Kissamos strandjai

Kissamos strandok

A nyugat-krétai nyaralóváros, Kissamos (Kastelli) melletti tágas öböl változatos partszakaszai.


Kissamos az egyik legnyugatabbra fekvő kisváros Kréta északi települései közül, így a neve ismerősen csenghet mindazoknak, akik célba veszik Balos beach, Elafonissi beach vagy Falassarna tengerpartjait. Az imént említett, Kréta legszebb strandjai közé sorolt partokra vezető utak zöme Kissamoson át, illetve a közelben halad, ám azt már kevesebben tudják, hogy Kissamosnak meglehetősen hosszú és széles tengerpartja is van. A nyugat-krétai város ugyanis egy tágas, több mint öt kilométer hosszú öböl nyugati oldalában fekszik, melynek vannak jól kiépített és teljesen elhagyatott részei.

Kissamos strand, Kréta

A kissamosi öbölre egy ponton első osztályú kilátás nyílik a keletebbről (Chania, Rethymno térségéből) érkezők számára, mivel ahogyan a főút rákanyarodik az öböl ívére, az utazók elé tárul a part teljes panorámája. A Kréta autópályájaként is emlegetett National Road nevű főút párhuzamosan fut a tengerrel, azonban csupán néhány helyen lehet róla lekanyarodni a strandokhoz – egy már egy alacsonyabb rendű út visz végig a főút mellett a tenger közelében, amiről a leágazásokat is kialakították a strandokhoz. A mellékútról néhány száz méterenként van lehetőség lekanyarodni a tengerpart irányába, melyek zöme onnantól már végig is visz egészen a vízig. Eme leágazásoknak végei vannak leginkább napernyőkkel és napágyakkal kiépítve, itt több helyen taverna és beach bár is várja az érkezőket. A nyüzsgés ezeken a helyeken minimális, leginkább a környékbeli apartmanok és szállodák vendégei érkeznek pihenni – Kissamos egyébként is meglehetősen nyugodt hely.

Kissamos strand, Nyugat-Kréta

A Kissamos mellett elterülő öböl keleti oldalának első strandja egy nyugat-krétai kemping partszakasza, a Nopigia beach, melynek szürkés kövekkel és kavicsokkal borított partja mellett a kempingbe érkező vendégek számára úszómedence is biztosítja a kényelmet. Nyugat felé haladva néhány száz métert a part szinte végig kavicsokkal borított, itt egy másik kemping is üzemel a part mögött telepített erdőben. Ezt a szakaszt Drapanias beachnek is hívják, a partot a kempingen felül apartmanok és szállodák laza hálózata alkotja. A következő rész még kissé nyugatabbra a Korfalonas beach, ahol helyenként a föveny kavicsai között sárgás homok is felfedezhető, mely valamivel kényelmesebb a vízicipőt mellőző strandolóknak.

Kissamos strand

Kissamoshoz közeledvén a végtelenül nyugodt és kevés strandolót vonzó Livadia beach következik, a homokos részek itt már jóval kiterjedtebbek a partszakaszon. A város keleti épületei mellett közvetlenül a Telonio beach található, ahol az oda telepített néhány napágy és napernyő körül váltakozik a kavicsos és finomhomokkal kevert föveny, ez már sokak számára Kissamos beachként is ismeretes.

Kissamos strandjai, Kréta

Kissamos közvetlen központjában nincs további strand, mivel ott ki van betonozva a part, azonban a krétai város nyugati részén ismét kialakítottak egyet, mely talán a legnépszerűbb mind közül – a Mavros Molos beach a település fő strandjaként működik. A Kék Zászlóval (Blue Flag Awards) is kitüntetett, finom szemcsés homokkal borított parton (koordináták: 35.499280, 23.646851) számos kényelmi szolgáltatás fogadja a nyaralókat, a szokásos napernyőkön túl bárok és tavernák is üzemelnek. Ez a kb. háromszáz méter hosszú, elnyújtott öbölre emlékeztető part nyaranta a többitől eltérően zsúfoltabb is lehet, azonban saját napernyő felállítására is szinte mindig akad hely. Ez a legsekélyebb part a környéken, kisebb gyerekekkel érkező családok számára is ideális lehet.

Kissamos strand, Kréta

Kissamos partszakaszainak egyöntetű jellemzője a szinte mindenhol tetten érhető nyugalom, mely részben annak is köszönhető, hogy a krétai város fő strandjának kivételével jobbára csak helybeli lakosok, és a környék apartmanjaiban és szállodáiban elszállásolt nyaralók érkeznek.

Kissamos strand információk

Régió: Nyugat-Kréta, Kissamos közelében
Part: homokkal borított, kavicsos, aprókavicsos
Kiépítettség: helyenként napernyők, napágyak, beach bárok, helyenként öltözőfülke és tusoló, kemping
Víz: kék, váltakozó gyorsasággal mélyül, kivéve a központi Mavros Molost ami lassú mélyülésű és ahol a legnyugodtabb a víz

Kissamos közeli strandok koordinátái, keletről nyugat felé

Nopigia beach (kemping) koordináták: 35.508898, 23.719401

Drapania beach koordináták: 35.502882, 23.703665

Korfalonas beach koordináták: 35.498564, 23.678901

Livadia beach koordináták: 35.497633, 23.670586

Telonio beach koordináták: 35.497917, 23.657155

Kissamos városi strand (Mavros Molos) koordináták: 35.499280, 23.646851

Scroll to Top