Plakias beach

Plakias beach

Elhelyezkedés: Nyugat-Kréta, Rethymno régió
Koordináták: 35.187232, 24.398779

A krétai Plakias város partszakasza délvidéki, hosszan elnyúló öböl, közvetlenül a település előterében.


Plakias az egyik legnépszerűbb kisváros Nyugat-Kréta déli részén, Rethymno régiójában, melynek partja a nyugodt pihenést kedvelők számára lehet érdekes. A meglehetősen hosszú, több mint egy kilométeren át húzódó öböl nagy része fürdésre alkalmas, amit helyenként bérelhető napernyőkkel és napágyakkal tesznek komfortosabbá a helyi szolgáltatók.

Plakias strand, Nyugat-Kréta, Rethymno régió

A tengerben fürdőzésre Plakias strandján (Plakias beach) egyedüli kivételt éppen a központ képez, ahol nem ajánljuk a vízbe gázolást – azon a részen egy hegyekből folyó kis patak éri el a tengert, mely némi hordalékot cipel magával, továbbá a part ezen a részen nagy és csúszós kövekből áll, melyek megnehezítik a vízbe jutást.

Plakias beach Nyugat-Kréta strandjai

Plakias kikötő előtti részén már inkább homokkal borított a föveny, továbbá meglehetősen lassan is mélyül, de fürdésre sokan ezt a részt sem sokan használják.

Plakias kikötő strand Nyugat-Kréta

Plakias tengerpartjai (Plakias beach)

Plakias strandjának legnagyobb része a településtől keletre terül el, ahol a part mentén végig egy kis mellékút teszi lehetővé a közlekedést. Az út vége egy látványos, teljesen függőleges sziklaképződményhez vezet, mely előterében gyakran a ruha nélkül fürdőzők élvezik az éltető krétai napsütést és a Líbiai-tenger kék habjait: az a rész Kréta sziget egyik nudista strandja is. Ez a sziklafal környéki rész Paligremnos beach néven is ismert, melyet a közeli beach bárról és tavernáról kapott. További beach bárok Plakias beach mögött még a Mes Tin Ammo Beach Bar, a Beach House Plakias és a Blu Café a part mögött, egymástól kisebb-nagyobb távolságokra.

Kréta sziget nudista strand (Plakias beach), Rethymno régió

Ennek a dél-krétai tengerpartnak a fövenye főként sárgás-szürkés homokkal borított, helyenként sóderszerű, aprókavicsos részekkel. A tenger a Plakias előtt elterülő öbölben helytől függően aránylag lassan is mélyülhet, a vízben néhol homokpadszerű képződmények is kialakulhatnak. Mivel Kréta déli része az északihoz képest kevésbé látogatott, az öböl teljes hosszában a nyugalmáról közismert, és könnyűszerrel találni olyan helyeket, ahol 50-60 méteres körzetben szinte senki nincs.

Plakias strand Nyugat-Kréta déli részén, Rethymno régióban

A városka nyugati oldalán is lehetőség van a tengerben fürdésre, azonban az teljesen más karakterű, mint a hosszú öböl. A Plakias apartmanjainak és szállodáinak előterében fekvő nyugati részen ugyan bérelhető napernyőket és napágyakat szintén találsz, de ott a homokos, illetve aprókavicsos szürke fövenyt a vízben nagy kövek és méretes sziklák teszik változatosabbá. 

A közeli dél-krétai strandok

Plakias nagy előnye Kréta déli részén, hogy saját strandján kívül rendkívül sok, és kifejezetten változatos partok vannak errefelé. Nyugat felé indulva bukkanni az apró Fotinari beachre és a tágas Souda beachre. Kelet felé néhány kilométeren belül olyan dél-krétai strandok fekszenek, mint az egyedi Pirate’s Fjord beach (Kalypso beach), Damnoni beach, az Ammoudaki hivatalos krétai nudistastrand, Ammoudi beach, vagy épp az egyik legjobb búvárstrand, a Shinaria beach (Skinaria). Még a híres Preveli beach sincs messze, mely természetes pálmaerdeje miatt kedvelt és örvend igen nagy népszerűségnek a régióban.

Plakias beach, Dél-Kréta nudista strand

Ajánlott szállások Plakiasban

A Nyugat-Krétán, a sziget déli oldalán található Plakias várost elsősorban azok választják, akik számára fontos a nyugalom, a hegyes-völgyes tájak és az érdekes sziklastrandok közelsége. A település Chania repülőterétől (CHQ) 100 kilométerre, a Heraklionitól (HER) pedig 116 kilométerre fekszik, így a repülőtértől ugyan viszonylag sokat kell vezetni idáig, de rajongói szerint így is megéri, továbbá vannak, akik csak pár napot töltenek el a környéken, és utaznak tovább Kréta más részeire. Plakias környéke azon utazók körében is kedvelt, akik nudista strandokat keresnek Krétán, hiszen errefelé több is található belőlük. A független Krétára utazók által ajánlott szállásokat az alábbiakban gyűjtöttük össze, többet közülük akár 1-2 napra is ki lehet venni. Utasbiztosítást nyaralás előtt természetesen ajánlott kötni, melyek közül az idei évben közkívánatra kalkulátort és ajánlást is kapsz, katt ide!

Szállodák, hotelek Plakiasban

Cyano Hotel (2-6 fős szobák)

Creta Mare Hotel (2-4 fő)

Horizon Beach Hotel (2-3 fő)

Alinthos Garden (2-4 fő)

Plakias Bay Hotel (2-6 fő)

Plakias beach Kréta sziget

Plakias beach információk

Part: kavicsos, aprókavicsos, kavicsos
Víz: kék, közepesen mélyül
Kiépítettség: helyenként bérelhető napernyők és napágyak, beach bár, parkoló
További nevek, írásmódok: Paralia Plakias, Paligremnos, Paralia Paligremnos, Paligremnos beach

Scroll to Top