Guora kapu

Guora kapu (Porta Guora)

A velenceiek által 1568-ban épített Guora kapu, avagy Porta Guora a Rethymno körül húzódó fal főbejárata volt.


A város akkori vezetőjéről, Jocopo Guoro-ról elnevezett Guora kapu (Porta Guora) ferde kövekkel van kirakva, és több mint két és fél méter széles. A 16. századból származó kapu egyike Rethmyno ma is látható velencei városkapuinak, melyek helyenként az óvárost veszik körbe, boltívként a sétálók fölé magasodva, érdekes kis látnivalókat biztosítva.

Porta Guora (Guora kapu) Rethymno óváros látnivalói

A Guora kapu (Porta Guora) Rethymno óvárosának egyik déli bejáratát is jelenti: itt kezdődnek velencei és török építészet jellegzetességeit mutató épületek, a szűk, növényekkel borított utcák, a hangulatos tavernák és a bazárjellegű üzletek. Rethymno nagy központja parkja (Rethymno Municipial Garden) is néhány tucat méterre fekszik a kaputól dél felé, mely a város centrumának legzöldebb pontja számos fával, virággal és bokorral.

Porta Guora, Guora kapu Rethymno látnivalói

Az óvárost elhagyva a Guora kapunál Rethymno modern része kezdődik, ám itt is számos kávézó, szupermarket és üzlet található. A Guora kapu (Porta Guora) közelében, a kapun kitekintve Rethymno város egyik legnagyobb temploma is megtekinthető, a Négy Mártír temploma (Church Of Four Martyrs), mely egyben Kréta szigetén is kimagaslónak számít méretével. Az ortodox keresztény templomot két magasra nyúló harangtornyával és méretes kupolájával el sem lehet tévesztenie, aki a Guora kapun sétál ki Rethymno óvárosából.

Négy Mártír templom (Church of Four Martyrs) Rethymno

Egyéb nevek, írásmódok: Porta Guora, Guora Gate

A kapu koordináták: 35.367368, 24.474391

Porta Guora, avagy Guora kapu Rethymno
Scroll to Top