Ierapetra

Régió: Kelet-Kréta, Lassithi körzet
Koordináták: 35.008171,25.739094 

Ierapetra Kréta szigetének negyedik legnagyobb városa, mely termékeny földjei és sok napsütéses órája miatt miatt az egyik legjelentősebb mezőgazdasági központ.


Ierapetra történelme

Az ókorban Cyrbas néven ismert települést i. e. 2000 környékén alapították, a mínoszi királyságok idején Kréta egyik fontos déli kikötővárosaként emlegették. Évszázadokkal később, a római hódoltság idején elveszítette addig meglévő függetlenségét, és beolvasztották a Római Birodalom városai közé. A rómaiak kihasználták Ierapetra stratégiailag kiváló fekvését, és továbbra is az egyik legjelentősebb dél-krétai városként élte mindennapjait – a térség további fejlesztései is céljaik között szerepeltek. A város kikötőjét modernizálták, az addig viszonylag nyílt területet védőgátakkal látták el. A római gát maradványai az Ierapetra előtti öbölben a mai napig láthatóak, bár nagy részük már a víz alá került.

Ierapetra Európa legdélebbi városa, Kréta sziget

A nagy ókori birodalmak bukása után Ierapetra is eljelentéktelenedett, a környékre kalózok költöztek, akik innen kiindulva fosztogatták a környéket. A régióban csak a velenceiek érkezése után, a 12. századtól lett ismét rend, akik a kalózokat elűzve újjáépítették az elhanyagolt várost. A települést ekkor már Ierapytna-ként emlegették, aminek jelentése ‘Szent Kő’. A Velencei Birodalom a kikötő közelébe megerősített erődöt emelt, bár a helyi legendák szerint az erőd alapjait, és az első falait még a korábban itt regnáló kalózok építették. A Kales néven is ismert erődítmény sokáig Ierapetra hatásos védelmének bizonyult, ám a 16. századtól Kréta szigetét elözönlő törökökkel az erős falak sem bírtak el.

Kales erőd, Dél-Kréta

A török hódoltság korából ma is megtekinthető a városban néhány történelmi emlék, köztük a Kales erőd, illetve látványos az óváros közelében található mecset.

Ierapetra egyik legismertebb történelmi eseménye a Bonaparte Napóleon látogatása volt 1798 júliusában. Az uralkodó a Piramisok Csatájaként is emlegetett Észak-Afrikai hadjáratáról visszatérőben szállt meg a városban egy éjszakát. A győztes ütközetben a Napóleon vezette francia seregek elfoglalták Egyiptom északi részét, szétverték a jelentős túlerőben lévő egyiptomi mameluk hadat, így kiterjesztve a francia birodalom határait. A ház, melyben Bonaparte megszállt, ma restaurálva látható Ierapetra óvárosi részén, a kikötő közelében.

Ierapetra, Kréta sziget

Nyaralás a mai Ierapetrában, Dél-Krétán

Ma Ierapetra Kréta egyik legnagyobb települése, mely 16.000 fős állandó lakossággal rendelkezik. A sziget délkeleti részén, közvetlenül a tengerparton fekvő Ierapetra Európa legdélebbi városának számít, rajta kívül csak apróbb falvak vannak nála is délebben.

A város két főbb részre bontható: az óvárosi, sikátoros utcákkal teli részre a nyugati oldalon, valamint a modernebb épületekből és széles utakból álló, újabb építésű városrészre. Ierapetrának egy több száz méter hosszú tengerparti sétálóutcája is van, mely végig a part mentén, azzal párhuzamosan húzódik.

Ierapetra, Dél-Kréta

Nyaranta itt a legnagyobb nyüzsgés, az Ierapetrában nyaralók, illetve a közeli településekről ide látogatók számos taverna és bár közül választhatnak. Az éttermeken kívül rengeteg különféle butik, ruhaüzlet, szupermarket, szuvenírbolt is várja a vásárlókat mindenfelé a dél-krétai városban, így aki szereti sétálgatni és nézelődni, itt is megtalálhatja a számítását.

Ierapetra Kréta

A legtöbb szálloda Ierapetra környékén a városközponttól kicsit távolabb esik, sokuk akár saját tengerparti szakasszal is rendelkezik, míg a városban inkább az apartmanok és a kisebb hotelek dominálnak.

Mivel Kréta ezen részén kiváló körülmények uralkodnak a mezőgazdaság számára is, az idegenforgalomból származó bevétel még mindig eltörpül a helyi növénytermesztéshez képest: az itt nevelt zöldségeket és gyümölcsöket egész Európába szállítják. A fóliasátrak százainak köszönhetően még a téli hónapokban is zajlik a termelés, amelyekben a zöldségeken kívül többek között még banánt is termelnek.

Ierapetra Kréta

Kifejezetten fontos információ, hogy Ierapetra Kréta, és egyben Görögország legdélebbi és legnaposabb városa, a legtöbbet itt süt a nap az országban – egyben itt a legmagasabb az éves átlaghőmérséklet is.

Ierapetra látnivalói

Ierapetra legjobb látnivalói közé tartozik a kikötő mellett található a Kales erőd, amelyet a velenceiek az 1300-as években építettek a kalózok és a fosztogatók elleni védekezésre. Bár az erős kőfalak a mai napig szilárdan állnak, az építmény az utóbbi években restauráláson esett át.

Kales erőd, Ierapetra látnivalói Krétán

A városban egy 19. században alapított Régészeti Múzeum (Archeological Collection of Ierapetra) is működik, ahol a mínoszi kultúra emlékei, ősi pénzérmék, szobrok, edények, festmények egyaránt megtekinthetőek.

Napóleon házát Ierapetrában az elmúlt időszakban restaurálták, melynek következtében ugyan elvesztette patinás jellegét, ám történelmi érdekessége miatt érdemes elsétálni a kikötő mellett lévő, a part menti sétálóutca mögött álló épülethez.

Ierapetra, Napóleon ház

Ierapetrától kb 20 kilométerre, Kalamafka után fekszik a két tenger kilátó, ahonnan Kréta sziget északi oldalára, és a délen a Líbiai-tengerre remek panoráma nyílik. Ez Kréta legkeskenyebb pontja! A Bramiana víztározó sincs messze, illetve olyan kellemes hangulatú falvakat lehet meglátogatni a közelben, mint Myrtos vagy Makris Gialos (Makry Gialos).

Ierapetra egyik látnivalója Dél-Krétán

Strandok a környéken

Ierapetra strandjára a sötét színű, köves-kavicsos szakaszok a jellemzőek – az aprókaviccsal, illetve sötét homokkal borított partok a településtől néhány kilométerre kezdődnek, főleg a keleti oldal népszerű.

Ierapetra strand

Ierapetra egyik legnépszerűbb látványossága a közeli Chrissi sziget és strandjai (Chrissi island), mely szinte trópusi látványt nyújt a Dél-Krétán nyaralók számára. A Chrissit meglátogató hajók a város kikötőjéből indulnak délelőttönként, fakultatív programként még egészen távoli településekről is hozzák ide buszok a nyaralókat.

Ierapetra kikötője

A közeli strandok közül említést érdemel Myrtos strandja nyugaton (Myrtos beach), illetve Koutsounari (Kutsunari), Ferma aprókavicsos partszakaszai (Ferma beach). Keletebbre aranyhomokos, lassan mélyülő partot Makris Gialosnál (Makry Gialos) talál a Krétán szigetén eme környékén nyaraló.

Ierapetra, Kréta sziget

Ierapetra szállás – ajánlott szállodák, studiók

Európa legdélebbi városa ugyan mezőgazdaságáról is ismert, de idegenforgalma sem elhanyagolandó: számos apartmant és szállodát talál a környéken a Kréta ezen részét felfedezi vágyó. Ierapetra szállásaihoz csak kattintsunk ide.

Főbb távolságok

Heraklion: 92 km
Agios Nikolaos: 33 km
Rethymno: 169 km
Chania: 228 km
Sitia: 62 km
Hersonissos: 67 km
Stalis, Malia: 60-65 km
Plakias: 203 km
Chora Sfakion: 233 km
Paleochora: 298 km

Balos: 273 km
299 km
Falassarna: 274 km
Vai: 84 km
Chrissi sziget: 10 km

Scroll to Top