveztetik meg a házaikat, hogy arra látszólag később még építeni lehessen – ám sokaknak természetesen eszükbe sem jut tovább építkezni. Így hosszú évekig, vagy akár évtizedekig az addig elkészült, egyébként teljes értékű házakban laknak – épületre vonatkozó adófizetés nélkül.

Fehérre festett törzsű fák

Gyakran látni fákat az út szélén, sőt attól messzebb is fehérre festett törzzsel. Ennek két oka van: egyrészt a kártevők ellen védekeznek a meszes festékkel, másrészt a kivilágítatlan útszakaszokon esténként kiváló fényvisszaverő tulajdonsággal bírnak.

A lopás (szinte) ismeretlen fogalom

Szinte egész Görögországra jellemző, a krétaiaknál pedig különösen jelen van az a szellem, miszerint a saját tulajdon szent. A lopást megvetendőnek és szégyenletes dolognak tartják, így a helybéliek néha még az lakásaik bejáratát sem zárják, sőt vidéken itt-ott még az autókat is nyitva hagyják. Sajnos ezt a mentalitást a máshonnan betelepültek és a nyaralók nem mindig veszik át, és egy-egy zsúfoltabb helyen hagyott kamera vagy értéktárgy látványa könnyen csalogató lehet.

Nyaralás Kréta apartman szálloda
Scroll to Top