Kournas-tó (Kournas Lake, Limni Kournas)

Elhelyezkedés: Nyugat-Kréta, Chania régió
Koordináták: 35.333224, 24.280485

Kréta egyetlen természetes édesvizű tava a sziget északi részén fekszik, közel a tengerhez és az északi főúthoz, a Fehér-hegység lábánál.


A Kournas-tavat (Kournas Lake) hegyekkel és völgyekkel tarkított, növényektől zöldellő környezete, valamint halványzöld színben játszó part menti sávja teszi egyedülállóvá Nyugat-Kréta természeti látnivalói között. A Kournas-tó Rethymno és Chania között haladó főútról, a National Roadról lekanyarodva érhető el: előbbitől bő 20, utóbbitól 45 kilométerre található. Apró érdekesség, hogy ugyan közelebb van Rethymnóhoz, területileg mégis Chania régiójához tartozik.

Kournas, Rethymno, Kréta

Kréta szigetén a Kournas-tavon kívül is vannak más tavak, de azok mind víztározók, és egyik sem természetes körülmények között jött létre. Ilyenek a Rethymno régió Potamos víztározója (Potamon Dem, Amari Dem Reservoir), illetve a Bramiana víztározó (Bramiana Dam) a keleti oldalon, Ierapetra közelében.

Kournas, Nyugat-Kréta, Rethymno látnivalók (Kournas Lake)

A Kournas-tó (Kournas Lake) mérete messze elmarad a nagyobb európai, sőt görög tavaktól is, hiszen csupán egy km hosszú, kerülete pedig 3,5 kilométer. A legendák a kelet-krétai Agios Nikolaos belső tavához, a Voulismeni tóhoz (Voulismeni Lake) hasonlóan a Kournas tavat is feneketlenkét jellemezték, ám a legmélyebb pontját évtizedekkel ezelőtt már sikerült lemérni – ezek szerint az aljzat vízállástól függően a legmélyebb részen 22 méterrel van a felszín alatt. Vizét télen és nyáron egyaránt a környező hegyekből nyeri, kisebb patakok és föld alatt megbúvó források táplálják. 

Kournas tó (Kournas Lake) Rethymno látnivalói Nyugat Krétán

A Nyugat-Kréta természeti látnivalónak sorába illő Kournas-tó (Kournas Lake) legfestőibb látványát leginkább a kilátókból nyújtja, melyek közül többet is építettek a magasabb pontokra, a tó keleti oldalára, ahol az út is vezet. Mivel a kilátókból még a tengert is látni, sokan meglepődnek, hogy ilyen közel esik egymáshoz Kournas-tó és a Krétai-tenger.

Kournas-tó (Kournas Lake) Rethymno, Nyugat-Kréta látnivalók

Megközelítés, parkolás

Az ovális formára hajazó, sőt egyesek szerint szemre emlékeztető tavat rendszeresen felkeresik nyaralók is, ennek köszönhetően az idegenforgalom meglehetősen élénk a tó körül. A Kournas-tó (Kournas Lake) leginkább a Nyugat-Krétán nyaraló, Chania vagy Rethymno régiót felkereső utazóknak ajánlott, mivel a sziget keleti része meglehetősen messze esik tőle.

Kréta sziget látnivalók, Kournas tó (Kournas Lake)

Az északi parton a legközelebbi nyaralóhely, egyben tengerpart a tőle 5 kilométerre fekvő Georgioupoli falu. Parkolni vagy fentebb az úton több helyen ingyenesen, vagy lekanyarodva a tóhoz a Polymnia Parking nevű fizetős parkolóban lehet, de akár még ennél is lentebb menve a tóhoz az út szélén két oldalt is lehet parkolni, ha van hely.

Kournas tó parkolás (Kournas Lake parking)

A tó mellett több taverna és ajándékbolt is várja az ide érkezőket, utóbbiak viszonylag gazdag áruválasztékkal állnak az ide utazók rendelkezésére. A Legjobb minősítésű, ajánlott éttermek Kournas mellett az Omorfi Limni taverna (The Beautiful Lake) és az Óneiro taverna a part mellett, illetve fent a főút mellett a Taverna Athitis és az Ambrosia.

Kournas-tó, Nyugat-Kréta (Kournas lake) éttermek, tavernák

A Kournas-tavon vízibiciklik, kajakok és kenuk, kis csónakok bérlésére is lehetőség van: sokan járják így körbe a hullámoktól szinte mindig zavartalan, nyugodt vizű tavat, és töltenek el kellemes órákat a környéken. A homokkal és agyaggal kevert parton fürdési lehetőségek is vannak, bérelhető napágyakkal, napernyőkkel.

Kournas tó vízibicikli bérlés

Apró érdekesség, hogy a tó a közepének mélykék színét a vízfelszín alatt növekvő, sűrűn burjánzó fűtől és moszatoktól nyeri, ezektől látszik egészen sötétnek – a feneketlenségről szóló legendáknak is nagy eséllyel ez a szín lehetett az alapja.

Kournas tó vízibicikli, csónak

Kréta sziget ezen régiója természetvédelmi terület, így itt is érdemes fokozottan figyelni a környezet megóvására – a Kournas-vidék többek között a Natura 2000 védelmi programban is részt vesz Rethymno régióban. A krétai tó élővilága meglehetősen gazdag, ugyanis az angolnáktól a kormoránokig számos állatfaj él a környéken: rengeteg hal, madár és egyéb állat lakik a tó vizében, a part menti nádasban, és annak környékén.

Kournas tó (Kournas lake) információk

Egyéb nevek, elnevezések: Limni Kournas

Távolságok

Rethymno: 26 km
Chania: 44 km
Plakias: 39 km
Chora Sfakion: 47 km
Paleochora: 112 km
Gouves, Stalis, Malia, Hersonissos: 110-130 km
Agios Nikolaos: 163 km
Matala: 98 km
Ierapetra: 198 km

Kournas lake (Kournas tó) Rethymno Kréta sziget
Scroll to Top