Psiloritis

Elhelyezkedés: Nyugat-Kréta, Rethymno régió

A Kréta sziget legmagasabb pontját is rejtő Psiloritis hegyvonulaton nem ritkák a kétezer méter fölé magasodó csúcsok sem.


A Kréta három fő hegyvonulata közül a Psiloritis rejti Kréta legmagasabb hegyvidéki területét, ahol az Idi nevű hegycsúcs (Mouint Idi, vagy Timios Stavros) 2456 méter magasba emelkedik. A Nyugat-Krétán, Rethymno régió közepén található hegységhez számtalan krétai legenda kapcsolódik, mely szerint még a legfőbb görög istenség, Zeusz is járt ezen a tájon. A hegyvidék 1200 négyzetkilométeres területen természetvédelmi övezet is, melynek területe Psiloritis Natural Park, illetve Psiloritis UNESCO Global Geopark néven ismert. A hegyvidék egy része még keletre, Heraklion régióba is átnyúlik, de a legnagyobb része Rethymnóhoz tartozik.

Psiloritis, Kréta legmagasabb pontja Rethymno régióban

A hirtelen magasba törő sziklafalak alján még zöldellő növényzet él, köztük kiterjedt erdőségekkel és mediterrán cserjékkel, a délkeleti oldalon elterülő Rouvas erdő (Rouvas Forest) Kréta egyik legnagyobb természetes erdősége. A magasabb részeken azonban szinte csak füvek és zuzmók élnek, és egy idő után pedig már teljesen kopárak Psiloritis hegyvidéke. Természetes vízforrás a magasabb régiókban meglehetősen kevés akad, szinte csak a csapadékosabb hónapokban, illetve télen öntözi eső vagy hó a vidéket. Decembertől ilyenkor befehéredik a hegység, és nem csupán a leghidegebb hónapokban, januárban és februárban ölt téli gúnyát a Psiloritis, de egészen késő tavaszig havasak lehetnek a legmagasabb pontok.

Psiloritis, Kréta legnagyobb hegye, legmagasabb pontja milyen magas

A Psiloritis egyes részein akár még nyár közepén is hó lehet, lásd a fenti képen 2022 június végefelé

Kréta szigete télen sokak számára meglepő módon síterepet is biztosít a téli sportok szerelmeseinek: néhány lankát síelésre, snowboardozásra is használnak.

Psiloritis, Kréta (Psiloritis Mountain)

A Psiloritis 2000 méter fölötti magaslataiba az Idin kívül még további négy csúcs emelkedik, a Koussakas, a Vouloumenou, a Stolistra, és az Agathias. Az Idi csúcsán egy aprócska, ám ősi múltra visszatekintő kőkápolna is található, mely zarándokhelyként is funkcionál. A Szent Keresztről elnevezett kis kőépület csak hosszas, órákig tartó gyalogtúrával érhető el, mivel a Psilorotis magasabban fekvő részeire nem vezet aszfaltozott út. A csúcsról igazán lenyűgöző a kilátás: ha nem takarják felhők a környező vidéket, akkor a másfél órás autóútra lévő Heraklionig is ellátni, délre pedig a Líbiai-tenger partvonala is kiválóan látszik.

Psiloritis Kréta

A környék legnagyobb ismert barlangja az Ideon, más néven Idaion Antros barlang (Cave Idaion Antros), melyben az ókor emberei is tiszteletüket tették – a régészek több ezer éves ékszereket, ősi fémtárgyakat találtak benne szétszórva. Egy másik neves barlang a Kamares cseppkőbarlang (Kamares Cave), ám mindkettőhoz komolyabb túrázás szükséges a Psiloritis szívében.

A Psilorotis magaslatait néhol fennsíkok szakítják meg, melyek közül a legnagyobb a Nida-fennsík (Nida Plateau) – több mint ezernégyszáz méteres tengerszint feletti magasságban fekszik. A hegy egyik csúcsán obszervatórium is működik, mely nem csupán az eget fürkészi, hanem meteorológiai állomásként is működik. A kopár, és gyakran rendkívül meredek hegyvidéki területre viszonylag kevés aszfaltozott út kanyarodik fel, a főutak mind megkerülik.

Psiloritis hegység, Kréta

A Psiloritis Görögország 10 legmagasabb hegyvidéki területe közé tartozik, ugyanis a Kréta legmagasabb pontja 2456 méteres magasságával a kilencedik legmagasabb csúcs. A legmagasabb pont Görögországban az Olympos (Olympus), mely 2917 méterrel magasodik a tengerszint fölé. Krétán a második legmagasabb pont alig marad el a Psiloritis magasságától: a Lefka Ori Chania régiójában 2452 méter magasra tör, azaz mindössze 4 méterrel alacsonyabb!

Psiloritis Crete (Kréta)
A Psiloritis Krétán
Kréta szállások
Apartman és hotelek véleményei, árak, értékelések
Scroll to Top