Heraklioni Régészeti Múzeum

Heraklioni Régészeti Múzeum (Heraklion Archeological Museum)

Elhelyezkedés: Kelet-Kréta, Heraklion
Koordináták: 35.339180, 25.136969

A Kréta sziget fővárosában, Heraklionban található Régészeti Múzeum (Heraklion Archeological Museum) a mínoszi kultúra és az elmúlt évezredek legjelentősebb emlékeivel várja a látogatókat. A világon is egyedülálló, páratlan ókori gyűjteménnyel rendelkező krétai múzeum egyike Görögország legfontosabb múzeumainak, és az év minden szakában népszerű a történelmet kedvelők körében.


Kréta legnagyobb régészeti múzeumának története

A sziget első számú régészeti múzeumának elődintézményét még 1883-ban, a török hódoltság idején alapították. Eleinte meglehetősen szegényes körülmények között, kevés kiállítási tárggyal működött, a korabeli beszámolók szerint az első években alig két termet foglaltak el a leletek. Az 1800-as évek végére érve azonban Kréta sziget régészeti élete jelentősen felpezsdült, egyre nagyobb léptékű feltárások indultak, egymás után érkeztek a kutatók, ismert régészprofesszorok és csapataik Krétára.

Heraklion Régészeti Múzeum, Kréta sziget legjobb múzeumai (Heraklion Archeological Museum)

A szinte folyamatosan zajló ásatások során számtalan ősi tárgy került elő a mínoszi kultúra idejéből, többségük már akkor felbecsülhetetlen értéket képviselt. További vizsgálatok céljából a legtöbb Krétán feltárt anyagot a Heraklionban működő Régészeti Múzeum kapta, és lassan beindultak a magánszemélyek adományai is: az intézmény egyre inkább bővülni tudott, anyagiakban is gyarapodott, és további új feltárások indulhattak a szigeten. Az intézmény végül kinőtte az addigi kereteit, és szükségessé vált egy modernebb, tágasabb, még jobban felszerelt bemutatóterem, kutatólaboratóriumokkal kiegészítve.

Heraklion Régészeti Múzeum, Kréta (Heraklion Archeological Museum)

Az új épület munkálatai, melybe a tervek szerint a Heraklioni Régészeti Múzeum (Heraklion Archeological Museum) költözhett, 1935-ben kezdődtek el, Patroklos Karantinos építész tervei alapján. Az intézmény új székhelye azonban a II. világháborúig nem készült el, és a háborús évek teljesen megállították az építkezést. A harcok alatt ráadásul félő volt, hogy megsérül az addigi gyűjtés, a több ezres darabszámot elérő régészeti kollekció, ám a relikviákat végük mindvégig sikerült biztonságos körülmények között tartani és az utókor számára épségben megőrizni. Heraklion Régészeti Múzeuma teljesen csak a háborús éveket követően, 1952-re készült el, majd abban az évben meg is nyitotta meg kapuit – egészen 1958-ig azonban még zajlottak építkezések benne, sőt még 1964-ben is kapott új szárnyat az építmény. Az immár jóval tágasabb kiállítási termek mellett könyvtár, több laboratórium, és irodahelyiségek is helyet kaptak, melyekre igencsak nagy szükség volt már.

Heraklion Régészeti Múzeum (Heraklion Archeological Museum)

Heraklion Régészeti Múzeumában (Heraklion Archeological Museum) a régészeti leletek száma az elmúlt évtizedekben is folyamatosan bővült, a helyi feltárások anyagai mellett a múzeum gyakran vásárolt magángyűjtőktől is. Az építmény utolsó felújítását 2014-ben végezték, amikor több ponton is modernizálták: új szellőzőrendszert és nyílászárókat kapott, korszerűsítettek a belső világításon, valamint több kiállítási terme új kialakítást kapott.

A Heraklioni Régészeti Múzeum napjainban (Heraklion Archeological Museum)

Az intézmény jelenleg Kréta legnagyobb régészeti múzeuma, mely több mint 15.000 darabos régészeti lelettel rendelkezik, és ez egész Görögország egyik legfontosabb régészeti intézményévé teszi. A kiállításon a legnagyobb teret az i.e. 2000-től az i.sz. 400-ig tartó időszak kapja, a Kréta szigetén zajló régészeti feltárások zöme is erre az időszakra koncentrál. A múzeum legrégebbi műtárgyait a régészek i. e. 6000-re datálják: a neolitikus korból származó termékenységi istennő és kisebb agyagedények jelzik a krétai civilizáció megjelenését.

A Régészeti Múzeum állandó kiállításain a több ezer apróbb kézműves ereklye mellett a kézzel festett freskók, a kisebb-nagyobb szobrok, a vázák, a tálak, de még a korabeli fegyverek is megtalálhatóak. Kréta sziget minden régiójából, keletről és nyugatról egyaránt őriznek itt műtárgyakat: Knosszosz (Knossos), Malia, Fesztosz (Phaistos) és Zakros mínoszi palotáiban feltárt emlékekből rendkívül gazdag látnivalót kínál a múzeum.

A nyilvános bemutatók 20 teremben a zajlanak, időrendi sorrendben bemutatva a régészeti leleteket. A közönségtől elzárt termekben és laboratóriumokban azonban jelenleg is dolgoznak a régészek, akik a kiásott ókori tárgyak feltárását, beazonosítását és konzerválását végzik folyamatosan.

Heraklion Régészeti Múzeum információk

Heraklion Régészeti Múzeuma egész évben nyitva tart és várja a történelem iránt érdeklődőket, váltott téli és nyári nyitva tartási rend szerint, a nemzeti ünnepek kivételével. A modern hatású kockaépület Kréta fővárosának kikötőjétől kb. 300 méterre fekszik a belváros irányában, az Eleftherios-téren, Eleftherios Venizelos szobrának közelében.

Nyitva tartás

Nyári nyitva tartási idő április 1-től október 31-ig 8:00 – 17 :00-ig, keddenként 10-től nyit.

Az ezen kívül eső téli időszakban általában 15:30-kor zár.

Belépőjegy díja: kb. 12 Euro
Kedvezményes jegyek: kb. 6 Euro

Kombinált belépőjegy megváltása is lehetséges kb. 20 Euróért, mellyel Knosszosz (Knossos) és a Régészeti Múzeum látogatható.

Egyéb nevek, írásmódok: Archeological Museum of Heraklion

Web: heraklionmuseum.gr

Scroll to Top