Elounda

Régió: Kelet-Kréta, Lassithi körzet
Koordináták: 35.262318,25.721652

A Kréta északkeleti részén található Eloundát hangulatos földrajzi elhelyezkedése, és Agios Nikolaoshoz való közelsége teszi népszerűvé.


Elounda (Elunda) Kelet-Krétán, Agios Nikolaos közelében fekszik, a tágas Mirabello öbölben. A közepes méretű nyaralófalut és strandjait a hosszan elnyúló Kolokytha félsziget védi a tenger hullámaitól, így itt akkor is van esély nyugodt tengerre, amikor Kréta északi részén szinte mindenhol hullámzik. A kopár dombokkal körülvett Elounda közvetlenül a tenger partjára épült, a központban található kikötőjében kisebb-nagyobb halászcsónakok és nagyobb méretű, elegáns yachtok egyaránt horgonyoznak. 

Elounda Kréta sziget

A 2000 fős lakosság zöme évtizedekkel ezelőttig halászatból és sólepárlásból élt, mára viszont már az idegenforgalom jelenti a fő megélhetési forrást: az apartmanok mellé egyre több luxusszálloda is épül. Az ókorban Kréta ezen térségében is éltek emberek, sőt i.e. 500 körül az Olous nevű város a sziget egyik legerősebb városállamának számított mintegy negyvenezer fős lakosságával. Az ókori városnak még saját pénzérméje is volt, melyekre a környék ásatásain tucatszámra bukkantak a régészek.

Elounda, Kelet-Kréta és a Mirabello öböl

Nyaralás Eloundában Kelet-Krétán

A település kedveltsége ellenére csak a nyári főszezonban nevezhető zsúfoltabbnak, amikor tavasztól őszig érezhetően megélénkül a forgalom. Napközben jobbára Elounda strandjain zajlik az élet, melyeket a város külsőbb pontjain alakítottak ki, a kikötőtől kezdődően.

Kréta, Elounda

Elounda utcáin számos taverna, áruval megrakott szupermarket, ajándéküzlet, kávézó és bár is található. Az utcák esténként megtelnek emberekkel, a nyári éjszakák legforgalmasabb része a kikötő környéki utcák mellett a települést kettészelő főút – népszerű úticél, de Hersonissostól és Maliától messze elmarad méretben és nyüzsgésben egyaránt. Bár diszkók nem igazán jellemzőek erre a régióra, a bárok szinte mindig megtelnek strandolásban megfáradt nyaralókkal.

Elounda, Kréta

Elounda látnivalói

A város népszerűségéhez a közelben található, velenceiek által középkorban épített erőd, a 20. században már a leprások szigeteként elhíresült Spinalonga közelsége is jelentősen hozzájárul. Elounda kikötőjéből délelőttönként szinte fél óránként indulnak kirándulóhajók és fakultatív programok Spinalonga felfedezésére.

Elounda, Plaka, Spinalonga

Eloundából természetesen a közeli Agios Nikolaosban kötelező egy városnézés, ahol a legendás belső tó megtekintése és körbesétálása kellemes program. Egy másik aprócska, ám bájos település Plaka, mely Spinalongával éppen átellenben található, mindössze néhány perces autózásra Eloundától.

Elounda, Kréta sziget keleti részén

A legszebb kolostor a környéken az Areti kolostor (Aretiou Monastery), mely Kelet-Kréta ezen régiójának egyik takaros intézménye bizánci eredetű festményekkel.

Strandok a környéken

Elounda strandja a kikötőtől északra található, homokos-aprókavicsos tengerpart. A napernyőkkel, napágyakkal rendszeresen kiépített part mögött beach bárok és tavernák sorakoznak, gyakran Kék Zászlóval (Blue Flag Awards) is kitüntetik. A környék többi strandja inkább kis méretű, sziklás öböl, helyenként homokos parttal, gyakran szállodákhoz tartozva.

Elounda strand, tengerpart

Szállodák, apartmanok Elounda környékén és a Mirabello öbölben

Eloundában számos remek szállás várja a nyaralókat, a medencés szállodáktól az egyszerűbb apartmanokig. Ha egyéni nyaralást tervezel Krétán és érdekel ez a kisváros, a legtöbb szállás összehasonlításához és a véleményekhez Eloundában kattints ide!

Elounda Kelet-Kréta nyaralás

Utasbiztosításért erre fáradj, hogy megnézd idén mi ajánlott, és miért!

Távolságok

Agios Nikolaos: 11 km
Heraklion: 71 km
Rethymno: 148 km
Chania: 208 km
Paleochora: 277 km
Stalis: 40 km
Matala: 137 km
Ierapetra: 44 km

Elounda Kréta strand
Scroll to Top