Sougia

Régió: Nyugat-Kréta, Chania régió
Koordináták: 35.24841,23.810886

Az aprócska Sougia a nyugalom megtestesítője a Kréta délnyugati részén magasodó hegyek lábánál.


A kis méretű, alig néhány tucatnyi házból álló krétai település meglehetősen aprócska, az egyik legkisebb part menti falu a sziget Líbiai-tengerrel határos partvidékén. A legközelebbi nagyvárostól, Chaniától bő 60 kilométerre, délre fekvő Sougiában ennek megfelelően csupán néhány apartman és kisebb szálloda, 3-4 taverna, és egy szupermarket található csupán. A csend övezeteként is elhíresült falucska ennek ellenére tökéletesen kiszolgálja a helyben nyaralókat, és a Kréta távolabbi tájairól ide látogatókat.

Sougia, Kréta sziget Görögország

Sougia kaviccsal, valamint sóderszerű aprókaviccsal borított strandja több mint 1 kilométer hosszan húzódik, közepes kiépítettségű, nudisták részére is fenntartott sarokkal. A Líbiai-tenger itt is, csakúgy mint a többi dél-krétai tengerparton, szélcsendes és hullámoktól mentes időben rendkívüli tisztaságáról híres. Kréta szigetének közeli hegyei kiváló túralehetőségeket biztosítanak, gyakorlatilag már egyből a Sougia mögött emelkednek. Mivel a városkában nincs benzinkút, így ne üres tankkal érkezzünk.

Az ókori időkben már laktak erre: a régészek szerint a számos környékbeli feltárás azt bizonyítja, hogy független városállam virágzott itt, Lissos néven. A település középkori múltjáról csak kevés bizonyíték áll rendelkezésre, a falu újkori története jobbára csak a 20. század elejétől ismeretes. Akkoriban néhány krétai család költözött ide, akik szamárháton hozták-vitték az élelmet az északabbra fekvő falukból.

Sougia, Kréta

A nyaralók a 70-es évektől kezdve fedezték fel maguknak a helyet: elsőként néhány hippi érkezett csupán, élvezni az itt megbúvó nyugalmat és a dél-krétai táj vad szépségét. Bár az évek során egyre több látogató látogatott el ide, szerencsére a klasszikus, szállodasoros tömegturizmus Kréta ezen részén sohasem alakult ki. Sougia így megmaradhatott a szigeten annak, ami miatt az első ide látogatóknak is megtetszett: békés, csendes, ám hangulatos településnek.

Aki ide látogatna, Chaniából és környékéről másfél órás autózásra számítson a kacskaringós, hegyes-völgyes utak miatt.

Scroll to Top