Aradenai szurdok

Aradena-szurdok (Aradena Gorge)

Elhelyezkedés: Nyugat-Kréta, Chania régió
Koordináták: 35.222300, 24.062579 (a fahíd)

Chora Sfakiontól nyugatra, a Fehér-hegységben húzódik ez a látványos nyugat-krétai szurdok, mely felett érdekes fahíd is átível.


A Chania régióban elhelyezkedő Aradena-szurdok (Aradena Gorge) megközelítése Kréta délnyugati részéről, Chora Sfakion faluból a legkönnyebb, ahonnan kacskaringós, szerpentines út vezet fel a hegyekbe Anopolos falun keresztül, és ejti útba magát a szurdokot is. A szomszédos Aradena faluról elnevezett szurdokvölgy legismertebb jellegzetessége a felette átívelő fahíd, mely az autósforgalmat is kiszolgálva biztosítja tovább az utat a völgy másik oldalára.

Aradena híd, szurdok, Nyugat-Kréta természeti látnivalók

Az aradenai fahíd közelében az autót leparkolva az is könnyűszerrel szemügyre veheti a mély völgyet, aki nem szeretne túrázni benne: a magasból letekintve felettébb érdekes látványt nyújt ez a természeti látnivaló.

Az Aradena-szurdok (Aradena Gorge) túrázói számára ellenben fontos információ, hogy a népszerűbb krétai szurdokvölgyek közül többek szerint az Aradena település melletti völgy rejti az egyik leglátványosabb, közepes nehézségű túraútvonalat: a kirándulóknak helyenként méretes sziklákon és köveken kell átmászniuk, néhány helyen pedig a magasságkülönbségek csak meredek létra segítségével küzdhetőek le.

Aradena szurdok, Aradena gorge (Nyugat-Kréta) látnivalók

A 750 méteres magasságból induló, kb. 15 km hosszú Aradena szurdok bejárása négy-öt órát vesz igénybe, az ösvény egészen a Líbiai-tenger partjáig levisz, ahol a Marmara beach (Paralia Marmara) is fekszik. A szurdokvölgy a legmélyebb pontján 138 méteres, sok helyen szinte függőleges sziklafalai Nyugat-Kréta egyik legszebb természeti látnivalóját, a Szamariai-szurdokot idézik. Kezdeti részén egy cseppkőbarlang is felfedezhető, a Drakolaki-barlang (Cave Drakolaki), melyhez több mint ezer méteres a magasságba kell felmászni.

Aradena túra

Apró érdekesség, hogy az útvonal egy része délről, a Marmara strand (Marmara beach) felől indulva egyesek szerint némileg könnyebben járható – felfelé sétálva egy csipettel kevésbé tűnik megterhelőnek. A krétai Marmara beach apró, ám igen bájos tengerpart, melyet napernyőkkel, napágyakkal, sőt tavernával (Taverna Dialeskari) is kiépítettek. Mivel magas sziklafalakkal is elzárt strand, és aszfaltozott út sem vezet ide, a Marmara beach megközelítésének legegyszerűbb módja tenger felőli, a bájos Loutro faluból induló vízitaxi.

Aradena Kréta

Az Aradena-szurdokban a növényzet sok helyen szegényes mivolta miatt inkább az érdekes formájú sziklafalak, és a vízmosások okozta alakzatok jelentik a változatosságot. Az útvonalon kecskék és más, szabadban tartott állatok bárhol előfordulhatnak, előbbiek jellegzetes kolompjait már messziről hallani: legtöbbször a helyi mezőgazdászok háziállatai jönnek le ide, célszerű békén hagyni őket.

A völgybe a belépés ingyenes, és elvileg egész évben látogatható, de gyakorlatilag csak tavasztól őszig alkalmas a túrázásra Kréta más szurdokaihoz hasonlóan, és akkor is érdemes az időjárás előrejelzéseket figyelni. Ennek oka, hogy a hidegebb, csapadékosabb hónapokban, illetve a nagy esőzések alkalmával a hasadék fokozottan balesetveszélyessé válhat az esetleges sziklaomlások és az ilyenkor özönvízszerűen lezúduló csapadék miatt. Az Aradena-szurdok (Aradena Gorge) bejárásához ivóvíz, ennivaló, túracipő, fejfedő feltétlenül ajánlott.

Aradena szurdok (Aradena Gorge)

Az aradenai fahíd (Aradena Bridge)

Aradena jellegzetes fahídját 1986-ban építették a völgy fölé, amikor aszfaltozott út is készült a faluhoz. Az acél tartószerkezetből és erős fapallókból készült híd sokak számára meglepő lehet, mivel áthaladáskor meglehetősen hangos, de ijedelemre természetesen nincs ok, teljesen biztonságos konstrukció.

Aradena fahíd

A híd elkészültéig, illetve az út leaszfaltozásáig csupán egyetlen, meredek gyalogösvény vezetett le a hegyekből Chora Sfakion felé, szinte teljesen elzárva a szurdok közelébe épült Aradena és Anopolis falvakat a civilizációtól. Aradena fahídja meglehetősen szűkös, egyszerre egyetlen autó áthaladását biztosítja, ám a kis itteni forgalmat ez is bőven kiszolgálja.

Aradena híd

A híd Kréta sziget egyik kedvelt bungee jumping helyszíne is. Időnként extrémsportolók érkeznek ide, hogy kötéllel biztosítva ugráljanak le a mélybe, és érezzék az adrenalint: egész Görögországban ez a legmélyebb helyszín, ahol hivatalosan is engedélyezett ez a sport.

Aradena fahíd, Nyugat-Kréta

A híd nyugati oldalán egy kis kávézó is működik, parkolóval, mögötte pedig Aradena romos ófaluja, és a Mihály Arkangyal templom látogatható meg. Az egykori kőházak közül néhány még viszonylag jó állapotban látogatható meg, de a legtöbbnek már csak a falai és az alapja maradtak.

Aradena falu, Dél-Kréta, Chania régió

Sokan, akik be akarják járni a szurdokot, a híd közelében sétálnak le a völgybe, ahonnan már nem 15, hanem 7 kilométeres a túra a tengerig, és időben is csak fele a teljes távnak: tempótól függően két és fél – három órát ölel fel.

Aradena szurdok

Aradena szurdok és fahíd információk

Nyitva tartás: egész évben látogatható (időjárás függvényében, télen vagy esős időben nem ajánlott)
Belépő: nincs
Egyéb nevek, elnevezések: Aradena Gorge, Aradaina Gorge, Aradena Bridge

Aradena híd és szurdok (Aradena gorge, bridge)

Távolságok

Chora Sfakion: 16 km
Frangokastello: 30 km
Rethymno: 80 km
Chania: 87 km
Plakias: 57 km
Heraklion: 159 km
Paleochora: 156 km
Stalis, Malia: 188 km
Hersonissos: 181 km
Agios Nikolaos: 219 km
Matala: 123 km
Ierapetra: 252 km

Scroll to Top