Firka erőd

Firka erőd (Firka Venetian Fortress)

A chaniai kikötő bejáratát védő Firka erődöt a velenceiek építették a középkor török fenyegetése ellen.


A Firka erőd (Firka Venetian Fortress) Chania velencei kikötőjének nyugati szegletében foglal helyet, éppen Görögország legmagasabb világítótornyával szemben. Aki nyugati irányból érkezik a kikötőbe, éppen a Firka erődnél fog bekanyarodni a velencei kikötőbe, és annak masszív falai alatt fog elhaladni.

Firka erőd, Chania látnivalói (Firka Venetian Fortress)

Chania velencei erődítményének építkezései 1610-ben kezdődtek, és csak majdnem két évtizedig tartó munkálatok után fejeződtek be. A Firka erőddel egyszerre húzták fel a nyugat-krétai települést körben védő városfalat is, mely az elképzelések szerint hatásosan egészítette volna ki a vár nyújtotta biztonságot.

Firka velencei erőd (Firka Venetian Fortress) Chania látnivalói Nyugat-Kréta

A Firka erőd (Firka Venetian Fortress) elkészülte után az építményt nem csupán a katonák népesítették be, hanem az adminisztratív feladatokat ellátó hivatalokat is beköltöztették. Az erődben a parancsnokságok, kaszárnyák és hivatali épületek mellett számos raktárat is kialakítottak, ahonnan egy esetleges ostromkor a katonákat és a lakosságot egyaránt sokáig lehetett volna ellátni. A török hadsereg érkeztekor azonban a velenceiek akkora haderővel szembesültek, amekkorára még ők sem számítottak – így az erőd 1645-ben, az Oszmán birodalom hosszas ágyúzása után a várossal együtt elesett.

Firka erőd (Firka Fortress) Chania látnivalói

Miután elűzték a velenceieket, török katonák költöztek a Firka erőd vastag falai mögé, ebből az időszakból származik az erőd mai neve is: a ‘Firca’ szóval a muszlim katonák a barakkokat illették. Az ostromkor megsérült épületek egy részét kijavították, és néhányukat egy ideig börtönként is használták. 1913. december elsején Kréta sziget és Görögország egyesülését megünneplendő az erőd sarki bástyájára jelképesen zászlót is húztak fel.

Chania látnivalói a Firka erőd (Chania Venetian Fortress)

Chania erődítményének megmaradt épületrészei és vastag falai ma korhű látnivalóként szolgálnak, és a velence kikötő nyugati bejáratánál emelkednek. Manapság is láthatóak benne a korabeli vízgyűjtő ereszek, a fegyvertárolók, sőt néhol a velencei szimbólumok és faragásokat is kivehetőek. A megtekintése ingyenes, amelynek keretében az udvart belülről is körbe lehet sétálni hétköznap 8 -15 óra között (szombaton és vasárnap zárva tarthat).

A Firka erőd szomszédságában, a jellegzetes piros épületben a Krétai Tengerészeti Múzeum (Maritime Museum of Crete) látogatható meg, a kikötő túloldalán pedig a Giali Tzamisi, azaz a Kücük Hasan pasa mecset látható.

A Firka erőd (Firka Venetian Fortress) koordináták: 35.519162, 24.015177

Scroll to Top