Agia Marina

Agia Marina (Αγία Μαρίνα) Nyugat-Kréta egyik legfontosabb nyaralóövezete, mely Chania külvárosainak egyikeként vált népszerűvé az utóbbi években. A nagyvárostól mindössze 10 kilométerre fekvő Agia Marina aranyhomokos stranddal, számos üzlettel és nyaranta kifejezetten nyüzsgő élettel rendelkezik, fekvésének köszönhetően pedig Kréta nyugati részének felfedezésére is jó kiindulópont lehet.

Régió: Nyugat-Kréta, Chania
Koordináták: 35.519880, 23.930661
Így is ismerhetjük: Ag. Marina, Αγία Μαρίνα
Szállások: apartmanok, hotelek Agia Marinában


Agia Marina információk

Agia Marina (Αγία Μαρίνα) főként apartmanokból és szállodákból álló nyaralófalu, mely nyaranta élénkül meg igazán Kréta szigetén. A legközelebb fekvő repülőtér Chania légikikötője (CHQ), mely harminc kilométerre fekszik Agia Marinától.

A település állandó lakossága kb. 1500 fő, akiknek egy része a tavasztól őszig tartó idegenforgalomból él, míg mások a közeli Chania városba járnak át dolgozni. A tömegközlekedés is összeköti a falut a környékkel, így Agia Marinából Chaniába helyi buszjáratok segítségével könnyedén be lehet jutni akár nappal, akár a kora esti órákban, de taxik is vannak nyaranta a főutcán.

Agia Marina beach
Agia Marina, Kréta

A Nyugat-Kréta északi felén elterülő településnek egy kis óvárosi része is van, amelyre a modern épületek kevéssé jellemzőek – a szállodák emelése ebben a negyedben hosszú időn keresztül nem volt engedélyezett. Agia Marina a repülővel érkező magyar nyaralók számára is jó kiindulópont lehet a környék felfedezésére, Chania és a környező települések bebarangolásához, illetve Kréta szigetének nyugati oldalának bejárásához.

Agia Marina információk Kréta
Agia Marina strand

Néhány évtizede a falucska meglehetősen aprócska és csendes volt, ám az idegenforgalom megjelenésével ez nagyot változott. Az egymással szomszédos települések szinte egybeépültek, rengeteg szállodát és apartmant húztak fel mind a part mentén, mind a távolabb eső részeken. Agia Marina nyugati szomszédai a karakterében meglehetősen hasonló Platanias és Gerani, keletről pedig Stalos, Daratsos és Agia Apostoli találhatóak még Chania előtt. A központi részről városnéző kisvonat is indul, mely körbejárja a falut átszelő főutat és a környéket.

Agia Marina főutca, üzletek Kréta
Agia Marina főutcája

Nyaralás Agia Marinában, Chania mellett

Nyugat-Krétán Agia Marina teljeskörűen kiszolgálja a nyaralóit: autó- és motorkölcsönzők, szupermarketek, ajándéküzletek sora szegélyezi a főutat, sok helyen látványos, magasra nyúló pálmafákkal és színes virágú leanderekkel díszítve.

Agia Marina nyaralás, Kréta
Agia Marina főutcája több tucatnyi bárral, étteremmel, szupermarkettel

Az esti órákban Agia Marina élete kifejezetten élénk a főút mentén: a mellette futó járda egyben a sétálóutca szerepét is betölti, mely pezseg az élettől. Aki szeret nyaralásán nézelődni, ajándék- és ruhaüzleteket látogatni, itt nem fog unatkozni a nyári hónapokban, mivel a Platanias nyaralófaluval összeérő üzletsor rengeteg különféle butikot tartogat. A városkának tengerparti sétálóutcája nincs, de mivel több beach bár és taverna üzemel a parton esténként is, a főutcáról könnyedén le lehet sétálni a tenger mellé.

Agia Marina nyaralási információk (Nyugat Kréta repülővel)

A nyugat-krétai nyaralóvároska főutcáján a tavernák és kávézók mellett található gyógyszertár, minigolf, postahivatal, pékség, Synka és más szupermarketek, ATM automata, fodrászat is. A főutcáról júniustól szeptember végéig naponta több alkalommal városnéző kisvonat indul, mely a környéket járja be, különböző útvonalakon és időpontokban.

Agia Marina látnivalói

A parkolás Agia Marinában a főúton az út mellett párhuzamosan, díjmentesen lehetséges (ahol nem tiltják táblák), továbbá a benyíló utcákban, valamint a főút mellett is kialakítottak néhány nagyobb területet az autók számára.

Agia Marinában az autóbérlésen is érdemes elgondolkozni, hiszen Nyugat-Kréta legjobb látnivalói és strandjai, köztük Elafonissi beach, Seitan Limania, a Zorba strandjaként elhíresült Stavros beach, vagy több csodálatos kolostor autóval innen viszonylag könnyen elérhető. A látogatásra ajánlott további helyek még a sziget legszebb strandjai közé tartozó Balos beach és Falassarna beach, vagy a Kréta déli részén fekvő Chora Sfakion környéke, ahol egészen más a hangulat, mint északon.

Agia Marinából fakultatív programok is indulnak magyar idegenvezetéssel, amelynek úticéljairól, állomásairől, illetve a fakultatív program áráról szervezett nyaralás esetében a helyi idegenvezető mindig ad bővebb tájékoztatást. Aki egyénileg érkezik ebbe nyugat-krétai nyaralóvárosba és szeretne fakultatív kiránduláson részt venni, figyelje a sok helyre kirakott szórólapokat, illetve a helyi turisztikai irodákat.

Agia Marina, Nyugat-Kréta

Agia Marina strand (Agia Marina beach)

A település partszakaszának, az egyszerűen Agia Marina beach (Παραλία Αγίας Μαρίνας) néven ismert strand legnagyobb részét a sárgás homokkal borított part képezi, néhol kőpadokkal tarkítva. Bérelhető napágyakkal és napernyőkkel a legtöbb több helyen találkozhat az itt fürdőző, a háttérben pedig több bár és taverna is színesíti a vendéglátás kínálatát. A szinte megszakítás nélkül három kilométeren át húzódó Agia Marina strandja (Agia Marina beach, Παραλία Αγίας Μαρίνας) arról is nevezetes, hogy éppen vele szemközt egy kopár sziget, Agii Theodori emelkedik ki a tengerből, mely jelenleg teljesen lakatlan – szikláiról már évszázadokkal ezelőtt elköltöztek az emberek.

Agia Marina strandját (Agia Marina beach) megközelíteni nagyon könnyű, mivel a főútról kis utcák ágaznak le hozzá, amelyeken már csupán 100-200 métert kell sétálni a teljesen kiépített, hullámmentes időszakban Nyugat-Krétán rendkívül gyerekbarátnak számító tengerpartig.

Agia Marina tengerpartja Krétán
Agia Marina beach

Mit érdemes megnézni, Agia Marina látnivalói

Agia Marina jellegzetes, ásító barlangjáról első pillantásra is felismerhető szigetét a helyiek Agii Theodorinak (Agia Theodori) nevezik. A sziget legérdekesebb látnivalója egy kisebb velencei erőd, melynek már csupán a maradványai vehetőek ki a távolból. Agia Marinának ugyan saját kikötője nincs, de a szomszédos Platanias apró kikötőjéből indulva akár át is lehet menni egy kis hajókirándulás keretében. Az erődítmény a középkorban a törököktől védte Agia Marina és a szomszédos Platanias partvonalát, valamint Chania városának nyugati oldalát.

Agia Marina

Agia Marina látnivalója még egy kis Néprajzi Múzeum, mely egy tradícionálisan berendezett krétai házat mutat be az érdeklődőknek. A közeli Chania városát kifejezetten érdemes meglátogatni annak látványos velencei kikötője és számtalan történelmi emléke miatt. Chania legjobb látnivalói közé tartoznak a Krétai Tengerészeti Múzeum (Maritime Museum of Crete), illetve az óváros olyan érdekességei, mint Görögország legnagyobb világítótornya, a Panagia Trimartiri templom, vagy a Firka erőd (Firka Fortress).

Aki Agia Marinából helyi buszjárattal menne be Chaniába, a népszerű nyaralóvároska buszmegállóit a települést kettészelő főút mentén találja. Chania városának fő buszpályaudvara az óvárostól, illetve a velencei kikötőtől sincs messze (500 méter, max 8-10 perc séta), így ha valaki itt tölti repülős nyugat-krétai nyaralását, tömegközlekedéssel is könnyedén meg lehet látogatni a történelmi nagyvárost és annak legjobb látnivalóit.

Agia Marina ajánlott szállásai

Agia Marina Kréta kifejezetten népszerű nyaralótelepülése, így a helyi apartmanokba és szállodákba Magyarországról is nagyobb számban érkeznek repülővel érkező utazók a legjobb utazási irodák jóvoltából. Magyar utazási irodával így kifejezetten könnyedén és gyorsan megszervezhető ide egy repülős nyaralás, ahol a Chania repülőterén landolást követően transzferbuszok szállítják a vendégeket a kiválasztott szálláshelyekre. A transzferidő a repülőtér és a szálláshelyek között a kiválasztott apartman vagy szálloda elhelyezkedésétől függően átlagosan 40 – 60 perc között alakul.

A szervezett utazási ajánlatok között utazásszervező iroda partnerünknél, a Personal Toursnál is találhatóak Agia Marinába szóló krétai repülős utazás keretében foglalható apartmanok, melyeket itt tudunk megtekinteni.

Amennyiben egyéni szervezésben szeretnénk Agia Marinába utazni repülővel, csak kattintsunk a következő linkre a helyi apartmanokhoz, studiókhoz, szállodákhoz, és a róluk írt utazói véleményekhez:

Agia Marina szálláshelyei, vélemények a helyi apartmanokról, hotelekről… (a link új ablakban nyílik)

A véleményeket és tapasztalatokat mindig érdemes megtekinteni és elolvasni a fenti linken a helyi szállásokról, amennyiben a repülőjáratunk Chania város repülőterén landol és ezt a kis nyugat-krétai nyaralóvároskát szemeltük ki úticélul.

Taverna, étterem Agia Marina Kréta

Kellemes nyaralást kívánunk Agia Marinában, Nyugat-Krétán!

Scroll to Top