Matala beach

Matala beach

Elhelyezkedés: Nyugat-Kréta, Heraklion régió
Koordináták: 34.993259, 24.751265

A különleges dél-krétai város, Matala strandját a körítés teszi egyedülállóvá.


Matala az egyik legismertebb település Kréta déli oldalán, melynek messze földön ismert hírnevét a hippik alapozták meg a 60′-as években. A kisváros az elmúlt évtizedben kifejezetten népszerűvé vált a különlegességeket kedvelők körében, így a sziget számos pontjáról látogatnak el ide nyaralók, úgy Kelet-Krétáról, mint nyugatról.

Matala beach Kréta

Miért látogad meg Matala strandját?

Az itt uralkodó különleges hangulat Matala strandjának (Matala beach) is nagyban köszönhető, ugyanis az öböl egyik oldalának sziklafala rejti azokat a sziklaüregeket, ahová egykor a hippik is beköltöztek. A legendás matalai sziklaüregekről, történetükről és a hippikről oldalunkon Matala információinál írunk bővebben.

Matala strand Kelet-Kréta

Matala strand (Matala beach) a krétai város központjától északra fekszik, mögé egyik oldalra igen méretes fizetős parkolót is építettek, a másik részen kemping működik. Az egyre nagyobb látogatottság miatt amennyiben az itteni parkolóban már nincs hely, az ide vezető út szélén kialakított helyeken van mód a megállásra.

Matala beach Kelet-Kréta

A központtól alig néhány tucat méterre elterülő matalai tengerpart teljesen kiépített, napernyőkkel és napágyakkal sűrűn benépesített partszakasz. A bő 250 méter hosszú parti föveny szürkés homok és sóderszerű aprókavics keveréke, a vízben helyenként kövekkel és lapos sziklákkal. Matala fő strandját szinte minden évben Kék Zászló minősítéssel (Blue Flag Awards) is kitüntetik, nyaranta gyakran még életmentő szolgálat is vigyáz itt a fürdőzőkre.

Matala strand hippi sziklaüreg

A közepesen gyorsan mélyülő strandon hullámzás időszakosan előfordulhat, ilyenkor természetesen elővigyázatosság szükséges a fürdésnél. A part mögött, a tengertől távolabb természetes árnyékot néhány tamariszkuszfa biztosít, Matala kempingja (Matala Camping) is éppen itt üzemel.

Matala strand Kelet-Kréta

Míg a 2010-es évek elejéig Matala strandja ritkán volt zsúfolt, az elmúlt bő fél évtizedben nagyot változott a világ: manapság már júniustól augusztusig rengetegen látogatják ezt a Kelet-Kréta déli partvidékén elterülő öblöt. Ilyenkor a part napernyőtengere Kréta északi városi strandjait idézi, de néhol még ilyenkor is akadhatnak helyek saját napernyő felállítására.

Matala strand Kelet-Kréta

Matala Beach Festival

A strandon évente különleges zenei programokat is rendeznek: a Matala Beach Festival egy legendás könnyűzenei fesztivál Kréta szigetén, melyet az egyik legjobb programnak tartanak a nyári hónapokban. A fesztivál általában júniusban kerül megrendezésre, amikor több ezer zenerajongó gyűlik össze a parton. Ebben az időszakban megtelik az összes szállás, és szó szerint a világ minden részéről érkeznek látogatók, hogy élvezzék az egyedi krétai város különleges hangulatát és a fellépő művészek zenéjét. Sajnos a Matala Beach Festival Görögország COVID-19 -ből adódó egészségügyi korlátozásai miatt 2020-ban és 2021-ben nem került megrendezésre.

Matala strand hippi sziklaüregek

Hol érdemes megszállni Matalában?

Ebben az érdekes kelet-krétai kisvárosban viszonylag sok az apartman és studió, sőt itt-ott szállodákat is találni, hiszen sokan igyekeznek kihasználni a település köré szőtt legendát. A fiatalok és az idősebb korosztály egyaránt gyakran felkeresi Matalát, hiszen meglehetősen egyedi szeletét adja Kréta szigetének, és sokan szeretnének részesei lenni egy helyi nyaraláskor. Nézzük, milyen apartmanokat, studiókat és szállodákat ajánlanak a független nyaralók az ide érkezők egyéni utazóknak.

Apartmanok, hotelek Matalában

Xenos Dias Apartment (2-4 fő)

Matala View Apartman (2-4 fő)

Ageliki Studio (2 fő)

Fantastic Matala (2 fő)

Amalia Apartman (2 fő)

Beach View Apartman (2-3 fő)

Studio Rafaela (2-3 fő)

Nikos Hotel (2-4 fő)

Cactus Room (2 fő)

Boutique Hotel 2 Brüder (2-4 fő)

Hotel Orama (2-4 fő)

Hotel Eva Marina (2 fő)

Hotel Sofia (2-4 fő)

Hotel Coral (2-5 fő

Matala Luxury Apartments (6 fő)

Kréta Matala strand

Ha minden szállást látni szeretnél Matalában és környékén, katt ide…

Matala tengerpart (Matala beach) Kréta

Matala beach környéke

A krétai város saját tengerpartján kívül Matala strandjaihoz sorolják a Red Beachet (Kokkini Ammos beach), azaz vörös strandot, melyet a házaktól egy magas szikladomb választ el délen, és vagy hajóval, vagy túrázással érhető el. Ez a part részben Kréta sziget egyik nudista strandja is, különlegességét a vöröses-sárgás homok, a fekete sziklák, és a zöldes színben játszó tenger adják.

Északon, Matalától szintén egy méretes dombbal elválasztva a Komos beach (Kommos), majd Kalamaki beach, Pahia Ammos beach, Afrathias beach, Katalyki beach és Kokkinos Pirgos beach követik egymást, szinte megszakítás nélkül. Ezen kelet-krétai strandok jellemzője a szürkés színvilágú, homokos és aprókavicsos part, a tenger pedig természetes védelem híján gyakran hullámozhat errefelé.

Matala strand és környéke, Kelet-Krétán mit érdemes megnézni

Matala strand információk

Part: Homokos / aprókavicsos / köves
Víz: Kék, zöldeskék, közepesen mélyül
Hullámzás előfordulhat
Kiépítettség: bérelhető napágyak és napernyők, beach bár, taverna, életmentő szolgálat, öltözőfülke
Egyéb nevek, írásmódok: Paralia Matala

Kréta szállások
Apartman és hotelek véleményei, árak, értékelések
Scroll to Top