Glyka Nera

Glyka Nera beach (Sweet Water beach)

Elhelyezkedés: Nyugat-Kréta, Chania régió
Koordináták: 35.201703, 24.107137 (csak hajó vagy gyalogtúra)

Glyka Nera strand a dél-krétai tengerpartok sorát gyarapítja: az egyik Chora Sfakiontól alig néhány kilométerre nyugatra található, gyalogtúrával vagy hajóval elérhető érdekes tengeröböl.


A Glyka Nera (Sweet Water) jelentése ‘édesvíz’, ugyanis a part menti kövek között több helyen is iható édesvíz szivárog fel. A magas sziklák és meredek dél-krétai hegyek által körülvett tengerpart környezete nagyon látványos, a tenger kristálytiszta, ám az itteni áramlatok miatt a víz hűvösebb lehet, mint Kréta szigetének más déli strandjain.

Glyka Nera beach Kréta, Chora Sfakion strandjai

Glyka Nera beach (Sweet Water beach) közepesen kiépített tengerpart, néhány napernyőn kívül mindössze egy kis bár található még nyári szezonban a parton. A föveny kis és közepes méretű kavicsokkal és kövekkel borított, néhol homokos részekkel, a háttérbeli meredek sziklafal aljában pedig néhány fa nyújt természetes árnyékot. Chora Sfakion városából délelőttönként néhány Euróért rendszeresen vihet át kisebb hajó, vízitaxi Glyka Nerára, kalandvágyóbbak pedig némileg körülményesebben, gyalogszerrel közelíthetik meg a strandot.

Glyka Nera (Sweet Water) beach Dél-Kréta, Chora Sfakion mellett

A gyalogösvény éppen a kacskaringó szerpentin aljától indul, mely Chora Sfakiontól két kilométerre kanyarodik fel a hegyekbe. Figyelem, a csapás helyenként meredek, kapaszkodós, mert a sziklafal oldalában halad! Parkolni ebben az esetben az út mellé lehúzódva szokás. Az itteni szerpentines aszfalt Kréta déli részének egyik legszebb, legkanyargósabb útvonala, melynek tetejéről csodás panoráma nyílik magára a sziget déli partvidékére, Chora Sfakionra és Frangokastello strandjára (Frangokastello beach) is.

Glyka Nera beach (Sweet water beach) megközelítése Krétán, az ösvény

Aki igazán kalandvágyó és érzi magában a felkészültséget, Glyka Nera nyugati oldalán egy másik ösvényen tovább is túrázhat egy-két további látványos kis öböl felé (Perivolakia beach), melyek 700-800 méteren belül találhatóak. Itt épült fel part szikláira a fehérre meszelt falú Timios Stavros kis kápolna is, mely bájos kiegészítője Dél-Kréta egyedi földrajzának. Figyelem, ez a gyalogösvény úgyszintén a sziklák oldalában vezet!

Timios Stavros Kréta, Glyka Nera mellett

Apró érdekesség, hogy földrajzilag Glyka Nera beach (Sweet Water beach) éppen félúton fekszik Chora Sfakion és a bájos kis falu, Loutro között. Ha a közelben szeretnél szállást Krétán, éppen ez a két falucska ajánlott, melyek leírásainál megtalálod az ajánlott apartmanokat és szállodákat.

Glyka Nera beach Kréta

Régió: Nyugat-Kréta, Chora Sfakion közelében
Part: Aprókavicsos / kavicsos / köves
Mélyülés: közepesen, helyenként gyorsan mélyül
Nevei, írásmódjai: Paralia Glyka Nera, Glyka Nera beach, Sweetwater beach, Sweet Water beach

Glyka Nera beach bar
Scroll to Top