Stavros beach

Stavros strand (Stavros beach)

Elhelyezkedés: Nyugat-Kréta, Chania régió, Akrotiri-félsziget
Koordináták: 35.591012, 24.095281

A Kréta nyugati oldalán, a Chania melletti Akrotiri-félsziget Stavros strandja, avagy a Stavros beach felettébb karakteres látványt nyújtó, tiszta vizű öböl.


Stavros, Zorba strandja

A Stavros strand (Stavros beach) igen híres partszakasz Krétán, hiszen Görögország egyik legnépszerűbb filmes pillanata éppen itt került leforgatásra – sokan még azok is ismerik, akik soha nem jártak még ezen a helyen. 1964-ben ugyanis itt készült a “Zorba, a Görög” (Zorba, the Greek) c. film Anthony Quinn főszereplésével, melynek leghíresebb momentumát Stavros tengerpartján vették fel: a címszereplő Zorba itt járja szirtaki táncot Mikis Theodorakis felejthetetlen dallamaira, háttérben a karakteres, kopár heggyel.

Stavros (Kréta, Chania), Zorba a görög film forgatási helyszíne

Stavros a filmes vonatkozásnak is köszönhetően rengeteget fejlődött az elmúlt évtizedben, az egykor pár halászkunyhóból álló falu ma már főleg az idegenforgalomból él. A látványos környezetben fekvő, meglehetősen bájos strandját sokan választják pihenésre, nyaralók akár távolabbi tájakról is érkeznek meglátogatni, hiszen sokan szeretnék eltölteni egy kis időt egy ilyen híressé vált helyen.

Stavros beach, Zorba beach, Chania Kréta

Az öböllel szemben magasodó, karakteres formájú hegy igazán egyedi ízt kölcsönöz a ‘Stavros Golden Beach’, vagy Zorba’s beach néven is emlegetett fő strandnak, mely a hullámoktól jól védett, viszonylag sekély tengerpart. A hegy oldalában egy tágas barlanghoz, a Lera barlanghoz (Cave Lera) is fel lehet köves ösvényen kapaszkodni, de vigyázni kell a mászással, helyenként meglehetősen meredek.

Stavros beach, Nyugat-Kréta (Zorba beach)

Milyen Stavros tengerpartja?

Stavros strandján a víz aránylag lassan mélyül, és általában a tenger hőmérseklete is roppant kellemes – úszásra is elsőrangú krétai strand. A homokkal borított, helyenként aprókavicsos föveny egyik oldala napágyakkal is kiépített, ott bárak is találhatóak, míg a másik rész érezhetően csendesebb, kevéssé zsúfolt. Vannak helyenként sziklás részek, de ezeket elkerülve könnyen a tengerbe lehet ereszkedni.

Zorba strand (Stavros)

A nyílt tenger felé néző, külső oldal a védett öböllel ellentétben már kevéssé alkalmas a fürdésre, ugyanis ott éles kövek és a gyakran nagyobb hullámzás nehezíti a strandolást. Van azonban a köves szakasz mellett egy tágasabb, homokos partszakasz is, mely a nyílt tenger felé néz, gyakran ki is építik itt-ott. Itt sziklapadokkal kell figyelni a víz alatt – ezt a részt főként a helyiek és az itt megszállt nyaralók látogatják, ha már ráuntak a filmből is jól ismert Zorba strandjára, avagy a Stavros beachre.

Stavros, Kréta

Mivel Stavros strandjának (Stavros beach) vize tiszta, így búvárkodásra, sznorkelezésre is kiválóan alkalmas, kisebb halcsapatok is úszkálhatnak az öbölben. A tengerben helyenként kövek, sziklák fekszenek elszórtan, a tengeri élővilág is főként ezek köré csoportosul. Az öböl egyik szegletében egy apró móló szolgál kikötőjént, kis motorcsónakok és halászbárkák ringanak itt.

Stavros beach (Zorba strand) Chania Kréta

Ajánlott szállások Stavrosban

Magáról a nyugat-krétai településről, Stavrosról több információt itt olvashatsz. Az egyénileg Krétára utazó nyaralók közül sokan az alábbi szálláshelyeket javasolják leginkább itt, melyek Chania repülőteréről taxival vagy bérelt autóval érhetőek el legegyszerűbben.

Szállodák Stavrosban

Kavos Hotel & Suites (2-4 fő)

Zorba’s Beach Village Hotel (2-4 fős szobák)

Evelyn Hotel (4-6 fős szobák)

Paradisio Baby & Kinder Hotel (2 felnőtt + gyerekek)

Paradice Hotel Luxury Suites (2-5 főig)

Aloni Suites (2-6 fős szobák)

Stavros, Zorba a Görög

Stavros beach információk

Part: Homokos / aprókavicsos
Víz: Zöld / kék
Hullámzás az öbölben nem jellemző, a nyugat felé néző parton előfordul
Mélyülés: lassan mélyül
Kiépítettség: napernyők, napágyak, bár, taverna, életmentő, parkolóhelyek, kikötő
További nevek, írásmódok: Paralia Stavros, Stavrou beach, Stavros golden beach, Zorbas beach, Gold coast beach, Zorba beach, Stavros Akrotiri beach

Stavros strand Kréta Chania
Stavros strand kikötő

Kellemes pihenést kívánunk Zorba strandján, a legendás krétai tengerparton!

Scroll to Top