Loutro

Régió: Nyugat-Kréta, Chania körzet
Koordináták: 35.200236,24.079303

Az egyedülálló hangulatú, dél-krétai Loutro kizárólag hajóval, vagy gyalogosan közelíthető meg: a településközpontot magas hegyek zárják el a nagyvilágtól.


A Kréta szigetének nyugati felén fekvő falucska nem mindennapi elhelyezkedésén felül is üdítő látványt nyújt, ugyanis utcáin szinte egyáltalán nincsenek autók, és a fehérre meszelt házak is azonos stílusban épültek. A házak mögött masszív, több száz méter magas sziklafalak emelkednek, az egyik közeli hegy 600 méter magasról, csaknem függőlegesen zuhan a tengerbe. Loutro a dél-krétai csend és nyugalom egyik fő bázisaként is jellemezhető, mivel még főszezonban is igazán csendes, viszonylag kevés apartman működik itt. Természetesen az itt pihenők, és az ide látogatók kényelméről ennek ellenére nem feledkeztek meg, hiszen a faluban több hangulatos taverna, kávézó is rendelkezésre áll.

Loutro, Kréta

Loutro történelme

Loutro több mint kétezer éves múltra tekint vissza, már az ókorban is kikötő működött itt, Finikas (Phoenix) néven. Mivel a régészek több ókori fürdőhelyet is találtak a környéken, innen eredeztetik a falu nevét: a ‘Loutro’ görögül fürdőt jelent. Ezeknek a fürdőhelyeknek a romjai ma is felfedezhetőek, a városka központjától néhány száz méterre délnyugatra.

Loutro

A középkorban kalózok vertek tanyát a környéken, a hegyek által elrejtett öböl ideális kiindulópont volt a portyázásokhoz. A kalózokat csak évszázadokkal később, a velenceiek űzték el, akik kisebb erődökkel is megerősítették a helyet. A velencei uralom végén a törökök kezébe került a régió, uralmuknak csak az 1900-as évek elején szakadt vége. Loutro erődje és őrtornyai ma is láthatóak a nyugati dombokon, ahová akár fel is lehet sétálni.

Loutro, Kréta sziget

Miért látogasd meg Krétán Loutrot?

Loutro még a főszezoni, nyári hónapokban is igen csendes, amikor Kréta más részei zsúfolásig telnek nyaralókkal – elzártságának és az átlagos nyaralók körében viszonylagos ismeretlenségének köszönhetően kevesen veszik a fáradtságot eljönni ide. Érdekesség, hogy a Kréta hegyvidéki részein sokszor előforduló, viharos erejű szél, a Meltemi szinte egyáltalán nincs jelen a környéken – a magas hegyek szinte teljesen útját állják az erős északi légmozgásnak. A tenger az öbölben a legtöbbször hullámoktól mentes, tavasztól őszig viszonylag ritka eseménynek számít, amikor megerősödik a hullámzás.

Loutro, Kréta

A Nyugat-Kréta déli részén található falucska gyakorlatilag képeslapokra termett: hófehérre meszelt házaival, a smaragd színű tengerrel, és a sziget vad hegyeivel a háttérben Loutro az egyik legszebb krétai település.

Loutro, Kréta

Megközelítés: Loutro hajóval, komppal, autóval

Loutro leggyakoribb, és legegyszerűbb megközelítési módja a bő negyed órás hajóútra elérhető Chora Sfakionból történő áthajózás – nyáron naponta 3-4-szer is közlekedhet járat a két bájos dél-krétai városka között. Az Anendyk komp menetrend szerint jár, az aktuális útvonalak és járatinformációk itt találhatóak.

Loutro, Kréta

Közúton ugyan Loutro nem érhető el, egy kis csalással és némi túrázással azonban mégis megközelíthető valamennyire ezen a módon: Chora Sfakionból indulva, az Aradena előtt lévő híd közeléből rendkívül kacskaringós út visz le a tengerhez, melynek vége a városkától néhány száz méterre van. Ezzel szűk egy kilométerre Loutro megközelíthető aszfaltozott úton, ha valaki az alábbi koordinátát követi: 35.199597, 24.071175. Azt viszont tudni kell, hogy így egy 700-800 méteres, kiépítetlen ösvény visz Loutróba, mely átszeli a dombot az autóval elérhető pont és a település között.

Loutro Finikas

Loutro saját, szürke kavicsos strandján kívül közeli partok a gyalogosan is elérhető Phoenix (Finikas), Likos beach, Marmara beach, valamint a szűkös ösvényen vagy hajóval megközelíthető, Sfakion és Loutro között kb. félúton fekvő Glyka Nera (Sweet water) beach. A saját partszakaszai közvetlenül a fehér házak előtt terülnek el, melyek szürkés kavicsokkal borított, kristálytiszta vizű strandok, melyre napágyakat és napernyőket helyeznek ki.

Loutro beach
Loutro strand

Loutro szállásai

A képeslap szépségű Loutróban nem mindennapi élmény tartózkodni akár rövid, akár hosszabb távon. A különleges hangulatú hely pihenésre termett, és ugyan az apró krétai városkában nem érhető el túl sok szállás, de összegyűjtöttük foglalható apartmanokat: az alábbi linkekre kattintva a kívánt időpont megadása után le is foglalhatóak. Aki itt szeretne apartman vagy szállodát foglalni, a legegyszerűbben eljönni Chora Sfakionból hajóval (komppal) tud.

Molos Apartments (2-4 fő)

Daskalogiannis Hotel (2-4 fő)

Villa Niki (2-4 fő)

Kyma (2-4 fő)

Protopapas Rooms (2-4 fő)

Faros Rooms (2-4 fő)

Távolságok:

Rethymno: 90 km
Chania: 96 km
Chora Sfakion: 24 km (az aszfaltozott szakaszig)
Paleochora: 164 km (körben a szárazföldön)
Paleochora: 28 km (vízen)
Heraklion: 167 km
Agios Nikolaos: 228 km
Sitia: 294 km
Stalis: 201 km

Kellemes időtöltést Nyugat-Kréta egyik legszebb falujában, Loutróban!

Scroll to Top