Agia Marina

Agia Marina

Agia Marina (Αγία Μαρίνα) Nyugat-Kréta egyik legfontosabb nyaralóövezete, mely Chania külvárosainak egyikeként vált népszerűvé az utóbbi években. A krétai nagyvárostól mindössze 10 kilométerre fekvő Agia Marina aranyhomokos stranddal, számos üzlettel és nyaranta kifejezetten nyüzsgő élettel rendelkezik, fekvésének köszönhetően pedig Kréta nyugati részének felfedezésére is jó kiindulópont lehet.

Aki ide érkezik nyaralni, olyan krétai strandokat és látnivalókat látogathat meg, mint amilyen a Görögország legszebb strandjai közé tartozó Balos beach és Elafonissi beach, városnézésen vehetünk részt Chania látványos óvárosában, vagy az aranyhomokos, lassan mélyülő tengerparton pihenhetünk. A településen és környékén kifejezetten sok a különféle szálloda és apartman, így Agia Marina utazási irodával és egyénileg is elérhető, és könnyen tervezhető ide egy kellemes krétai nyaralás.

Agia Marina Kréta

Régió: Nyugat-Kréta, Chania
Koordináták: 35.519880, 23.930661
Így is ismerhetjük: Ag. Marina, Αγία Μαρίνα
Szállás: apartmanok és hotelek Agia Marinában, vélemények, értékelések


Agia Marina információk és fontos tudnivalók

Kréta szigetén Agia Marina (Αγία Μαρίνα) egy főként apartmanokból, szállodákból és különféle üzletekből álló nyaralófalu, mely nyaranta élénkül meg igazán. A legközelebb fekvő repülőtér Chania légikikötője (CHQ), mely harminc kilométerre fekszik ettől a nyaralóhelytől.

A település állandó lakossága kb. 1500 fő, akiknek egy része a tavasztól őszig tartó idegenforgalomból él, míg mások a közeli Chania városba járnak át dolgozni. A tömegközlekedés is összeköti a falut a környékkel, így Agia Marinából Chaniába helyi buszjáratok segítségével könnyedén be lehet jutni akár nappal, akár a kora esti órákban, de taxik is vannak nyaranta a főutcán.

Agia Marina beach
Agia Marina, Kréta

A Nyugat-Kréta északi felén elterülő településnek egy kis óvárosi része is van, amelyre a modern épületek kevéssé jellemzőek – a szállodák emelése ebben a negyedben hosszú időn keresztül nem volt engedélyezett. Sok nyaraló véleménye, hogy Agia Marina a repülővel érkező magyar nyaralók számára kifejezetten jó kiindulópont lehet Nyugat-Kréta felfedezésére, Chania és a környező települések bebarangolásához, a sziget nyugati oldalán a legjobb helyek és rejtett gyöngyszemek meglátogatásához.

Agia Marina információk Kréta
Agia Marina strand

Néhány évtizede a falucska meglehetősen aprócska és csendes volt, ám az idegenforgalom megjelenésével ez nagyot változott. Az egymással szomszédos települések szinte egybeépültek, rengeteg szállodát és apartmant húztak fel mind a part mentén, mind a távolabb eső részeken. Agia Marina nyugati szomszédai a karakterében meglehetősen hasonló Platanias és Gerani, keletről pedig Stalos, Daratsos és Agia Apostoli találhatóak még Chania előtt. A központi részről városnéző kisvonat is indul, mely körbejárja a falut átszelő főutat és a környéket.

Agia Marina főutca, üzletek Kréta
Agia Marina főutcája

Amiért Agia Marina Kréta egyik legjobb nyaralóhelye, Chania mellett

Nyugat-Krétán Agia Marina teljeskörűen kiszolgálja a nyaralóit: autó- és motorkölcsönzők, szupermarketek, ajándéküzletek sora szegélyezi a főutat, sok helyen látványos, magasra nyúló pálmafákkal és színes virágú leanderekkel díszítve.

Agia Marina nyaralás, Kréta
Agia Marina főutcája több tucatnyi bárral, étteremmel, szupermarkettel

Az esti órákban Agia Marina élete kifejezetten élénk a főút mentén: a mellette futó járda egyben a sétálóutca szerepét is betölti, mely pezseg az élettől. Aki szeret nyaralásán nézelődni, ajándék- és ruhaüzleteket látogatni, itt nem fog unatkozni a nyári hónapokban, mivel a Platanias nyaralófaluval összeérő üzletsor rengeteg különféle butikot tartogat. A városkának tengerparti sétálóutcája nincs, de mivel több beach bár és taverna üzemel a parton esténként is, a főutcáról könnyedén le lehet sétálni a tenger mellé.

Agia Marina nyaralási információk (Nyugat Kréta repülővel)

A nyugat-krétai nyaralóvároska főutcáján a tavernák és kávézók mellett található gyógyszertár, minigolf, postahivatal, pékség, Synka szupermarket és más nagyobb üzletek, ATM automata, fodrászat is. A főutcáról júniustól szeptember végéig naponta több alkalommal városnéző kisvonat indul, mely a környéket járja be, különböző útvonalakon és időpontokban.

Agia Marina látnivalói

A parkolás Agia Marinában a főúton az út mellett párhuzamosan, díjmentesen lehetséges (ahol nem tiltják táblák), továbbá a benyíló utcákban, valamint a főút mellett is kialakítottak néhány nagyobb területet az autók számára.

Agia Marinában az autóbérlésen is érdemes elgondolkozni, hiszen Nyugat-Kréta legjobb látnivalói és strandjai, köztük Elafonissi beach, Seitan Limania beach, a Zorba strandjaként elhíresült Stavros beach, vagy akár több csodálatos kolostor autóval innen viszonylag könnyen elérhető.

A látogatásra ajánlott további helyek még a sziget legszebb strandjai közé tartozó Balos beach és Falassarna beach, vagy a Kréta déli részén fekvő Chora Sfakion környéke, ahol egészen más a hangulat, mint északon.

Agia Marinából fakultatív programok is indulnak magyar idegenvezetéssel, amelynek úticéljairól, állomásairől, illetve a fakultatív program áráról szervezett nyaralás esetében a helyi idegenvezető mindig ad bővebb tájékoztatást. Aki egyénileg érkezik ebbe nyugat-krétai nyaralóvárosba és szeretne fakultatív kiránduláson részt venni, figyelje a sok helyre kirakott szórólapokat, illetve a helyi turisztikai irodákat, mert sok helyen kínálnak szervezett buszos és hajós fakultatív utakat.

Agia Marina, Nyugat-Kréta

Milyen Agia Marina strandja? (Agia Marina beach)

A település partszakaszának, az egyszerűen Agia Marina beach (Παραλία Αγίας Μαρίνας) néven ismert strand legnagyobb részét a sárgás homokkal borított part képezi, néhol kőpadokkal tarkítva. Bérelhető napágyakkal és napernyőkkel a legtöbb több helyen találkozhat az itt fürdőző, a háttérben pedig több bár és taverna is színesíti a vendéglátás kínálatát.

A szinte megszakítás nélkül három kilométeren át húzódó Agia Marina strandja (Agia Marina beach, Παραλία Αγίας Μαρίνας) arról is nevezetes, hogy éppen vele szemközt egy kopár sziget, Agii Theodori emelkedik ki a tengerből, mely jelenleg teljesen lakatlan – szikláiról már évszázadokkal ezelőtt elköltöztek az emberek.

Agia Marina tengerpartját megközelíteni nagyon könnyű, mivel a főútról kis utcák ágaznak le hozzá, amelyeken már csupán 100-200 métert kell sétálni a teljesen kiépített, hullámmentes időszakban Nyugat-Krétán rendkívül gyerekbarátnak számító tengerpartig.

Agia Marina tengerpartja Krétán
Agia Marina beach

A tenger hőmérséklete Agia Marina strandján júniustól szeptember közepéig általában kellemes a fürdéshez a vélemények szerint, de ez természetesen mindig függ az aktuális időjárástól és áramlatoktól is.

Mit érdemes megnézni, Agia Marina látnivalói

Agia Marina jellegzetes, ásító barlangjáról első pillantásra is felismerhető szigetét a helyiek Agii Theodorinak (Agia Theodori) nevezik. A sziget legérdekesebb látnivalója egy kisebb velencei erőd, melynek már csupán a maradványai vehetőek ki a távolból. Agia Marinának ugyan saját kikötője nincs, de a szomszédos Platanias apró kikötőjéből indulva akár át is lehet menni egy kis hajókirándulás keretében. Az erődítmény a középkorban a törököktől védte a falu és a szomszédos Platanias partvonalát, valamint Chania városának nyugati oldalát.

Agia Marina

Agia Marina látnivalója még egy kis Néprajzi Múzeum, mely egy tradícionálisan berendezett krétai házat mutat be az érdeklődőknek. A közeli Chania városát kifejezetten érdemes meglátogatni annak látványos velencei kikötője és számtalan történelmi emléke miatt. Chania legjobb látnivalói közé tartoznak a Krétai Tengerészeti Múzeum (Maritime Museum of Crete), illetve az óváros olyan érdekességei, mint Görögország legnagyobb világítótornya, a Panagia Trimartiri templom, a Firka erőd (Firka Fortress), vagy valamivel távolabb az alig néhány éve teljesen megújult Régészeti Múzeum.

Agia Marina látnivalói amit érdemes megnézni

Aki Agia Marinából helyi buszjárattal menne be Chaniába, a népszerű nyaralóvároska buszmegállóit a települést kettészelő főút mentén találja. Chania városának fő buszpályaudvara az óvárostól, illetve a velencei kikötőtől sincs messze (500 méter, max 8-10 perc séta), így ha valaki itt tölti repülős nyugat-krétai nyaralását, tömegközlekedéssel is könnyedén meg lehet látogatni a történelmi nagyvárost és annak legjobb látnivalóit.

Agia Marina szállások, apartmanok és szállodák

Agia Marina Kréta kifejezetten népszerű nyaralótelepülése, így a helyi apartmanokba és szállodákba Magyarországról is nagyobb számban érkeznek repülővel utazók a legjobb utazási irodák jóvoltából. Ennek köszönhetően kifejezetten könnyedén és gyorsan megszervezhető ide egy nyugat-krétai repülős nyaralás Agia Marina faluba, ahol a Chania repülőterén landolást követően transzferbuszok szállítják a vendégeket a kiválasztott szálláshelyekre.

A transzferidő a repülőtér és a szálláshelyek között a kiválasztott apartman vagy szálloda elhelyezkedésétől függően átlagosan 40 – 60 perc között alakul. A szervezett utazási ajánlatok között partnerünknél, a Personal Toursnál erre a sokak által kedvelt krétai nyaralóhelyre is találunk utazást, melyeket itt tudunk megtekinteni, további információkat olvasni, illetve könnyedén lefoglalni.

Agia Marina szállás vélemények információk apartmanok szállodák

A nyaralói véleményeket és tapasztalatokat mindig érdemes megtekinteni és elolvasni a fenti linken a helyi szállásokról, amennyiben repülőjáratunk Chania város repülőterén landol és ezt a kis nyugat-krétai nyaralóhelyet szemeltük ki úticélul.

Ha a szigeten mindenhol szeretnénk nézelődni szállások után, véleményeket olvasnánk és árakat kalkulálnánk, Kréta szállásaihoz kattintsunk ide vagy az alábbi képre!

Kréta Agia Marina repülővel szállás foglalás

Milyen Agia Marina gyerekkel?

Nyugat-Kréta nyaralóhelyei közül Agia Marina gyerekkel is ajánlható helynek számít sok itt nyaraló véleménye szerint. Ennek oka, hogy a tengerpart homokos és lassan mélyül, a falu pedig nagyon jól ellátott üzletekkel, szupermarketekkel és szolgáltatásokkal, így a gyerekes családok számára minden megközelíthető és beszerezhető.

Mivel a helyi szállások közül sok jól felkészült a gyerekekkel utazó családok fogadására, így gyerekbarát apartmanokból és szállodákból is sokat találunk, elég a fenti linkre kattintsunk ezeket megnézni. Ami időnként előfordulhat – és természetesen nem csak a gyerekekkel Agia Marinába utazókat érinti – hogy a falu strandján az aktuális időjárástól függően a tenger hullámzása nagyobb lehet, illetve valamennyire fújhat észak felől a szél.

Ha gyerekekkel utazunk Agia Marinába Krétán, akkor Chania repülőterétől a transzfer sem vesz igénybe túl sok időt akár irodával, akár egyénileg érkezünk, hiszen nem kell átszelni hozzá a szigetet.

Kellemes nyaralást kívánunk Nyugat-Krétán!

Taverna, étterem Agia Marina Kréta
Kréta szállások
Apartman és hotelek véleményei, árak, értékelések
Scroll to Top