Loutro

Régió: Nyugat-Kréta, Chania körzet
Koordináták: 35.200236,24.079303

Az egyedülálló hangulatú, dél-krétai Loutro (görög nyelven Λουτρό) kizárólag hajóval, vagy gyalogosan közelíthető meg: a települést ugyanis magas hegyek zárják el a nagyvilágtól.


Loutro Kréta szigetének nyugati felén fekvő falucskája a nem mindennapi elhelyezkedésén felül kifejezetten üdítő látványt nyújt, ugyanis utcáin szinte egyáltalán nincsenek autók, és a fehérre meszelt házak is azonos stílusban épültek. Az épületek mögött masszív, több száz méter magas sziklafalak emelkednek, ahol az egyik közeli hegy 600 méter magasról, csaknem függőlegesen zuhan a tengerbe.

A Nyugat-Krétán, Chania régiójában fekvő Loutro a csend és nyugalom egyik fő bázisaként is jellemezhető a tengerparti települések között. A falu még főszezonban is nyugodt, ami kis méretének, nehézkesebb megközelítésének és annak köszönhető, hogy viszonylag kevés apartman és szálloda működik itt. Természetesen az itt pihenők, és a máshonnan ide látogatók kényelméről ennek ellenére nem feledkeztek meg, hiszen a faluban több hangulatos taverna, kávézó és apró bolt is rendelkezésre áll.

Loutro, Kréta

Loutro történelme

Loutro több mint kétezer éves múltra tekint vissza, már az ókorban is kikötő működött itt, Finikas (Phoenix) néven. Mivel a régészek több ókori fürdőhelyet is találtak a környéken, innen eredeztetik a falu nevét: a Loutro, avagy Λουτρό görögül fürdőt jelent. Ezeknek a fürdőhelyeknek a romjai ma is felfedezhetőek, a városka központjától néhány száz méterre délnyugatra, ahová el is lehet sétálni.

Loutro

A középkorban kalózok vertek tanyát a környéken, a hegyek által elrejtett öböl ideális kiindulópont volt a portyázásokhoz. A kalózokat csak évszázadokkal később, a velenceiek űzték el, akik kisebb erődökkel is megerősítették a helyet. A velencei uralom végén a törökök kezébe került a régió, akik egészen az 1900-as évek elejéig irányították ezt a területet. Loutro erődje és több őrtornya ma is látható a nyugati dombokon, ahová akár fel is lehet sétálni.

Loutro, Kréta sziget

Miért látogassuk meg Krétán Loutro falut?

Loutro még a főszezoni, nyári hónapokban is csendes, amikor Kréta más részei zsúfolásig telnek nyaralókkal – elzártságának és az átlagos nyaralók körében viszonylagos ismeretlenségének köszönhetően kevesen veszik a fáradtságot eljönni ide. Érdekesség, hogy a Kréta hegyvidéki részein sokszor előforduló, viharos erejű szél, a Meltemi szinte egyáltalán nincs jelen a környéken – a magas hegyek szinte teljesen útját állják az erős északi légmozgásnak. A tenger az öbölben a legtöbbször hullámoktól mentes, tavasztól őszig viszonylag ritka eseménynek számít, amikor megerősödik a hullámzás.

Loutro, Kréta

A Nyugat-Kréta déli részén található falucska gyakorlatilag képeslapokra termett: hófehérre meszelt házaival, a smaragd színű tengerrel, és a sziget vad hegyeivel a háttérben Loutro az egyik legszebb krétai település. Sok vélemény tartja Chania régiójában Kréta egyik rejtett gyöngyszemének, amely a sziget egyik legkisebb, de rendkívül festői kis települése a zöldeskék tenger mellett.

Loutro, Kréta

Loutro megközelítése hajóval, komppal, autóval

Loutro leggyakoribb és legegyszerűbb megközelítési módja a bő negyed órás hajóútra elérhető Chora Sfakion faluból történő áthajózás, ugyanis nyáron naponta többször is közlekedhet járat a két bájos dél-krétai városka kikötője között. A komp személyszállító is egyben, amire bárki jegyet válthat.

Az Anendyk komp menetrend szerint jár, az aktuális útvonalak és járatinformációk itt találhatóak.

Loutro, Kréta

Közúton ugyan Loutro nem érhető el, egy kis csalással és némi túrázással azonban mégis megközelíthető valamennyire ezen a módon, kizárólag saját felelősségre. Chora Sfakionból autóval továbbindulva, az Aradena előtt lévő híd közeléből rendkívül kacskaringós út visz le a tengerhez, melynek vége a városkától néhány száz méterre van, egy Fikinas beach nevű helyen. A hegyről levezető útvonal egy része aszfaltozott, de az utolsó 5 kilométer murvás, több helyen hajtűkanyarokkal és meredekebb részekkel a hegyoldalon. Sokak véleménye szerint csak a kötélidegzetű sofőröknek ajánlott, és bérautókkal sok helyi kölcsönző nem enged lejönni az útviszonyok miatt.

Ez a Finikias strandként ismert hely (Paralia Finikas) Krétán gyakorlatilag egy apró öböl, mellette 2-3 épülettel. Ilyen módon szűk egy kilométerre Loutro megközelíthető lenne közúton, ha valaki az alábbi koordinátát követi: 35.199597, 24.071175. Finikastól még egy 700-800 méteres, kiépítetlen, köves-sziklás ösvény visz át Loutróba, mely átszeli a dombot Finikas strandja és a település között.

A legtöbb utazói vélemény a fentiek miatt Loutro megközelítésében sokkal inkább a Chora Sfakionból áthajózást javasolja, mely sokkal kényelmesebb, gyorsabb és idegrendszerkímélőbb.

Loutro Finikas

Milyen Loutro strandja?

Loutro strandja, a térképeken gyakran egyszerűen csak Loutro beach-ként hivatkozott hely közvetlenül a fehér házak előtt terül el. Ezek a kis részek szürkés kavicsokkal borított, kristálytiszta vizű aprócska partok, melyre gyakran napágyakat és napernyőket helyeznek ki. A víz itt közepesen gyorsan mélyül, kavicsos-köves, homokos tengerpart ebben a faluban nincs, távolabb a központtól sziklásabbak a részek.

Loutro saját, szürke kavicsos strandján kívül közeli partok a gyalogosan is elérhető Phoenix (Finikas), Likos beach, Marmara beach, valamint a szűkös ösvényen vagy hajóval megközelíthető, Sfakion és Loutro között kb. félúton fekvő Glyka Nera (Sweet water) beach.

Loutro beach
Loutro strandja

Loutro szállásai

A képeslap szépségű Loutróban nem mindennapi élmény tartózkodni akár rövid, akár hosszabb távon. A különleges hangulatú hely pihenésre termett, és ugyan az apró krétai városkában nem érhető el túl sok szállás, de összegyűjtöttük az egyénileg foglalható apartmanokat: az alábbi linkekre kattintva a kívánt időpont megadása után le is foglalhatóak.

Loutro egyénileg érhető el, utazási irodák Magyarországról ide nem hoznak utasokat. Ha apartmant vagy szállodát foglalunk itt, a legegyszerűbben eljönni Chora Sfakionból hajóval (komppal) tudunk, mely Chania repülőterétől 78 kilométerre fekszik. Vannak olyan különlegességekre vágyó utazók, akik 1-2 éjszakára szállnak meg itt.

A foglalható helyi apartmanokhoz és szálláshelyekhez Loutroban kattintsunk ide!

Loutro szállások apartman hotel Kréta szigetén

Távolságok

A legegyszerűbb eljutás Loutróba komppal történik Chora Sfakionból.

Chora Sfakion: 5 km (a tengeren)
Chora Sfakion: 24 km (a faluból az aszfaltozott / murvás közúton Finikasig)
Rethymno: 90 km
Chania: 96 km
Agia Marina: 101 km
Paleochora: 164 km (körben a szárazföldön)
Paleochora: 28 km (a tengeren)
Heraklion: 167 km
Agios Nikolaos: 228 km
Sitia: 294 km
Stalis: 201 km

Kellemes időtöltést Nyugat-Kréta egyik legszebb falujában!!

Scroll to Top