Szamariai szurdok

Szamariai-szurdok (Samaria Gorge)

Elhelyezkedés: Nyugat-Kréta, Chania régió
Koordináták: 35.309231, 23.917644 (parkoló)

A Szamariai-szurdok (Samaria Gorge) 16 kilométeres hosszával Európa egyik leghosszabb szurdokvölgye, egyben Kréta szigetének egyik legszebb természeti látnivalója.


Szamariai-szurdok információk

A Szamariai-szurdoknak több neve is van: ismert még Szamaria-szurdok néven, angolul Samaria Gorge, míg görögül Farangas, vagy Faranggi Samarias. A Kréta sziget nyugati oldalán, a Fehér-hegység (Lefka Ori) déli részén, Chania régióban elterülő szurdokvölgyet májustól október végéig látogatók tízezrei keresik fel, hogy 5-8 órás gyalogtúra keretében átkeljenek rajta. Rendkívüli népszerűségének oka, hogy a Szamarai-szurdok párját ritkító látványosság a természetkedvelők számára: a meredek sziklafalak és a túraútvonal festői természettel körülvett környezete messze földön híres.

Szamariai szurdok, Kréta sziget

Kréta ezen része, a Szamariai-szurdok és környéke egyben Görögország egyik nemzeti parkja is (National Park of Samaria), melyet 1962-ben nyilvánítottak védett területté. A Szamaria Nemzeti Park (National Park of Samaria) több száz állat és növényfajnak ad otthont: a magasban sasok, sólymok és csókák köröznek, a kiszögellésekben növő ciprusok, fenyők, leanderek között krétai kecskék (kri-kri) ugrálnak. A nemzeti park területén szigorúan védett minden növény és állatfaj, hivatalosan még a vadvirágok gyűjtése sem engedélyezett.

Szamariai szurdok, Nyugat-Kréta (Samaria Gorge)

A hasadékban folyó is csörgedezik, mely évmilliók alatt vájta ki jelenlegi medrét: a melegebb hónapokra a téli időszak bő vizű folyója szelíd patakká zsugorodik, ezzel lehetővé téve környék bebarangolását, és a túrázást a Szamariai-szurdokban.

Szamariai szurdok (Samaria Gorge) túra

A Szamariai-szurdok (Samaria Gorge) látványáról sokat elmond, hogy helyenként szinte teljesen függőleges oldalfalai 500 méternél is nagyobb magasságot is is elérnek, a hasadék szélessége pedig 250 méter és 3 méter között váltakozik. A Szamariai-szurdok legszűkebb, és legtöbbet fényképezett pontja az ámulatba ejtő ‘Vaskapu’ (Samaria Iron Gates), ahová a szinte teljesen függőleges sziklafalak és mindössze 3 méterre leszűkülő hasadék miatt legtöbbször még a nap sem süt be.

Szamariai szurdok Kréta (Samaria Gorge) Chania természeti látnivalók

Túrázás a Szamariai-szurdokban

A szurdok 1227 méter magasan kezdődik az Omalos-fennsíkon (Omalos Plateau), a Xyloskalo-nak nevezett bejáratnál, és délen a Líbiai tengernél ér véget, Agia Roumeli településnél. A Szamariai-szurdok parkoló koordinátái: 35.309231, 23.917644, amely egyben az ide vezető út végállomása is.

Chania város környékétől, illetve a National Roadtól számítva negyven-ötven kilométeres táv időben egy-másfél órás autózást jelent a parkolóig a sok kacskaringó miatt. A Szamariai-szurdok parkolója fizetős, a díj egy napra kb. 5-6 Euro személyautónként, mellette a Xyloskalo Cafe Restaurant, egy taverna működik, kilátással a szurdok bejáratára. A bejáratnál táblák hirdetik, hogy a drónozás és a kövek hajigálása tilos, hiszen természetvédelmi övezetről és sokak által használt gyalogösvényről van szó. A szurdok bejárásához belépőjegy váltása szükséges, melyet a szurdok elhagyásáig meg kell őrizni: a túra végén a parkolóőrők kérni fogják, hogy tudják pontosan hányan tartózkodnak a szurdokban, és a nap végén mindenki kijött-e!

Szamariai szurdok túrázási információk és fakultatív program Nyugat-Kréta

Amint az a képeken is látható, az ösvény lenyűgöző tájon, kisebb-nagyobb köveken, érdekes formájú sziklákon át halad: 2-3 kilométerenként ingyenes ivóvíz, mellékhelyiség, felügyelő személyzet áll a látogatók rendelkezésre. A hasadék legvégére érve a megfáradt túrázók gyakran Agia Roumeli strandján frissülnek fel a Líbiai-tenger habjaiban.

Szamariai szurdok

Létezik egy némileg könnyebb és rövidebb, ‘lusta’ túraútvonal is, amely délről, Agia Roumeliből indul visszafelé északra: ezen a néhány kilométeres szakaszon a Vaskapuig (Samaria Iron Gates) sétálnak a látogatók, majd innen a legtöbben vissza is fordulnak a településre.

A Szamariai-szurdok (Samaria Gorge) a téli időszak esőzései miatt novembertől általában május elejéig nem látogatható – minden évben az aktuális időjárási viszonyok határozzák meg, mikortól nyitják meg a túrázók számára. Mivel a túra hosszú, átlagosan 6-8 órás időt ölel fel, a szurdokot már reggel 7-kor megnyitják, és ide érdemes is korán érkezni.

Szamaria szurdok túra Kréta Chania régió legszebb látnivalói

Nagyon ritkán, főleg nagyobb esők alkalmával a hasadékot akár nyáron is lezárhatják a vízmosások okozta esetleges sziklaomlások miatt is. A túrázásra a legmegfelelőbb alkalmak a késő tavaszi, vagy őszi időpontok a nyári forróság elkerülése miatt – egyben ilyenkor a legkisebb az esély rá, hogy a főszezonban akár háromezret is meghaladó számú túrázó meneteljen együtt a szurdokban.

A Szamariai-szurdok bejárásához fejfedő, némi ivóvíz és egy a köves, sziklás talaj miatt egy jó túracipő feltétlenül ajánlott – ám aki végigsétál az útvonalon, biztos lehet benne, hogy fárasztó, ám felejthetetlen élményben lesz része. Nem csupán tapasztalt túrázóknak ajánlott, ám a túra hossza és a szintcsökkenés miatt érdemes készülni rá, ellenkező esetben komolyabb izomláz is követheti a túrát.

Szamariai szurdok Kréta sziget (Samaria Gorge)

Egyénileg vagy fakultatív programmal, szervezetten érdemes meglátogatni?

A Szamariai-szurdok viszonylag speciális abból a szempontból, hogy a túra fent a hegyekben, az Omalos fennsíknál kezdődik, majd délen a tengernél ér véget. Mivel a séta meglehetősen hosszú táv és a magasságkülönbségek miatt igencsak fárasztó, és a Vaskapu is egészen délen van, egyénileg kevésbé tervezhető jól. A túra vége ugyanis Kréta déli részén, Agia Roumeliben van, ahová autóút nem vezet, így kizárólag hajóval vagy komppal lehet megközelíteni, illetve elhagyni.

A szervezett programok, fakultatív kirándulások hatalmas előnye, hogy busszal odavisznek a Szamariai-szurdok bejáratához, majd gondoskodnak róla, hogy a túra végén Agia Roumeliből elhajózzon a csoport oda, ahol felveszi a látogatókat a busz, majd a programon részt vevőket vissza is viszi a szállásra. Aki egyénileg tervezné Szamariához az utat, annak ugyanis nem csupán a szurdok bejáratához kell eljutnia, hanem a túra végén el kell érnie egy hajót Agia Roumeliből Chora Sfakion, Palaiochora vagy Sougia településekre, majd ezekről a helyekről vissza kell jutnia valahogyan vagy a szállására, vagy a szurdok elején hagyott autójához, ami az esetek többségében óriási kerülő is lehet.

Aki egyénileg tervezné az utat, ennél sokkal jobb opció lehet a ‘lusta útvonal, azaz lazy way’ a Szamariai-szurdokban: valamelyik déli településről, pl. Chora Sfakionból áthajózik vagy kompozik Agia Roumelibe, ott visszafelé sétál a szurdokban és megnézheti a Vaskaput (Samaria Iron Gates), majd visszafordulva Agia Roumelibe elcsíp egy hajót vissza a kiindulási helyére.

Szamariai-szurdok információk, érdekességek, adatok

A Szamariai-szurdok (Samaria Gorge) hossza: 12.9 km (+ 3 km a szurdokból kivezető, Agia Roumelibe tartó út, így a túra hossza összesen 16 kilométeres
Oldalfalak magassága a legmagasabb ponton: 600 m
Legszűkebb pont: 3,5 m (Vaskapu / Samaria Iron Gates)

Szamariai-szurdok nyitva tartás: Május 1-től október végéig, 7:00 – 16:00
(15 óra után az északi bejárattól, délen pedig Agia Roumeli felől egyaránt 2 km-re lehet már csak besétálni.)
Belépési díj: kb. 5-8 Euro, 15 év alatt ingyenes
Átlagos látogatószám: 800 látogató / nap, ami a leglátogatottabb nyári napokon akár 3000 látogató / nap is lehet
Túra átlagos ideje: 6-8 óra, tempótól függően
Mosdók időnként vannak
Web: Samaria.gr
Egyéb nevek, elnevezések: Samaria Gorge, Faraggi Samarias, Farangas

A jegyet feltétlenül meg kell őrizni, ellenőrző pontokon kérhetik – mivel a Szamariai-szurdokban kempingezni, vagy éjszaka ott tartózkodni nem megengedett.

Szamaria falu (Samaria village)

A szurdok közepén, kb. 7 kilométeres gyaloglást követően egy kis település elhagyatott házai tűnnek fel. A hasadék nevével megegyező Szamaria faluban ma már senki nem él, utolsó lakói 1962-ben, a körzet nemzeti parkká nyilvánítása után hagyták el. Jelenleg az épületek közül néhány a nemzeti park alkalmazottjainak ellenőrző pontjaként és pihenőhelyként funkcionál. A településen néha az errefelé honos krétai kecskék is átszökkelnek, az éppen ott lévő túrázók nagy örömére. A falu közelében, attól kissé lejjebb lelhető fel a 14. században épített Osia Maria (Szent Mária) templom, amely a falu és a szurdok névadója is.

Távolságok

A Szamariai-szurdok (Samaria Gorge) túra elsősorban a Nyugat-Krétán nyaralók számára ajánlott, aki Chania vagy Rethymno környékére utazik. Ennek oka, hogy mint az az alábbi számokból is remekül látszik, ez a krétai látnivaló meglehetősen távol van a sziget legtöbb pontjától.

Rethymno: 99 km
Chania: 41 km
Agia Marina, Platanias, Maleme, Gerani: 42 – 50 km
Plakias: 128 km
Heraklion: 177 km
Chora Sfakion (északi bejárat, autóval): 109 km, hajóval Agia Roumeli kb. 1 óra
Paleochora (északi bejárat, autóval): 54 km, hajóval Agia Roumeli kb 1 óra
Stalis: 207 km
Matala: 171 km
Ierapetra: 271 km
Hersonissos: 199 km
Malia: 209 km
Agios Nikolaos: 237 km

Scroll to Top