Aptera erőd (Aptera Fortress, Aptera Koules)

Elhelyezkedés: Nyugat-Kréta, Chania régió
Koordináták: 35.465686, 24.147002

Chania környékének erődítményét nem a velenceiek, hanem a törökök építették egy dombtetőre, akik a nagyvárostól északkeletre fekvő területeket tarthatták szemmel.


Az Aptera erőd (Aptera Fortress, Koules Fortress of Aptera) a Chania városától mindössze bő 10 kilométerre fekvő Aptera falu mellett épült fel, ahonnan kacskaringós útvonal visz a Nyugat-Kréta történelmi látnivalói közé tartozó vár ingyenes parkolójához. A National Roadon útjelző táblák is mutatják az utat Apterához, hogy pontosan hol kell lefordulnunk a főútról, mivel az Aptera erőd magasabb dombokra épült falu külterületén, a központtól nagyjából egy kilométerre – be kell mennünk a faluba és át kell mennünk rajta.

Aptera erőd (Aptera Fortress) Chania látnivalói

Itt egyből Chania közelének két látnivalóját is meglátogathatjuk: magát az Aptera erődítményt, és az ősi Aptera romjait (Ancient Aptera), mely az ókor fontos városállama volt Kréta szigetén.

Az Aptera erőd rövid története

Az Aptera erőd (Aptera Fortress) meglehetősen érdekes vár Nyugat-Krétán, ugyanis a legtöbb krétai erőddel ellentétben nem a velenceiektől, hanem a törököktől származik. Az 1866-os felkelés utáni években építettette az Oszmán Birodalom helytartója, Husszein Pasa (Hüseyin Avni Pasa), hogy a sziget ezen részén a további lázadásoknak elejét vegye.

Aptera, Kréta (Koules Aptera) Chania régió

Kréta török uralmának egyik legnagyobb méretű erődítménye lett, melyből a Chania városától keletre fekvő területeket tarthatták szemmel, többek között Souda, Kalyves, Almyrida térségét, illetve a mögötte elterülő Apokoronas völgyét. Az Aptera erőd (Aptera Fortress) vaskos falaival, apró lőréseivel, méretes bástyáival, és benne elszállásolt katonákkal tartott rendet, és jelentett már megjelenésével is elrettentést.

Aptera, Nyugat-Kréta látnivalók, Chania

A török vár meglehetősen nagyszabású munkálatok során készült el: abban az időszakban ez volt a törökök legnagyobb építkezése Kréta szigetén, melynek vaskos falai akár hosszas ostromot is kibírtak volna. Bent megannyi helyiséget alakítottak ki: az élelmiszerraktáraktól a várbörtönön keresztül a katonák nyughelyéig mindenre gondoltak, ezzel nem csak külsőleg, de belülről is a kor tipikus török erődítményét megalkotva. A falak négyszögletes udvart fognak közre, ahonnan fából készült lépcsők és pallók vezetnek a belső helyiségekbe, illetve fel a falakra.

Aptera erőd egyik érdekessége, hogy két fő bástyája a szárazföld felé tekint, nem pedig a tenger irányába: ez a szárazföldi rendfenntartás, és az esetlegesen onnan érkező támadás miatt volt fontos a törökök számára. A tengerhez némileg közelebb épült, börtönként használt török Intzedin erőddel (Intzedin Fortress, Ingedin) egymást nagyban erősítették, utóbbi számára a magasban fekvő Aptera figyelőszolgálatot is ellátott.

Aptera, Nyugat-Kréta

Információk az Aptera erődről napjainban

Az egykori török építmény, az Aptera erőd ma Chania környékének, egyben Nyugat-Krétának történelmi látnivalói közé tartozik, ám viszonylag kevesen keresik fel, mivel gyakran zárva tartják, és csak időszakosan, helyi rendezvényekhez nyitják ki. A falak elé egy kis parkolót építettek, ahonnan körbejárhatóak a külső falak, illetve a keleti bejárathoz betonjárda visz, más azonban az erőd mellé nem készült.

Chania látnivalói, Aptera erőd (Aptera Fortress)

Mivel a török erőd egy tengerhez közeli domba épült, a falaktól meglehetősen látványos a kilátás a vidékre: tiszta időben, alacsony páratartalom mellett akár 40-50 kilométerre is ellátni innen. Jól látható a domb alján fekvő Intzedin erőd (Intzedin Fortress, Ingedin), a Chania mellett fekvő Akrotiri-félsziget déli része, a Souda erődsziget, illetve a nyugat-krétai tengerparti nyaralóhelyek közé tartozó Kalyves és Almyirida környéke.

Aptera erőd (Chania látnivalói), kilátási pont

Az Aptera erődhöz vezető útról látogatható meg az ősi Aptera (Ancient Aptera, Archeological Site of Aptera) is, mely Nyugat-Kréta egyik legfontosabb városállama volt. Az ősi Aptera a török erődtől eltérően látogatható, nyitva van a közönség előtt, ahol több régészeti érdekesség mellett még görög színház is megtekinthető. Apró érdekesség, hogy helyenként még az oda vezető út mellett is vannak ókori eredetű történelmi emlékek.

Ősi, ókori Aptera (Ancient Aptera) Nyugat-Kréta látnivalói

Egyéb nevek, írásmódok: Aptera Fortress, Aptera Koules, Koules Fortress of Aptera, Subashi Fortress

Scroll to Top